Booking.com

Thursday, October 20

Stesen Penyelidikan Perhutanan Pasoh, Negeri Sembilan

Assalamulaikum semua

Baru-baru nie kak mid dan rakan-rakan di Persatuan Pemandu Pelancong N.Sembilan menerima jemputan untuk mengikuti Fam trip ke Stesen Penyelidikan FRIM Pasoh dari Lembaga Pelancongan Negeri Sembilan,

Program ini adalah untuk mempekenalkan produk pelancongan terbaru Negeri Sembilan iaitu Education Tourism.

Inilah signboard nak masuk ke Stesyen Pasoh
Disimpang  ini pengunjung perlu  naik kenderaan Pacuan 4 roda sebab akan melalui jalan ladang Kelapa Sawit sejauh 1.7 k
Bagi yang tak tahu di mana Pasoh nie kalau dari Kuala Lumpur menggunakan Lebuhraya Utara Selatan masuk ke persimpangan Seremban terus ke Persimpangan  Kuala Klawang dan terus ke Simpang Pertang ....Stesyen Pasoh 8 km dari Simpang Pertang .



Serba sedikit info mengenai Stesyen Pernyelidikan Pasoh ini :
  • Ia adalah stesen penyelidikan FRIM yang pertama ditubuhkan pada tahun 1970 di bawah Man and Biosphere Programme, Universiti Malaya.
  • Dipindah hakmilik kepada Institut Penyelidikan Perhutanan (FRI) pada tahun 1978.
  • Terletak di Hutan Simpan Penyelidikan Pasoh yang meliputi kawasan seluas 1,840 hektar yang telah diwartakan untuk tujuan penyelidikan dan pendidikan yang diuruskan oleh FRIM.
  • Ia mendapat perhatian seluruh dunia dari saintis dan ahli ekologi hutan tropika, serta pendidik dan penggemar alam sekitar tempatan.
  • Terdapat sebuah plot ekologi kekal seluas 50 hektar, arboretum seluas 2 hektar, denai alam berpandu sepanjang 2 kilometer dan sistem menara titian kanopi segitiga diperbuat daripada aluminium dan aloi yang pertama seumpamanya di negara ini.
  • Hutan Simpan Penyelidikan Pasoh ini merupakan hutan pamah tropika yang paling menyeluruh dikaji di rantau Asia Tenggara.

Kami telah di bawa menyusuri denai alam oleh En Ahmad iaitu pengurus SPF untuk mengetahui serba sedikit jenis pokok2 yang terdapat di sini.






Mendengar penerangan dari Encik Ahmad

Setelah itu kami di beri peluang untuk menaiki 3 menara aluminium dan juga menyusuri Canopy walkway


Nielah salah satu menara aluminum .  Pengunjung perlu menaiki tangga nie sebelum menuju ke Canopy Walkway

Tinggi gak ....terketar-ketarlah jugak



sebelum memanjat menara aluminium ini...tali keselamatan di pastikan ada di pinggang


Nielah canopywalkway di Pasoh....tidaklah sepanjang di di FRIM , Kepong....namun sikit sebanyak dapat memberi pengalaman pada yang melaluinya

K mid bersama teman-teman 

Begitulah aktiviti kami bersama wakil dari pihak media, Malaysian Budget Hotel Association, Malaysian Tourism Promotion Board dan non- government organisations seramai 45 orang.

Dari pengamatan K mid,  Stesen Penyelidikan Pasoh berpontensi sebagai produk pelancungan education  tourism  dengan pembaikan infrastructur yang sedia ada.

Terima kasih kepada pihak penganjur kerana jemputan ini..........

Jika berminat ke sini atau ingin menjalankan aktiviti seperti berkhemah  di sini bolelah menghubungi

SPF Pasoh  cdfletch@frim.gov.my
         atau    ahmad_awang@frim.gov.my

boleh juga ke web site : www.frim.gov.my


salam sayang










Wednesday, June 15

The Shore Sky Tower, Melaka

Assalamulaikum semua.

