Booking.com

Tuesday, March 17

Percutian ke Aceh (menjejak Tsunami)

Assalamulaikum

Syukur alhamdulillah di beri kesempatan ke bumi Aceh selepas lebih 10 tahun bumi Aceh di landa Badai Tsunami.
Perjalanan k mid dan rakan-rakan bermula pada tanggal 4hb. Mac 2015 dengan pesawat Air Asia pada pukul 1.50 tengahari dan tiba di Lapangan Terbang Sultan Iskandar Muda jam 2.00 petang waktu Acheh

Bandara yang bercirikan islamic



Bandara yang telah di bangunkan selepas Tsunami 2004
Bermulalah pengembaraan kami di Bumi Acheh yang juga di kenali sebagai Serambi Mekah
Tiba di Bandar Acheh, kami di sambut oleh Abang Zahari yang berkerja dengan Hotel Rumoh PMI dan Wisma PMI iaitu tempat penginapan kami.. Pihak penginapan telah menyediakan Pengangkutan percuma dari Lapangan terbang ke Hotel dan juga dari Hotel ke Pelabuhan.... alhamdulillah ...kan dan safe budget kami...


Mendapatkan peta adalah penting sebelum memulakan perjalanan..betul tak???

Gambar di depan hotel tapi di panggil Hotel Rumoh PMI

 Kami berempat dok terfikir2 ...apa makna PMI tue...rupa2 nya Pasukan Palang Merah Indonesia....Adui!!!!  menginap dengan Hotel yang di usahakan oleh pasukan palang merah yang mendapat dana untuk membangunkan kawasan tersebut selepas Tsunami.
Staff yang ramah dan sedia membantu.
Seterusnya selepas letak beg...kami pun berjalan kaki menuju Muzium Tsunami yang kira-kira 10 minit berjalan kaki....kira-kira 2 km....(penat jugak menapak..nasib baik k mid nie fit lagi...hehehe)



Gambar-gambar di hadapan Muzium Tsunami



Ku tatapi saat2 duka mereka dan kini saat-saat pemulihannya

Muzium ini di buka dari jam 9 pagi hingga 4.30 petang. Tidak di kenakan apa2 bayaran saat ini,.

Muzium Tsunami ini adalah sebuah muzium yang dirancang sebagai monumen simbolik kepada bencana gempabumi dan Tsunami yang melanda Aceh sekaligus menjadi pusat pendidikan dan tempat perlindungan darurat andai Tsunami terjadi lagi.

Saat melangkah masuk ke muzium ini....k mid merasa sedih...melihat kemusnahan dan gambar2 ribuan nyawa yang terkorban.  Itulah tanda kebesaran tuhan...AL fatihah buat mereka.

Laluan Muzium ini agak berpusing-pusing....

Kesedihan di hati tatkala melihat gambar ini


Nama-nama penyumbang dana bantuan termasuk M'sia ada di letak kan ...begitu juga ada ruang nama2 beribu-ribu korban di ruangan Sumur Doa. Bacaan ayat suci Al Quran berkumandangan saat berada di ruangan Sumur Doa.
Naskah ALquran yang di kumpul selepas Tsunami



Seterusnya....kami meneruskan perjalanan untuk melihat kapal PLTD Apung di Desa Punge, Blancut Bandar Aceh




Kedasyatan gelombang Tsunami yang boleh menyeret kapal yang seberat 2,600 ton ini kedaratan  dari Pelabuan.




Kapal PLTD (Pembangkit Listik Tenaga Diesel)yang datang ke Aceh pada tahun 2003 untuk memenuhi keperluan letrik di bandar Aceh telah di seret kedaratan sejauh lebik 5km.



Gambar2 di atas Kapal PLTD Apung dan contoh  rumah yang di ranapkan olehnya
Melihat sendiri kejadian yang menimpa bumi Aceh walaupun sudah 10 tahun berlalu amat memberi keinsafan pada k mid...alhamdulillah bumi aceh semakin membangun ...


Seterusnya kami ke daerah Gampong (kampung) Lampulo untuk melihat Bot di atas rumah.





