Booking.com

Wednesday, April 6

Percutian ke Shenzen Goungzhou 6hari 4 malam (Day 01)

Assalam semua pembaca budiman...baru je pulang dari Trip ke China,,cepat2 menaip takut lupalak..dah terfikir kali nie nak cepat2 menaip supaya ingat semua aturcara dan orang lain akan dapat menafaatnya.
Sebelum nie banyak trip juga dah pergi tapi dok  terperap...x nak menaip akhirnya terbengkalai..bila nak menaip dah x ingat...huhuhu
Oklah...Kesempatan ke China kali nie atas kerja iaitu memjadi Tour Leader Syarikat Poto Travel Sdn Bhd.  Membawa dan menjaga kebajikan 23 orang untuk bercuti ke Shenzen dan Goungzhou,.

Day 01 (23 Mac 2016)

Penerbangan kami nie menaiki pesawat Cathay Pasific
Jam 7.35 pagi...semua peserta di minta berkumpul di Aras 5 Kaunter H untuk check in dan Drop Luagage.

8.30 pagi..semua urusan selesai dan semua berkumpul untuk sessi taklimat dan bacaan doa kemudian semua menuju pintu penerbangan antarabangsa.

Flight kami jam 10.20 pagi  dengan penerbangan tanpa henti selama 3 1/2 jam dan di jangka tiba di lapangan Terbang Hong Kong jam 2.30 petang.

Akhir nya kami tiba jam 3,00 petang...lewat setengah jam

Tiada perbezaan waktu Malaysia dan China....jadi x payah adjust jam...hehehe...tapi kul 6.00 petang dia dah gelap macam kul 7,00 malaysia tapi rata2 shopping mall dan kedai tutup hingga jam 11.00 malam.

Jangan lupa isi arrival form atau white form sebelum imigresen...jika guna feri ke mainland x payah isi form....jam 4.00 petang semua urusan di airport selesai....


Nie dia coach kami..yang akan bawa ke Hotel di Shenzen...kira Hong Kong Nie macam transit jer...Captain Coach sebiji macam gengstar...marah orang selamba jer..

Guide kami A LIM..yang pandai berbahasa Melayu Indonesia..tapi dia hanya akan bersama kami hanya smpai border jer

Jalan menuju Shenzen


Apa yang dapat k mid tengok ialah kutipan tol nya seperti lebih korang macam smart tag amat efisien berbanding smart tag kita..jadi kurang sangkut di Plaza Tol.

5.30 petang ..tiba di imigresen Hong Kong Shenzen.

Guide lain pula menunggu iaitu Mr George (English Speaking)...dialah yang akan bersama hingga habis Trip nie

Selepas memasuki Shenzen...kami meneruskan perjalanan kira-kira 20 minit untuk sampai ke Hotel kami iaitu Hotel Century Plaza...Check in Hotel dulu




Seterusnya dinner di restoran Halal berhampiran dengan hotel.


Makanan di restoran banyak betul letak herba sampai tak tahan pijar lidah

Restoran Halal di Shenzen agak kurang berbanding Goungzhou
Selepas dinner kami di bawa ke Louhou Coomercial Market....

Walking distance jer Luo Hu Coomercial Market nie dari Hotel kitaorg
Luo Hu Coomercial Market nie kiranya macam Berjaya times Square atau Sg Wang...Banyak barangan di jual di sini tapi  boleh tawar hingga setengah dari harga....

K mid survey dulu....tengok kat sini xlah murah sgt...rasanya orang cakap di Goungzhou lagi murah..


Keluarga En Zainuddin ketika menemani k mid

Beginilah suasana di sekitar Lou hu  Coommercial Market pada waktu malam.  Ini pula En Rahman bersama Isteri 
Setelah kira-kira sejam pusing2 di sana... kami pun pulang semula ke Hotel. Kaki pun dah lenguh sangat..so besok nak tour lagi nie....balik berehatlah...

Begitulah kisah hari pertama..........bersambung


Luv


KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...