Booking.com

Monday, April 30

PERCUTIAN DI LOMBOK 4 HARI 3 MALAM

Assalamulaikum dan salam sejahtera...
Tiba-tiba semangat untuk menaip datang selepas membelek2 photobook ....photobook dah siap,  blog langsung x update...hahaha..
Kali nie nak story sikit pasal percutian bersama en husban dan sepasang lagi suami isteri kawan kami...kira2nya anniversari triplah....hehehe

Seperti biasa....google2 lah mencari tiket murah 1 atau2bulan sebelum naik pergi (kitaorang pergi nie awal bulan November 2017)....nie k mid sibuk baru nak update...
So ...dapat lah tix sorang dalam rm340pergi balik... inilah yang termurah klu 2 bulan baru nak cari...orang beli setahun awal atau waktu 0 fare bolelah dapat lagi murah .....Ini kira oklah bagi k mid.

Percutian ke Lombok kali nie adalah untuk sambutan ulangtahun perkahwinan sahabat kami yang tarikh anniversari sama dengan tarikh kitaorg ke Lombok iaitu pada 9hb November 2017.  Kebetulan kak mid pun sambut anniversari pada 25 October ...so sekalilah buat Honeymoon Trip.

Kak mid pernah ke Lombok beberapa tahun lalu tapi cuma ke Mataram tidak sampai ke Gili,..jadi kali nie hajat nak ke Gili tercapai..alhamdulillah...

Yeah... kami nak naik boat ke Gili Terawangan dah......


Kami naik penerbangan awal pagi ke Lombok  dan apabila sampai di airport ..Pak Ibrahim(pak supir kami sudah sedia menunggu.... selepas  makan tengahari terus naik bot ke Gili Terawangan

Naik private boat ke Gili Terawangan(kami aje yang conquere boat nie)
Kira2 15 minit dengan boat laju tibalah di Gili terawangan
Disini k mid nak bagi itinerari lengkap ya... supaya orang lain dapat menafaat nya...K mid tak kisah pun sesiapa nak gunakan ya...

Day 01

Flight 8.40 pagi dari klia2 ke Lombok .Arrived pukul 11.40 ( 3 jam perjalanan)
Straight ke Pelabuhan Teluk Nara(guna private fast boat ke gili terawangan)
Sampai Gili Terawangan terus check in  hotel ..lepas check in..klu nak mandi kolam renang mandi lah (sebab tue elok sewa villa  yang ada swimmning pool sbb tak boring sangat). Korang bole sewa basikal round island  nak guna kaki jalan-jalan pun bole tapi jangan complaint kaki nak tercabut ye...hehehe..(besar jugak gili trawangan nie tau).  Malam gi night market diorg..jual makanan je..bole cari makanan apa yang korang suka...


nielah Villa kiatorang...villa phi phi 2...kluar bilik terjun jer kolam...sangat private  dan sesuai sgt untuk k mid dan hubby..harga pulak amat berpatutan
Day 2
Breakfast
Pukul 10.30  pagi dah start snookeling di 3 gili.( gili trawangan, gili nemo dan gili,air)
Lunch dekat gili air
Settle snookeling dalam pukul 3 then balik terjun swimming pool kemudian bersiap untuk ke sunset view point (Lepak ombak sunset)
Pukul 5 petang adalah waktu terbaik nak tengok matahari terbenam


cantik tak gambar nie...nie kat Ombak Sunset...sikit pun k mid tak edit

with hubby..bila malam semakin menghampiri

Day 3
Breakfast
Check out villa kul 11.00 pagi
Nak private  fast boat dari Gili ke Teluk Nara
Terus ke water fall (sendeng Gile & tiu Kelep)
Untuk ke waterfall- perjalanan naik kereta 1jam setengah...kemudian jungke trekking dlm 2 Jam return...k mid smpai lah 3 jam sbb orang lama,,slow cikit
Settle waterfall,  terus ke point2 untuk tengok matahari terbenam pulak ( pantai tebing,  villa hantu, malibu 1 & 2, Pantai senggigi dan pantai marese)
Lepas tue check in hotel di Mataram

air terjun Sendeng Gile
Air terjun Tiu Kelep

Dinihari di Villa hantu

Gambar2 waktu snokeling gi Gili nemo dan Gili air...  masyallah ....indahnya ciptaan tuhan

Di Pantai Marese...kena hiking cikit untuk smpai ke sini...memang cantik..patutlah Ariel dan Wawa zainal buat video clip kt sini


 Banyak lagi gambar2  yang cantik...biarlah jadi koleksi kami jer....