Dah 9 Ramadan rupanya....Hari tue pasang angan2  nak selalu update blog tapi apakan daya ....banyak cerita yang tersadai..entah bila nak update...xapalah ...buat jer time ada mood dan time mampu kan!!!

Hari nie k mid nak review tentang The Shore Sky Tower Melaka..tentu ada yang dah kesana...bagi yang belum bolelah layan cerita k mid nie....

 Ini k mid ambik dari petikan sebuah akhbar tempatan  :

Kini, terdapat satu tarikan baharu yang wajib dilawati sekiranya pengunjung bertandang ke nege­ri ini iaitu The Shore Sky Tower yang menjanjikan satu pengalaman mena­rik dan bagi mereka yang berani dan sukakan cabaran.

Terletak di tengah-tengah ban­­­­dar raya Melaka ia pastinya men­janjikan kelainan dan kepuasan maksimum kepada para pelancong dengan menikmati suasana serta pemandangan yang indah dan mengagumkan dari struktur yang berada tingkat 43.

Jika sebelum ini, orang ramai hanya melihat di kaca televisyen orang berdiri di atas kaca telus di tempat tinggi yang menguji keberanian seseorang.
Mereka yang mempunyai rasa gugup atau gayat pada ketinggian, boleh mencabar diri dengan memijak di atas kaca telus iaitu ‘observatory deck’ yang terletak sejauh hampir 3 meter kaki di ruang khas pada ketinggian 163 meter dari paras laut.
Berdiri pada dek pemerhati yang hanya berlantai dan berdindingkan kaca telus yang membuatkan se­se­orang yang berdiri di atasnya berasa seperti berada di awang-awangan.

Platform yang mampu me­nam­pung sehingga lima orang satu-satu masa itu dijamin selamat oleh pihak keselamatan dan pihak The Shore itu bagi tujuan keselamatan dan ke­se­lesaan para pengunjung.
Untuk berada pada dek pemerhati itu, pengunjung perlu menaiki lif hingga ke tingkat 41 dan kemudian ke lif kedua ke tingkat 42 selain ber­peluang melalui jalan seakan jam­batan kecil yang kelihatan terapung di udara.

Di laluan itu juga pengunjung dapat melihat kumpulan ikan koi yang berenang menerusi kolam ber­lantaikan kaca yang terdapat pada tingkat paling atas.



Sky Tower terletak di  the Shore Shopping Centre yang terletak dekat Hotel Ramada Melaka

Ini kaunter tiket yang terletak di Aras 42


Inilah harga entrance nya buat rujukan...masa awal pembukaan nya harga dikenakan hanya RM18...sekarang dah naik ya
Pengunjung perlu menaiki lif hingga ke tingkat 41 dan kemudian ke lif kedua ke tingkat 42 selain ber­peluang melalui jalan seakan jam­batan kecil yang kelihatan terapung di udara.
Nielah jambatan udara nya ya....tak gayat pun bagi ka mid...janganlah tengok bawah sangat ya

Nie tangga nak ke tingkat atas sekali.  Pengunjung di benarkan berada atau berjalan  di sini seramai 5 orng sahaja dalam satu masa

Pandang lantai atas akan nampak ikan koi nie...

Nie pandangan bila dah sampai atas



Nie pula....di tingkat paling atas iaitu tingkat 43


Ada beberapa menara pemerhati di sedia kan..so teroponglah puas2.
Nielah kaca telus  untuk pengunjung yang berani berdiri di atasnya (sumber pakcik google)... k mid mmg berani cuma sorry gambar x bole di rakam oleh camera sendiri atau hand phone....kena pakai Camera dari sky tower...harga gambar x tahu ya sbb tak guna khidmat mereka..rata2 yang cakap lebih mahal dari harga entrance.....

Gambar selfi dah tentu ada kan...


