Booking.com

Tuesday, January 4

Deco bersama anak2 - Kisah kek cawan@cup cake

Tarikh : 31/12/2010

Kisah si kakak & si adik yang sibuk nak buat kek cawan......si kakak nak hadiahkan pada best friendnye sempena harijadi... nak buat dengan air tangan sendiri katanye ...touching nye...sibuklah ke kedai membeli bahan2nye...Mama bertanya tahu tak resepinya??? dengan confidentnya menjawab.....kitaorg dah ada resepi dari kawan yang keja kt cake house....Good....

Si kakak dan si adekpun sibuklah kt dapur.....mamapun biarkan saja....tup2 dah siap...diajaknya mama merasa kek cawan tue.....nampak macam ok...bila rasa alamak!!!   pahitnye...terlebih koko rupanye.....akhirnya 1 adunan masuk kt tempat yg sesuai..............bakul sampah...hehehe

Akhirnya...mereka pun gunalah resepi dari mama. Pada asalnya tak tanya pun mama...ada resepi tue ke tidak!!.. dan selepas sedikit ilmu mama turunkan pada mereka akhirnya berjaya. SI kakak serta adek gembira sangat dapat deco kek cawan......sedap jugak tapi tak lah cantik macam kt kedai kek tue.....Thanks for my kids yang suka mencuba...i love u all..............


                                                       


Inilah hasilan nukilan mereka.....Yang ini perasa buah2 campuran.
Ini pulak perasa Coklat - siap dengan huruf sekali

Inilah paling istemewa~untuk MAMA & ABAH
Kalau sesiapa beminat bolehlah mencuba~sempoi je....

 KEK CAWAN - PERASA BUAH2AN

Bahan-bahannya 

 2 Biji telur ayam
125 gm gula
150 gm tepung gandum
125 gm majerin/butter
1 sudu teh soda bikabonat
sedikit esen vanila
mix fruit ikut sukahati

Kaedah penyedianya :

1.  Pukul telur dengan gula hingga putih.
2. Kemudian masukkan soda bikarbonat & esen vanila serta buah2an campuran.
3. Masukkan majerin/butter.
4. Akhir sekali masukkan tepung.  Putar dengan kelajuan serderhana selama lebih kurang 10 minit.
5. Sudukan kedalam cawan muffin, 2/3 penuh, bakar selama 20 minit pada suhu 170.

KEK CAWAN - PERASA COKLAT

Bahan-bahannya 

 2 Biji telur ayam
125 gm gula
150 gm tepung gandum
125 gm majerin/butter
1 sudu teh soda bikabonat

1/2 cawan koko }
1/2 cawan air     } bahan2 ni di dicair di atas dapur dgn api perlahan & di kacau supaya tidak
1/4 cawan gula   } berketul,  kemudian di sejukkan



Kaedah penyedianya :

1.  Pukul telur dengan gula hingga putih.
2. Kemudian masukkan soda bikarbonat & coklat yang di cairkan tadi.
3. Masukkan majerin/butter.
4. Akhir sekali masukkan tepung.  Putar dengan kelajuan serderhana selama lebih kurang 10 minit.
5. Sudukan kedalam cawan muffin, 2/3 penuh, bakar selama 20 minit pada suhu 170.

 SELAMAT MENCUBA


With Love

APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke Ipoh ,  Perak...