Day 4
Breakfast
Check out 12.00 pm
Memandangkan flight balik kul 7 malam.  so bolehlah pergi tour di Mataram dan memburu ole2.  Bole singgah di Lombok exotic, Sasaku, Gandrung Legong dsbnya....
Bole singgah di tempat tenunan Sasak Village
Tempat pembuatan tembikar
Lunch

Kul 5.30ptg  bole ke airport ya

Berbasikal dan kereta kuda adalah pengangkutan rasmi di sini...pastikan anda fit sbb banyak mengayuh basikal...hahaha
Di sasak Village ... bolelah beli kain tenunan di sini...Yang berbaju hitam kanan sekali tue Pak Supir kami Pak Ibrahim
 Bajet bolelah buat sendiri berdasar kan Poket masing2 ya

1. Flight Air Asia RM340 pergi balik...agak mahal sbb kak mid beli lagi sebulan nak pergi...anak k mid dapt RM170 pergi balik sbb beli setahun...hehehe...so..it"s depend on how you all beli tix ya...

2. Transport ke teluk nara 300,000 rp (1 van/5-6 orang)

3.  Private fast boat 400,000 rp....korang bole jimat kt sini sebab ada 2 pilihan untuk ke Gili trawangan.  Samaada guna public boat di Bangsal dan Private boat di Teluk Nara.  Public Boat naik dalam 30 orang (orang2 diaorang penuh...serabut rasanya...ayam itik semua ada)..perjalanan 1 jam untuk ke gili trawangan tetapi murah 45,000 rp per person. Boat penuh baru bole jalan.
Private Fast boat hanya dinaiki group korang je....15 minit perjalanan...selesa tapi mahal cikit ya. 400,000 rupiah perboat..lagi ramai group korang lagi jimat.

4. Pandai2 lah cari villa di Gili nie...bole tengok di Booking.com, Agoda dsbnya..nak yang mahal ke...nak yang unik ke..nak yang ada swimming pool ke tidak... ada include breakfast ke idak..
Bole guna link nie ...isyallah kita sama-sama dapat reward.. k mid dah cuba dan alhamdulillah dapat lah sikit reward dari Booking.com

 https://www.booking.com/s/21_4/midara33


5. Sewa basikal 40,000 rp tuk 24 jam...biasa kebanyakkan villa ada sewa basikal...lebih masa pun diog x kira sangat.

6.  Snookeling 100,000 rp seorg.... 1 public boat ada 20 orng...tapi nasib k mid baik...satu boat 8 orang jer...mcm private boat pulak.

7.  Gili gelato ais krim wajib cuba dekat gili terawangan nie... 25,000 rp satu scoop

8. Tranport untuk ke waterfall dan tour 500,000rp per trip. Sampai di Waterfall elok pakai local guide bagi yang first time gi sini...Harga untuk guna local guide ke waterfall dalam 300,000 - 350,000 rp...jgn lebih dari itu sbb ramai yang dah terkena...ada yang kena smpai 600,000 rp.

9.  Transport dari Mataram ke Airport dalam 200,000rp tapi klu nak tour lagi jadi 300,000 rp.

10.Last sekali.... Jangan lupa makan Ayam Bakar Taliwang dekat alam Nyaman...sedap Wey!!!

So...Total hangus  k mid lebih kurang macamnie:-

1.  Air tiket              -  RM680.00  (Termasuk meal dlm flight)
2. Grab                    - RM100.00
3. Hotel/villaGili     - RM254.00
4. Hotel Mataram    - RM100.00
5. Transport             - RM357.00
6. Makan                 - RM250.00
7. snookeling           -  RM60.00

Jumlah                      RM1,801.00 ( inilah kos untuk 2 orang)

So.... rasanya berbaloi2....percutian yang best dengan kos yang termampu.