The Shore Sky Tower juga mem­beri peluang kepada para pen­gun­jung di situ melihat pe­man­dangan 360 darjah meliputi seluruh negeri Melaka termasuk Selat Melaka dari puncak bangunan itu.
Pemandangan itu merangkumi Selat Melaka, kawasan penambakan laut, Masjid Al-Azim, Bukit Cina, Bukit Baharu, Teng­ke­ra serta kawasan-kawasan pelan­congan di Banda Hilir dan sekitarnya dari ketinggian 153m

So...apa tunggu lagi....bolelah gi terjah The Sky tower Melaka...satu tarikan baru......

Salam sayang


Wednesday, April 6

Percutian ke Shenzen Goungzhou 6hari 4 malam (Day 01)

Assalam semua pembaca budiman...baru je pulang dari Trip ke China,,cepat2 menaip takut lupalak..dah terfikir kali nie nak cepat2 menaip supaya ingat semua aturcara dan orang lain akan dapat menafaatnya.
Sebelum nie banyak trip juga dah pergi tapi dok  terperap...x nak menaip akhirnya terbengkalai..bila nak menaip dah x ingat...huhuhu
Oklah...Kesempatan ke China kali nie atas kerja iaitu memjadi Tour Leader Syarikat Poto Travel Sdn Bhd.  Membawa dan menjaga kebajikan 23 orang untuk bercuti ke Shenzen dan Goungzhou,.

Day 01 (23 Mac 2016)

Penerbangan kami nie menaiki pesawat Cathay Pasific
Jam 7.35 pagi...semua peserta di minta berkumpul di Aras 5 Kaunter H untuk check in dan Drop Luagage.

8.30 pagi..semua urusan selesai dan semua berkumpul untuk sessi taklimat dan bacaan doa kemudian semua menuju pintu penerbangan antarabangsa.

Flight kami jam 10.20 pagi  dengan penerbangan tanpa henti selama 3 1/2 jam dan di jangka tiba di lapangan Terbang Hong Kong jam 2.30 petang.

Akhir nya kami tiba jam 3,00 petang...lewat setengah jam

Tiada perbezaan waktu Malaysia dan China....jadi x payah adjust jam...hehehe...tapi kul 6.00 petang dia dah gelap macam kul 7,00 malaysia tapi rata2 shopping mall dan kedai tutup hingga jam 11.00 malam.

Jangan lupa isi arrival form atau white form sebelum imigresen...jika guna feri ke mainland x payah isi form....jam 4.00 petang semua urusan di airport selesai....


Nie dia coach kami..yang akan bawa ke Hotel di Shenzen...kira Hong Kong Nie macam transit jer...Captain Coach sebiji macam gengstar...marah orang selamba jer..

Guide kami A LIM..yang pandai berbahasa Melayu Indonesia..tapi dia hanya akan bersama kami hanya smpai border jer

Jalan menuju Shenzen


Apa yang dapat k mid tengok ialah kutipan tol nya seperti lebih korang macam smart tag amat efisien berbanding smart tag kita..jadi kurang sangkut di Plaza Tol.

5.30 petang ..tiba di imigresen Hong Kong Shenzen.

Guide lain pula menunggu iaitu Mr George (English Speaking)...dialah yang akan bersama hingga habis Trip nie

Selepas memasuki Shenzen...kami meneruskan perjalanan kira-kira 20 minit untuk sampai ke Hotel kami iaitu Hotel Century Plaza...Check in Hotel dulu




Seterusnya dinner di restoran Halal berhampiran dengan hotel.


Makanan di restoran banyak betul letak herba sampai tak tahan pijar lidah

Restoran Halal di Shenzen agak kurang berbanding Goungzhou
Selepas dinner kami di bawa ke Louhou Coomercial Market....

Walking distance jer Luo Hu Coomercial Market nie dari Hotel kitaorg
Luo Hu Coomercial Market nie kiranya macam Berjaya times Square atau Sg Wang...Banyak barangan di jual di sini tapi  boleh tawar hingga setengah dari harga....

