Booking.com

24 July 2022

LAWATAN KE KOMPLEK NASYRUL QURAN

 Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Ramai yang telah melawat ke Komplek Nasyrul Quran di Precint 14, Putrajaya tapi k mied baru berkesempatan berkunjung ke sini baru-baru ini. 

Komplek Nasyrul Quran di Putrajaya
Komplek Nasyrul Quran ialah pusat percetakan Al Quran yang ke dua terbesar di dunia selepas Komplek King Fahd di Madinah.
Ianya bukan setakat sebagai pusat pencetakkan sahaja tetapi sebagai pusat penyelidikkan,  pentafsiran, penterjemahan dalam pelbagai bahasa,  penerbitan dan pengagihan Al Quran.

Komplek bangunan putih yang tersergam indah ini menelan belanja Rm60 juta untuk kos pembinaannya dan diuruskan oleh Yayasan Restu.



Kedatangan k.mied ke sini kerana membawa kira-kira 267 peserta kursus dari Arau, Perlis.  Jadi bila datang secara berkumpulan dan telah di maklumkan terlebih dahulu kepada pihak pengurusan maka para pelawat akan bawa ke bilik taklimat untuk di beri penerangan serta tayangan video mengenai Nasyrul Quran ini.

Antara tayangan video yang ditunjukkan adalah mengenai Al Quran Malaysia,  Penyalinan dan penterjemahan.
Juga tentang bangunan Nasyrul Quran  serta 
mengenai perjalanan hidup Rasulullah S.A.W.

Pemandangan tempat mencetak Al Quran dari Anjung Tinjau

Selepas itu para pelawat di bawa ke tingkat atas iaitu ke bahagian Anjung Tinjau untuk diberi penerangan cara-cara menyiapkan sebuah Al Quran dan melihat kilang pencetakan dari atas.



Ada 3 ruang pameran di Nasyrul Quran ini iaitu :-
1. Galeri Mushaf Luar negara
2. Galeri Mushaf dari semua negeri di Malaysia
3. Galeri Hiasan Dalaman dan Seni Bina Islam








Para pengunjung bukan sahaja boleh melawat tetapi boleh membeli produk Al Quran , Surah Yassin dan buku-buku Doa. Juga boleh berwakaf.

Sebenarnya banyak perkara yang menarik dapat diketahui seperti motif-motif Mushaf  dalam negara dan luar negeri,  dakwat yang di gunakan untuk tulisan tangan, kaligrafi & senibina Islam. Jadi sekurang-kurang 2 jam masa lawatan di perlukan,  barulah benar-benar dapat  melihat serta meneliti bahan pameran di Nasyrul Quran secara menyeluruh. 

Di kunjungan ini,  k.mied hanya sempat berada di sini  sekitar 45 minit ,  jadi banyak bahagian yang tidak dapat di teliti lagi.  Insyallah k.mied akan berkunjung lagi untuk lebih memahami dan mendalami  tentang Mushaf-mushaf yang dipamerkan.


Bagi yang berminat nak ke sini dan ingin mengetahui.lebih lanjut tentang Nasyrul Quran bolehlah ke :-


                      https://www.nasyrulquran.com/




Waktu Operasi: 9 pagi - 5 petang (setiap hari)

Alamat: Nasyrul Quran, 14811, Jalan P14J, Presint 14, 62675,
Putrajaya


Telefon: 016-718 2741 / 012-9193095


Salam sayang,



DUA HARI SATU MALAM DI LOTUS DESARU BEACH RESORT & SPA

 Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Hari nie nak bercerita tentang penginapan K.mied 2 hari 1mlm bersama teman-teman di Lotus Desaru Beach Resort & Spa.

Kami sebenarnya baru balik dari Batam, Indonesia kerana dijemput untuk menyertai Food Festival dan Launching Fave Hotel di Batam.

Untuk ke Batam kali ini,  kami akan menaiki Feri di Tanjung Pengelih di Pengerang.  Disebabkan kedudukan Terminal Feri ini berhampiran dengan Lotus Desaru,  kami berlima mengambil keputusan menyambung percutian kami dengan menginap di sini selepas pulang dari Batam.