Bagi yang berminat nak ke Lombok nie ...dan tercari2 Pak supir yang baik hati dan tak berkira...semua tempat dia bawak...korang ckp aje... lagi pun dia ada fast boat sendiri ...
Whatsup kak mid  +6018 9496995  Bolelah k mid recommendkan Pak Ibrahim pada korang.

Salam Sayang



Note  :   Thanks to my daughter Nadjaz yang sebenarnya buat itinerari untuk k mid...lov you girl..




Friday, April 27

Famtrip ke Bandar Muar Johor

Assalamulaikum semua dan salam sejahtera
Alahamdulillah...mendapat peluang berkunjung ke Muar, Johor bersama Pihak media, Travel Writer Ascociation Malaysia(Tram), blogger.MATTA , Tourism Johor Serta Tourism Muar pada 27 & 28  Januari baru- baru ini.

Sebenarnya Kak mid pernah ke Muar...kira- kira 7 tahun yang lalu(lama tue..hehehe.).ketika masih bekerja dengan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia(DPMM).  Kami mengadakan Expo perniagaan untuk Peniaga Indusri kecil dan Desa.  Kak Mid ingat lagi macamana sambutan yg di berikan oleh peniaga2 di sana pada ketika itu amat mengalakkan. Bila dapat peluang lagi...apa lagi Kak mid sanggup tolak job lain,,,.demi nak kesana lagi.hahaha......

Inilah Monumen mercun tanda Bandar Di raja Muar
Bandar Maharani Bandar Diraja merupakan nama rasmi bagi Bandar Muar di Daerah Muar Johor. Pengisytiharan rasmi Bandar Maharani Bandar Di raja di sempurnakan oleh DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar pada 24 November 2012,  dinamakan bersempena gelaran isteri kepada Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim iaitu Maharani.

Perkataan 'MUAR' dipercayai berasal daripada perkataan MUARA. Berkemungkinan lain ia berasal dari perkataan hindu "muna" dan "Ar" yang bermaksud Tiga dan Sungai, mengambarkan kewujudan Sungai Muar yang mengalir melalui Bandar ini dan juga merupakan sungai terpanjang di Johor.

Dari segi sejarah pula Empayar Kesultanan Melaka dikatakan bermula dan berakhir di Muar dan mengikut sejarah melayu Parameswara yang mengelar dirinya  sebagai Sultan Iskandar Syah terlebih dahulu cuba membina penempatan di di Kota Biawak Busuk dan Kota Buruk di daerah ini selepas melarikan diri dari Singapura yang ketika itu di kenali sebagai Temasik.

Dan baru-baru nie Muar telah di nobatkan sebagai bandar paling terbersih di Asean dan semestinya dengan status nie bole menarik ramai pengunjung ke Bandar Muar dan seterusnya menjana ekonomi para penduduk di sana.

Kunjungan para media , penulis serta ahli Persatuan Ejen-ejen pelancongan dan pengembaraan Malaysia (MATTA) sudah tentu akan memberi liputan yang lebih meluas untuk destinasi2 pelancongan menarik di Bandar Muar ini.

Seawal jam 5 pagi kak mid dan pihak media, blogger serta rakan rakan dari TRAM berkumpul di Matic Kuala Lumpur untuk sama-sama bertolak ke Muar. Kami perlu tiba di Muar pada pukul 8.30 pagi kerana ada polis pengiring serta kereta2 mewah yang akan mengiringi kami hingga ke Hotel Traders di mana majlis resepsi bermula.


Logo Rasmi Tourism Muar di perkenalkan

Muar Travel Map 1.0



Sambutan meriah di berikan  bermula dari Hotel Traders Muar
 


Deretan kereta mewah mengiring bas kami  untuk mengeliling bandar Muar

Tempat lawatan pertama ialah ke Mural The Loving Sisters atau Adikku Sayang
Mural ini adalah Potrait Mural yang terbesar di Malaysia berukuran 11.89 meter tinggi dan 9.75 meter lebar  telah di lukis oleh Julia Volchkova seorang pelukis mural dari Rusia. Lukisan mural ini dapat di siapkan dalam masa 10 hari pada 17 julai 2016.
Diilhamkan  dari wajah 2 beradik iaitu wajah Nur Najwa Aliesya dan Nur Najiyah Amani .  Julia terserempak dengan 2 beradik ini di Tanjung Emas dan sempat merakamkan potret mereka.  Kasih sayang yang ditunjukkan oleh 2 beradik ini mencerminkan eratnya permuafakatan dan rasa cinta warga Muar terhadap Bandar Di raja ini.
Penduduk Muar juga ada gaya tersendiri untuk menampilkan ke unikan mereka dengan menzahirkan dengan perkataan dan percakapan "Orang MUO..gaya MUO"