K mid survey dulu....tengok kat sini xlah murah sgt...rasanya orang cakap di Goungzhou lagi murah..


Keluarga En Zainuddin ketika menemani k mid

Beginilah suasana di sekitar Lou hu  Coommercial Market pada waktu malam.  Ini pula En Rahman bersama Isteri 
Setelah kira-kira sejam pusing2 di sana... kami pun pulang semula ke Hotel. Kaki pun dah lenguh sangat..so besok nak tour lagi nie....balik berehatlah...

Begitulah kisah hari pertama..........bersambung


Luv


Monday, February 1

Bercuti ke Kuala Gula

Assalamualaikum semua..

Cuti sekolah disember baru2 nie....kak mid pun dapatlah kumpulkan 3 beradek nie tuk gi  bercuti bersama. Kak mid pun xlah free sangat tapi memang nak gi bercuti walau terpaksa lepaskan aje beberapa assignment.

Sebenarnya bila anak2 dah besar lagi sudah nak jalan sama...seorang bercuti dengan kawanlah...sorang tengok wayanglah...sorang x nak ikutlah....macam2....nasib baik ada anak 3 orang aje...klu ramai entahlah.....

Inilah cinta hatiku....kali nie kita pi memancing kat Kuala Gula ya....
Masa k mid belajar pelancungan aritue...kuala gula sentiasa di sebut-sebut sebagai tempat Bird Watching....ramai pelancung yang datang ke kuala Gula untuk melihat spesis burung yang berhijrah.

Kami sekeluarga menginap di sini selama 2 malam



K.mid menempah bilik deluxe dengan harga RM180 semlam  iaitu kadar pada hujung minggu...Kalau hari biasa RM160

Sangat sesuai memancing.. kami memacing dari chalet aje....

Anak teruna yang paling happy.....asyik dapat ikan....tapi semua ikan kami lepaskan semula

Petang-petang...jalan2 di tepi kuala sambil melihat aktiviti nelayan di sana

Signborad J S Muara Restoran yang terletak sebelah chalet terapung aje

Ketam lembut berharga RM8 seekor....kami memesan untuk di masak pedas dan di goreng tepung aje...

Di Kuala Gula nie amat  terkenal dengan ketam lembut,  so k mid sekeluarga mengambil peluang merasa ketam lembut.  Bagi k mid...k mid lebih suka makan ketam biasa dari ketam lembut...Benda yang memang telah di ciptakan begitu tapi manusia menukarkannya....sesungguhnya tak akan serupa dengan yang asal.....

Aktiviti malamnya kami habiskan dengan memancing ........dan pagi esoknya kami di hubungi oleh pihak chalet....katanya ada keluarga yang nak share menyewa boat untuk menyusuri kuala Gula.....




Kami dibawa melihat sangkar ikan, proses menjadikan ketam lembut dan melihat specis2 burung serta melihat cara2 mengutip kerang
 Begitulah aktiviti kami di Kuala Gula......Tempatnya sebenarnya amat menarik kalau  di jaga rapi sebab k mid ada mendengar keluhan nelayan di situ yang berkata spesis burung juga semakin berkurang ...begitu juga dengan siput sedut dan kerang mungkin kerana ada aktiviti penebangan pokok2 bakau untuk tujuan membuat kolam udang....

Dari segi tempat penginapan.....memang banyak yang perlu di perbaiki demi keselesaan pengunjung...breakfast yang disediakan amat teruk...di nasihatkan makan pagi diluar aje.....minta maaf ya...terpaksa tulis di sini sebab mmg teruk betul.....

Begitulah percutian kami di Kuala Gula,  Kuala Kurau Perak.   Sesungguhnya negara kita banyak tempat-tempat menarik yang bole di kunjungi cuma kita perlu memperbaiki segala kemudahan serta menjaga kebersihan sekitarnya.....Wassalam

Sekiranya sesiapa berminat hendak berkunjung kesini ,  k mid letakan contact no nya ;
Salam Sayang

Kak mid


KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...