Booking.com

Tuesday, October 30

Percutian 4 hari 3 malam ke Kuching Sarawak

Assalamulaikum semua.
K mid baru aje pulang dari bercuti bersama keluarga ke Kuching Sarawak,  sebenarnya k mid dah pernah ke sana 3 tahun yang lalu.,  waktu itu pergi bersama kawan2 dan sekarang alhamdulillah dapat pergi bersama family.

Bercuti ke mana2 pun seronok...lebih2 lagi bersama family.  Pada kak mid keseronokan bercuti bersama family lain...keseronokan bercuti bersama kawan2 lain..kedua2nya ada keseronokkan yang berlainanan.

Ramai juga orang bercakap...bercuti kat Kuching ,  Sarawak?  Ada apa kat sana?  Best ke?

Sebenarnya..klu kita bijak mengatur percutian kita dan budget kita...pasti best...kita semua tentu mempunyai budget yang tertentu untuk bercuti...klu budget k mid berlebihan tentu saja k mid nak bawak family ke tempat yang lebih jauhkan ..........

Percutian ke kuching ini telah di rancangan  bila aje mendapat tiket murah Air Asia...hehehe...nielah kerja anak2 k mid ...bila ada tiket murah cepat aje bagitau suruh beli....


Selalu kami akan guna grab dari rumah atau ada yang menghantar ke Klia2 atau parking di Tune hotel/klia2 tapi kali nie kami sekeluarga ingin mencuba parking di Putrajaya Sentral . Sebenarnya dah lama  terbaca review dari ramai blogger yang parking di sini memang murah dan selamat. so inilah masanya untuk mencubanya.

Perjalanan dari rumah k mid ke Putrajaya lebih kurang 1 jam...jadi kami bertolak dari rumah 9.30 pagi dan tiba di Putrajaya Sentral 10.30 pagi....alangkah hampanya parking berbumbung semuanya penuh...baru teringat review dari blogger MAT DRAT,  yg ada bagitau yang parking berbumbung di Putrajaya Sentral pada waktu hari bekerja memang penuh....klu hari Sabtu dan Ahad memang agak kosong.  Kami pun terpaksa lah parking di kawasan tidak berbumbung dan terus menaiki Klia Transit ke Klia2. Anyway...mmg selamat walaupun bukan di parking berbumbung.
Mengenai Penginapan dan pengangkutan.... semuanya telah di booking siap2 on line.

Penginapan kami selama 3 malam di Kuching Basaga Holiday Residences Kuching

Seperti biasa k mid akan gunakan khidmat Booking.com untuk mendapatkan harga yang berpatutan

Sesiapa yang berminat boleh booking melalui Booking.com

BOLE KLIK DIBAWAH UNTUK BOOKING HOTEL  DAN DAPAT REWARD

 https://www.booking.com/s/21_4/midara3

Mengenai penginapan kami di Basaga Holiday Residences ini...k mid amat berpuas hati kerana berhampiran dengan city centre dan juga airport.. Juga terdapat outdoor pool....klu dah balik dari berjalan2 terus terjum kolam...kebetulan bilik kami semua Poolside rooms.


Hendak tahu lebih lanjut  : KLIK DISINI BASAGA RESIDENCES KUCHING

Mengenai pengangkutan pula,  kami menggunakan khidmat ikramtransports.com

Perkhidmatan yang memuaskan hati k mid sekeluarga,  condition kereta yang baik dan harga yang berpatutan.. klu rasa2 nak minta pengurangan harga bolehlah berunding dengan diorang.


kami menyewa kereta jenis innova untuk memuatkan 8 orang ...hehehe

UNTUK KETERANGAN LEBIH LANJUT MENGENAI IKRAM TRANSPORT KLIK DI SINI


Bila semua dah ready maka rasa legalah di hati...bolelah bercuti dengan aman..

Kami tiba lebih kurang jam 3.00 petang dan kereta dah tersedia di airport...apa lagi terus check in di Basaga Residence ,  berehat dahulu...lagi pun hujan ... lepas maghrib kul 7.00 malam ( waktu maghrib di sini jam 6.28 ya)..baru keluar untuk menikmati makan malam.

Topspot Food Court...dah mmg terkenal kat kuching nie

Menu nie tak lengkap lagi nie..udang butter dan kerang masak pedas belum sampai.....yummmy2
menu ketam telur masin terbaek...
Terletak di tengah2 bandaraya kuching jadi senang untuk mencari lokasinya cuma kami dua kali tersasar dan terpaksa pusing balik kerana jalan sehala.  Jadi bole guna waze aje pasti jumpa.