Lawatan seterusnya ialah ke Kuil Nattukottai Chettiars' di Jalan Meriam (sumber : google)

Para tetamu di beri sambutan meriah

Kuil ini merupakan kuil tertua di bandar Muar.  Mempunyai rekabentuk menarik serta berwarna warni.  Terletak di Jalan Meriam iaitu di tengah Bandar.

Diraikan Jamuan Makan Tengahari di Parit Jawa
Dah tentu di sajikan dengan Masakan Asam Pedas dan Kupang kerana Daerah ini memang terkenal dengan masakan tersebut
Selepas jamuan makan tengahari selesai,  rombongan di bawa untuk menyaksikan persembahan Tarian Singa oleh Pertubuhan Tarian Singa dan Naga Kung Seng Keng.

Persatuan  tarian singa dan naga ini juga di sertai oleh anak muda dari kaum melayu dan india
Persatuan ini telah banyak kali memenangi kejuaraan Dunia
Aturcara hari pertama di teruskan lagi menuju ke Desa Keroma Eco Resort

Desa Keroma Eco Resort merupakan destinasi Eco Pelancongan yang menarik di Muar.
Lokasi di Parit Keroma Laut Jalan Joned  berdekatan dekat Jeti Nelayan Muar.



Disini kita bole lihat penternakan kupang dan mencuba mengutip Kupang.  Biasalah kak mid mestilah tak lepaskan peluang  tue.....


Di sini bole sewa rumah penginapan untuk family  atau untuk kumpulan, bole buat team building,photo shoot pre wedding dan bole mencuba aktiviti-aktiviti sukan tradisional seperti memanah dan  bermain sepakraga.
Untuk pertanyaan dan tempahan  bole hubungi :
018 9024138  En Haziq Abdullah
email  : desakeroma@gmail.com
Alamat  : 5923 Parit Keroma Jalan Joned
Bandar Maharani Bandar DiRaja, Muar Johor

Destinasi seterusnya ialah menaiki River Cruise

Masa perjalanan river cruise nie lebih kurang 30 minit

Siapa berminat kad mid dah letakkan harga dan info kat sini  ya

Selepas makan malam di Restoran MarinaTanjung Emas dan menikmati soup kambing yang enak kami pun check in di Traders hotel Muar...Walaupun letih dari pagi hingga malam..namum pengalaman yang di kutip amat bermakna...

Nie dia Amir Soup House..
Walaupun dah kenyang...kami makan lagi soup kambing kt Amir Soup House..ternyata tidak mengecewakan
Amir Soup House atau Muar Soup House (berhampiran Wetex Parade Shopping Mall)
Alamat  : 47 Jalan Sisi
84000 Muar Johor
tel : 06 9541786
email  : amier786@gmail.com

Sekian ...untuk lawatan Hari Pertama....

Salam Sayang,




Famtrip ke Muar, Johor Part 2

Assalamulaikum.
Kak mid bersambung lagi bercerita tentang Muar untuk hari yang ke 2...

Seawal 8.30 pagi semua peserta dah bersiap untuk Check out dari Hotel Traders . Kami akan di bawa bersarapan di R& H Cafe (Sate Maharani).  Sebagai Bandar Maharani...salah satu tarikan dan keunikan Muar ialah makanan tempatan yang enak dan sedap..
Jom kita terjah  makanan di R& H Cafe nie....

Sebahagian dari Kueh mueh yang di hidangkan
Ada Lontong, Mie Rebus dan Meat ball

Nie dia hidangan utama,,,Satay.