Beginilah maha dahsyatnya ....bot nelayan yang seberat 65 tan telah di seret sejauh 3km dari lautan hingga tersadai di atas bumbung rumah penduduk

Tangga di sedia kan bagi para pengunjung melihat bot ini secara dekat

Terpaku sedetik!!

Nama-nama beribu2 penduduk kampung Lampulo yang terkorban.  Innalillah hiwainnailla hirajiun......

 Perjalanan kami seterusnya ke satu kawasan perkuburan di panggil perkuburan Massal. Kuburan Massal nie di beri nama Kuburan Massal Siron kerana terletak di Gampong(Kampung ) Siron.
 Letaknya di Jalan Bandara Sultan Iskandar Muda.


Sabanyak 46,718  korban di kebumikan di sini secara beramai..ramai




Replika gelombang Tsunami .....KUN FA YA KUN................

Di kuburan ini di bina pondok dan di letakkan yassin untuk para saudara mara dan pelawat yang berkunjung untuk sedekahkan bacaan yassin atau Al Fatihah...sesungguhnya perjalanan ke bumi Aceh nie amat menyedihkan..



Tidak akan lengkap perjalanan ke bumi Aceh jika tidak mengkunjungi Masjid Agung Baitulrahman  yang terletak di tengah2 bandar Aceh.

 Sewaktu Badai Tsunami melanda...Masjid Agung ini terselamat walaupun  ada juga kerosakan2 yang berlaku.

Menjejak kaki dan menunaikan sholat di Masjid Agung ini adalah pengalaman terindah...semuga semua kejadian yang berlaku ini banyak memberi keinsafan pada kita..Amin


Terima Kasih Ya Allah yang mempermudahkan perjalanan ku ke sini.



With luv,

Tuesday, February 10

Pakej Percutian budget 4hari 3malam ke Medan

Assalamulaikum semua.

Sebagai seorang pemandu pelancong Profesional dalam Malaysia,  k mid juga ada menjadi Tour Leader untuk percutian ke luar negara.  Ini di lakukan atas minat dan permintaan kawan-kawan rapat serta ada juga dari kenalan di Internet.

Salah satu destinasi yang k mid uruskan ialah ke Medan Indonesia.

Sesiapa yang berminat bolehlah lihat itinerarynya dan hubungi k mid untuk dapat harga yang menarik serta mengikut budget anda.  K mid gerenti semua akan berpuashati...

Danau Toba  yang Indah
Pulau ini di kenali sebagai Pulau Unta


4D/3N TOBA MUSLIM TOUR
1N PARAPAT,  1N BERASTAGI & 1 MEDAN

HARI 1: KEDATANGAN MEDAN - PARAPAT 
Setibanya Anda di Bandara Kuala Namu International Airport (KNIA) Medan, Anda akan disambut oleh Guide/ Driver kami. Berangkat menuju restoran lokal untuk makan siang.  Setelah makan siang dilanjutkan perjalanan menuju Danau Toba. Selama perjalanan, singgah sejenak di mesjid untuk melakukan sholat zhuhur.  Kembali melanjutkan perjalanan. Berhenti di Toko Paten untuk membeli berbagai macam makanan lokal yang terbuat dari kacang-kacangan.  Sore hari tiba di Parapat. Sebelum ke hotel berhenti sejenak di pinggir danau untuk menikmati keindahan Danau Toba di sore hari. Chek in hotel untuk istirahat.  Makan malam di hotel atau restoran lokal (halal food). Kembali ke hotel dan acara bebas.
HARI 2: PARAPAT - SAMOSIR - PARAPAT - BERASTAGI 
Setelah makan pagi di hotel, berangkat menuju Pulau Samosir sekitar 45 menit menggunakan Feri. Tiba di samosir, mengunjungi Desa Tomok untuk melihat makam kuno yang diperkirakan sudah berusia 469 tahun (Sidabutar adalah orang pertama yang mengijakkan kakinya di tanah batak  Samosir). Setelah selesai kunjungan dilanjutkan ke Desa Ambarita untuk melihat kursi batu Rja Siallagan (hanya untuk kelumpuk minimal 10 orang). Kembali ke Parapat. Transfer ke restoran lokal untuk makan siang dan sholat zhuhur di Mesjid Raya Taqwa Parapat. Selesai Zhuhur, tour dilanjutkan ke Berastagi. Selama perjalanan berhenti di Simarjarunjung untuk menikmati teh jahe dan pisang goreng sambil menikmati pemandangan indah dari atas bukit (pengeluaran pribadi). Kembali melanjutkan perjalanan dan berhenti di air terjun Sipiso Piso (salah satu air terjun yang tertinggi di Indonesia dengan ketinggian 110 m). Berangkat menuju Berastagi. Sore hari tiba di Berastagi, mengunjungi  Central Pasar buah dan sayuran segar. Transfer ke hotel. Makan malam di hotel atau restoran lokal. Acara bebas.
HARI 3: BERASTAGI -  MEDAN CITY TOUR & SHOPPING 