Dengan menawarkan fresh seafood dengan harga berpatutan...pastinya tempat ini sentiasa menjadi tumpuan ramai. 


Begitulah hari pertama kami di Kuching.....

SALAM SAYANG,




Thursday, October 11

PELANCONGAN KESIHATAN - THE ORCHARD WELLNESS & HEALTH RESORT MELAKA

Assalamulaikum semua.
Hari ni kak mid nak cerita sikit tentang satu tempat yang bernama THE ORCHARD WELLNESS & HEALTH RESORT yang terletak di lubuk Cina Melaka.
Berpeluang berada di  sini baru baru ini ,  walau pun tidak bermalam namun k mid begitu kagum tentang fasiliti2 dan perkhidmatan yang di tawarkan di sini.


Biasa kita dengar Hotel dan resort yang menawarkan peekhidmatan Spa tetapi di sini  perkhidmatan pemulihan kesihatan di mana sambil rihat2 tue kita dapat  mengikuti perkhidmatan penjagaan kesihatan  yang di tawarkan . Menawarkan peralatan moden, tradisional dan medical spa yang lengkap  dan amat sesuai untuk bercuti sambil memulihkan kesihatan diri.

Antara perkhidmatan kesihatan yang di tawarkan di sini ialah  :
  • Health and Nutrition Consultation
  • Full Body Health Screening
  • Weight Loss and Visual Slimming
  • Ayurveda Treatments
  • Traditional Chinese Medicine
  • Modern Physiotherapy
  • De- Stress & Yoga
  • Full Body Detox
  • Stem Cells Transplant
  • Aesthetic Treatments
  • Cellulite Reduction
  • Increasing Immune System
  • Skin and Body Rejuvenation
  • Rejuvenation for Men & Women
  • Slimming & Body Contouring
  •  Laser Therapy & Heat Therapy
  • Himalayan Crystal Salt Room
  • Improving Functions of The Body
  • Healthy Lifestyle
  • Ozone Therapy
  • Hydrotherapy
  • Spa & Facial Therapy
  • Message Therapy 


Bilik2 penginapan yang mewah dan elegan



Antara Fasiliti yang ada  di sini :

  • Be- Well SPA
  • Pool Bar
  • Library
  • Tea Salon
  • Kiddie's Club
  • Yoga & Activities Room
  • Fitness Room (Technogyn Equipments)
  • Auditorium (In-house Movie Night)
  • Swimming Pools (Thermal Aqua Pool and Spa & Outdoor Pool)









Pada awal pembukaannya. kanak-kanak tidak di benarkan berada di sini kerana di khuatiri menganggu pengunjung yang menjalani rawatan tatapi kini kanak2 telah di benarkan dan kemudahan Kiddie's Club telah di sediakan.

Namun pengunjung yang datang bersama anak2 hanya di benarkan menginap di Penginapan Jenis Villa




Inilah penginapan jenis Villa...lengkap dengan kemudahan outdoor swimming pool


Ada satu lagi yang begitu menarik perhatian kak mid ialah Dusun Buah2an Tropika di sini. Jika  menginap pada musim buah-buahan...pengunjung di benarkan melawat ke dusun buah2an,  memetik dan makan buah2an di dusun





Kebetulan kehadiran k mid di sini waktu musim durian, rambutan, manggis, duku , langsat, rambai sedang mekar...apa lagi makan di ladang sepuas-puasnya. Jumpa aje pokok rambutan terus petik dan terus makan.

Lain-lain aktiviti yang bole di lakukan di sini  :
  • Bicycle Tour
  • Botanical Tour
  • Jogging/trekking
  • Organic Farming Classes
  • Healthy Cooking Classes
  • Malacca World Heritage Sites Tour
  • Malacca River Cruise
  • Food Discovery Tour
  • Night Safari

KLIK DI SINI UNTUK INFO LENGKAP



UNTUK PERTANYAAN DAN TEMPAHAN  :

THE ORCHARD WELLNESS & HEALTH RESORT MALAYSIA

Resort Address  : 63, Jalan Solok Uban, Kampung Brisu,  Lubok Cina, Melaka
Phone  : +606 -5528999     Fax  : +606 -5529989

Office Address  :   Unit No.50-4-10,  Level 4, Wisma UOA Damansara,  50, Jln Dungun, Damansara Heights, Kuala Lumpur
Phone  : +603-2092 1271     Fax  :  +603-2092 1276

Email : enquiries @orchardwellness.com 

SALAM SAYANG,





APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke Ipoh ,  Perak...