Selamat Datang❤❤

Keadaan di Lobi


Ini bukanlah kunjungan pertama k mieda,  dah masuk 3 kali pun k mied menginap di sini.  Ada perubahan ketika nak register masuk,  dimana tetamu akan di beri nombor menunggu seperti di kaunter2..janganlah risaupun..bukannya lamapun menunggu😆.  Dengan cara ini k mied lihat ianya lebih bersistematik.

 Ni bilik kitaorang,  sangat luas iaitu Apartment 3 bilik
Terdapat 5 pilihan bilik di sini,  ada 1 bedroom, 2 bedroom,  3 bedroom,  4 bedroom dan Penthouse.  Korang bolehlah buat pilihan masing-masing ikut kesesuaian ahli keluarga yang akan menginap bersama.

Di bawah nie antara bilik-bilik yang k.mied sempat terjah dan snap gambar😁
Ini bahagian bawah one bedroom suite

Nie bilik di tingkat atas One Bedroom Suite


Yang ini bahagian hall Penthouse

Yang nie salah satu bilik di Penthouse

Pemandangan dari Balkani Bilik Penthouse

Kalau nak lihat lebih lagi keadaan bilik boleh ke website :
Setelah check in, kami berlima berehat sekejap dan pukul 6 kami turun menuju ke pantai untuk melihat Sunset.

Sempatlah berposing sebelum matahari terbenam

Masih ramai yg mandi-manda lagi

Cuaca agak mendung....nie jer yang dapat capture


Duduk menyaksikan Matahari terbenam memang sangat mendamaikan

Disebelah malamnya kami pun dinner di Teratai Coffee House,  selain dari Teratai Coffee House ada beberapa lagi restoran yang ada di di dalam Lotus Desaru nie..antaranya ialah Seafood Restaurant,  Seaview Restaurant,  Lotus Spices &  Beach Hut.  Jadi ikutlah selera masing-masing ya.


Banyak menu buffet dinner di sediakan di Teratai Coffee house





Korang boleh cuba Korean Bbq di Beach Hut

Lotus Spices yang menyediakan pelbagai Asian Cuisine

Suasana di Lotus Spices

Seafood Restaurant


Antara menu yang terdapat di Seafood Restaurant

Bagaimana pula, menu untuk Sarapan Pagi?
Ini jangan risau tau...pelbagai menu ada disediakan.  Bagi peminat Roti Canai dan Teh Tarik, memang Lotus Desaru mempunyai tukang tebar Roti Canai dan pembuat Teh Tarik yang berpengalaman...tak ubah macam makan roti canai dan teh tarik di Restoran Mamak🥰




Macamana dengan aktiviti malam pula?
Nie k mied suka..Ada Line Dance.
Apa tu Line Dance?...Ala..lebih kurang macam Zumba lah..hehehe

Nie dia..2 orang dancer...hebat diorg menari😆


K mied pun apa lagi..lencun dan tercungap-cungaplah..almaklum lama tak berzumba😅

Apa lagi yang menarik di Lotus Desaru nie??
Selain mandi laut,  banyak  aktiviti di pantai yang boleh di cuba seperti menaiki banana boatParasailing, Family tube, Boat ride,  Fishing Trip,  Twister dan lain-lain lagi. 
Para pengunjung juga boleh mandi di kolam renang dan Splash Park yang terdapat di sini.
Apa lagi tunggu..swimminglah🥰

K.mied paling suka falling coconut nie😅


Lazy River

Kalau nak main Paint ball pun ada...dan jika badan dah rasa lemau- lemau tue...bolehlah ke Lotus Spa ya.



Macam-macam benda boleh buat kt Lotus Desaru nie,  Meriah sangat...so apa tunggu lagi,  rasa nak happy dan rilex-rilex dengan orang tersayang dan keluarga,  inilah tempatnya 


📍Lotus Desaru Beach Resort & Spa
        Lot 1854,  Jalan Desaru Bandar Penawar, 
      81930 Kota Tinggi,  Johor. Malaysia
 
 Tel  : 607 8842800       Fax  :  607 8842998
    website   : www.lotusdesaru.com


Selamat Bercuti❤❤

Salam sayang,

MENIKMATI ALAM SEMULAJADI DI PANBIL NATURE RESERVE ECO-EDU PARK, BATAM

Assalamulaikum dan salam sejahtera Panbil Nature Reserve Eco-Edu Park terletak di Pulau Batam, Indonesia .  Ianya mempunyai keluasan 260 he...