Sarapan di Hotel. Berangkat kembali ke Medan. Setibanya di Medan  mengunjungi penangkaran Buaya Asam Kumbang. Mengunjungi Istana Maimoon untuk melihat sisa-sisa peninggalan  Sultan Deli Tempoe Doeloe yang telah berusia 126 tahun. Makan siang di restoran lokal. Selesai makan siang kami akan mengantarkan Anda ke Mesjid Agung untuk melaksanakan sholat Zhuhur. Mengunjungi pusat toko batik dan  Medan mall.  Chek in hotel. Makan malam di restoran lokal atau hotel. Berkeliling untuk menikmati suasana malam Kota Medan. Kembali ke hotel. Acara bebas.

HARI 4: MEDAN – AIRPORT 
Sarapan pagi di hotel. Acara bebas sampai waktu Anda diantarkan ke Bandara untuk tujuan selanjutnya. Tour selesai....


Package termasuk:

v  Hotel sesuai permintaan sebilik berdua/bertiga
v  Transportasi full AC 
v  Driver cum Guide
v  Biaya masuk objek wisata dan parkir
v  Kapal ferry menuju Pulau Samosir  (kelompok kurang dari 10 orang akan dibawa dengan ferry lokal dan hanya  mengunjungi Desa Tomok saja)
v  Air mineral pada saat kedatangan

Package  tidak termasuk:

v  Airport tax
v  Biaya pribadi, Optional Tour
v  Tipping Driver cum Guide
v  Insuran perjalanan






Saat Makan Malam di Rumah Makan Nekmat




Di depan Hotel Penginapan di Berastagi

Air terjun Si piso piso sungguh menakjubkan


Permandangan dari atas  - Danau Toba
Jangan lupa hubungi k mid untuk sebutharga !!

Email  : midarajab@gmail.com

Whatapps  : 018-9496995


With luv,

Sunday, February 8

Percutian ke Krabi,Thailand (Day 1)

Assalamulaikum dan Salam sejahtera semua.

Just nak syer percutian singkat K mid ke Krabi...mungkin ada yang nak pergi bolehlah buat rujukan tapi kalau yang terbaca dan rasa boring tak apalah....janganlah baca ya...tak jadi masalah pun.

Percutian k mid kali ini bersama 2 orang teman yang selalu menjadi travelmate k mid..Percutian yang hanya 3 hari 2 malam tapi k mid rasa puas namun masih ada cita-cita nak repeat lagi....hehehe

Tarikh  :
Penerbangan  ; Malindo Air (RM177.00 tiket pergi balik)
Budget  : RM500 perpax ( tukar siap-siap matawang Bath di KL)


First time with Malindo Air, tidak mengecewakan bagi kami..next trip Malindo masuk dalam list...budget hoilday lah katakan...
Kami menaiki pesawat Malindo Air pada pukul 12.30 tengahari di Lapangan Terbang Subang,  kebetulan airport nie dekat aje dgn  rumah k .mid ...jadi sangatlah senang hati tak payah ke KLIA2.
Kami tiba di Airport Krabi kira2 1.30 petang waktu thailand ....terus ke Kaunter Teksi di situ...harga teksi ke Pantai Ao nang telah di seragamkan...sebuah teksi 600 Bath..kira2  RM60.