                           Di Muar nie... Satay menjadi menu utama untuk sarapan

Terima kasih R & H Cafe kerana  sarapan yang sedap nie






 Nie. alamatnya  :-
R & H Cafe Satay Maharani
No.15 , Jalan Temenggong Ahmad 26/1,
Taman Sri Temenggong,
Jalan Temenggong Ahmad,
84000 Muar Johor
Dibuka seawal 7 pagi hingga 12.30 malam setiap hari kecuali hari Jumaat

Perjalanan di teruskan  ke destinasi berikut iaitu  ke  Don Hu Jurassic Park Garden

Don Hu Jurassic Park Garden ini dulunya di kenali sebagai Don Hu Nursery.  Minat pemilik Nursey ini En Heng Chiang Hwee terhadap haiwan prasejarah mendorong beliau menghias kebun beliau dengan patung Dinasour yang di tempah dari China.


Nie Dinasour2 yg  ada dalam bangunan. Ada  juga pertunjukan Dinasour untuk pengunjung.

Tengok tue...orng2 dewasa lak yang happy jumpa dinasour..........hahaha
Nie semua dinasour di kawasan luar,,,,seramnya



Bole naik anak dinasour ni....best jugak rasa kembali ke zaman kanak2... kak mid mmg excited lebih...huhuhu

Bole beli jugak permainan2 bertemakan dinasour dan Jurassic Park dengan harga yang lebih murah berbanding di luar
Buat masa nie tiada bayaran masuk di kenakan di sini...cuma kalau nak main anak Dinasour tue kena bayarlah ya...tak mahal pun dalam Rm3-5 satu pusingan...
Apalagi ...kalau dah sampai Muar bolelah bawak anak2 ke sini...iaitu di Jalan Pintasan Muar.

Lawatan seterusnya ke Pusat penanaman & semaian Nursery terbesar di Malaysia iaitu Tankok Leyong Nursery

cantik2 bunga kt sini..mcm kt Cameron Highland


Sessi penerangan dari pemilik Nursery
Selesai di Tankok Leyong Nursery...perut pun mula berkeroncong...kami pun di bawa  ke Ke Nasuha Herbs & Spices (Ladang Herba dan Rempah Ratus Nasuha).

Inilah Makanan Tengahari kami iaitu Briyani Herba,,nyam2
Antara produk2 keluaran Nasuha herbs & Spices

Dapat merasa minuman2 herba yang berkhasiat dari Ladang Nasuha nie

Selesai makan tengahari  kami di bawa menaiki Trem untuk melawat ladang rempah ratus Nasuha

                             Kami di beri penerangan tentang jenis pokok herba dan khasiat2nya   



Dan seterusnya perjalanan kami ke tempat yang cukup bersejarah iaitu Galeri Darurat Bukit Kepong yang terletak kira-kira 35 kilometer dari Plaza Tol Pagoh.



Galeri Darurat Bukit Kepong ini diharapkan menjadi sumber rujukan masyarakat khususnya generasi akan datang mengenai keganasan yang dilakuakn oleh pihak komunis.  Galeri ini juga menghimpunkan peristiwa perjuangan pasukan keselamatan ketika zaman darurat di seluruh negara. Banyak artifak2 bersejarah terutama yang di gunakan oleh pasukan keselamatan pada zaman darurat di tempatkan di sini.

Antara bahan bahan penerangan dan artifak Tragedi Bukit Kepong yang di pamerkan.


Paling utama Galeri Darurat Bukit Kepong ini diwujudkan adalah bagi menghargai sumbangan dan pengorbanan setiap ahli pasukan polis yang telah berjuang debgan semangat keperwiraan dan keberanian dalam tempoh darurat dari tahum 1948 hingga 1960


Kami juga di bawa ke pusara anggota polis yang terkorban yang terletak berhampiran balai

Al fatihah buat mereka yang terkorban...sesungguhnya perjuangan mereka ini akan di kenang buat selama-lamanya
Bergambar bersama anggota Polis yang berpakaian ketika era terdahulu

Sessi bergambar di hadapan  Galeri

Selesai sudah lawatan hari ke 2 ke Muar...sesungguh Muar mempunyai Sejarah dan keunikannya yang tersendiri.  Jadi apa lagi yang di tunggu......bawalah famili anda melawat tempat-tempat menarik di Muar sambil menikmati keenakkan makanan nya.

"ORANG MUO GAYA MUO"

Salam sayang,





KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...