Ini bilik kami..sangat budget dan murah....2 malam RM180 untuk 3 orang (RM60 seorg tuk penginapan)...Dekat dengan pantai...so bole jalan-jalan di pantai tanpa masalah..

Perjalanan ke Ao nang Beach kira-kira 30 minit.  Nak bgitau di sini....dalam perjalanan teksi nie akan berhenti kat stesen syarikat teksi..kat situ diorang akan suruh booking teksi untuk balik nanti serta jual lain-lain pakage.  Terpulang pada uolls samada nak beli atau tidak...semestinya mahal sikit...Disarankan eloklah beli pakage di pantai Aonang nanti ...ada banyak syarikat yang offer..bole minta tawar sampai puas hati ya..tambang teksi sebenarnya masih boleh ditawar ketika di Ao nang nanti...

So, lepas check in di Popeye Guest house tue...kami x hendak buang masa sebab masa kami amatlah terhad...jadi k mid terus keluar mencari pakage naik gajah...biasanye pakage nie 1/2 hari tapi ada jugak untuk sejam dua..

Selepas bertanya beberapa tempat akhirnya dapatlah di tempat  yg rasa paling murah..naik gajah 400 bath(RM40 Perpax)

Banyak gajah kat sini....masa kami sampai dah pukul  4 petang...gajah banyak dah berehat...

Sejam jugak kami di atas gajah...menyusuri denai2 nya...kesin jugak pada gajah nie...almaklumlah kami nie sihat2 belaka.
Selepas naik gajah malam ne pulak cari tempat makan dan jalan-jalan di kawasan situ... ada jugak pasar malam tapi kecik jer....ada jugak mcm2 jualan di sekitarnya...



Malam nye kami makan di restoran Sareefah....masakan dia sedap yang penting harga dia munasabah...hehehe

Sempat lagi bergambar kat depan kedai Sareefah......

Wala pun jauh jugak kena jalan kaki ke kedai Sareefah ...tapi di sebabkan sedap dan menepati citarasa serta murah,  jalan kaki tak jadi masalah kan.....begitulah hari pertama di Krabi....esoknya nak menjelajah pulau2 yang cantik pulak....tunggu ya....entah bilalah datang mood nak update lagi....hehehe...


Bye...Bersambung


Begitulah hari pertama... bersambung di hari kedua pulak...


With luv,

Bustel Klebang, Melaka

Assalamulaikum.....
Hari ini k mid nak tulis tentang penginapan k mid yang lain sikit....iaitu BUSTEL (CHALET BUS +HOTEL).
Terletak di Dataran 1 Malaysia, Pantai Kelebang, Melaka.

Mula-mula kawan k mid bagitau mengenai bustel nie,  rasa terpegun jugak....bagus jugak di Melaka ada kelainan seperti nie... bustel nie pun  baru jer di buka iaitu klu tak silap k mid pada bulan Jun 2014.
 Kebetulan pulak nak hantar hero belajar di Seremban...apa lagi lajak2lah ke Melaka.....bole makan Asam Pedas sekali....huhuhu...




Sesiapa berminat nak booking bustel bolelah dail no tue ya..


Ini pejabat dia.....k mid hari tue direct aje kat sini....sebab bukan hujung minggu jadi adalah kekosongan, itupun nasib ada sebuah bas jer yang kosong

K mid booked 1 bas nie....ada 2 bilik...satu depan satu belakang
Harga bustel nie tak lah mahal pun.....range harganya diantara rm80- rm150 sebilik.

inilah biliknya,  ada TV ...ada petisejuk...oklah...cuma tinggi sikit tangga nak naik bas nie.....hehehe


dating2 dgn cik abg kt sini...depan tue pantai dan kedai makan dalam bas...best u!!!


Inilah kawasan sekitar...pokok pun x berapa besar lagi


Malamnya bole bersantai kat tepi laut atau kat padang yang luas di situ

Begitulah penginapan semalam k mid dan anak2 di Bustel.  Asyik2 di Hotel biasa boring gak kan...jadi cuba2lah bustel nie......

BYE



With luv,

KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...