Skip to main content

Percutian ke Krabi,Thailand (Day 1)

Assalamulaikum dan Salam sejahtera semua.

Just nak syer percutian singkat K mid ke Krabi...mungkin ada yang nak pergi bolehlah buat rujukan tapi kalau yang terbaca dan rasa boring tak apalah....janganlah baca ya...tak jadi masalah pun.

Percutian k mid kali ini bersama 2 orang teman yang selalu menjadi travelmate k mid..Percutian yang hanya 3 hari 2 malam tapi k mid rasa puas namun masih ada cita-cita nak repeat lagi....hehehe

Tarikh  :
Penerbangan  ; Malindo Air (RM177.00 tiket pergi balik)
Budget  : RM500 perpax ( tukar siap-siap matawang Bath di KL)


First time with Malindo Air, tidak mengecewakan bagi kami..next trip Malindo masuk dalam list...budget hoilday lah katakan...
Kami menaiki pesawat Malindo Air pada pukul 12.30 tengahari di Lapangan Terbang Subang,  kebetulan airport nie dekat aje dgn  rumah k .mid ...jadi sangatlah senang hati tak payah ke KLIA2.
Kami tiba di Airport Krabi kira2 1.30 petang waktu thailand ....terus ke Kaunter Teksi di situ...harga teksi ke Pantai Ao nang telah di seragamkan...sebuah teksi 600 Bath..kira2  RM60.

Ini bilik kami..sangat budget dan murah....2 malam RM180 untuk 3 orang (RM60 seorg tuk penginapan)...Dekat dengan pantai...so bole jalan-jalan di pantai tanpa masalah..

Perjalanan ke Ao nang Beach kira-kira 30 minit.  Nak bgitau di sini....dalam perjalanan teksi nie akan berhenti kat stesen syarikat teksi..kat situ diorang akan suruh booking teksi untuk balik nanti serta jual lain-lain pakage.  Terpulang pada uolls samada nak beli atau tidak...semestinya mahal sikit...Disarankan eloklah beli pakage di pantai Aonang nanti ...ada banyak syarikat yang offer..bole minta tawar sampai puas hati ya..tambang teksi sebenarnya masih boleh ditawar ketika di Ao nang nanti...

So, lepas check in di Popeye Guest house tue...kami x hendak buang masa sebab masa kami amatlah terhad...jadi k mid terus keluar mencari pakage naik gajah...biasanye pakage nie 1/2 hari tapi ada jugak untuk sejam dua..

Selepas bertanya beberapa tempat akhirnya dapatlah di tempat  yg rasa paling murah..naik gajah 400 bath(RM40 Perpax)

Banyak gajah kat sini....masa kami sampai dah pukul  4 petang...gajah banyak dah berehat...

Sejam jugak kami di atas gajah...menyusuri denai2 nya...kesin jugak pada gajah nie...almaklumlah kami nie sihat2 belaka.
Selepas naik gajah malam ne pulak cari tempat makan dan jalan-jalan di kawasan situ... ada jugak pasar malam tapi kecik jer....ada jugak mcm2 jualan di sekitarnya...



Malam nye kami makan di restoran Sareefah....masakan dia sedap yang penting harga dia munasabah...hehehe

Sempat lagi bergambar kat depan kedai Sareefah......

Wala pun jauh jugak kena jalan kaki ke kedai Sareefah ...tapi di sebabkan sedap dan menepati citarasa serta murah,  jalan kaki tak jadi masalah kan.....begitulah hari pertama di Krabi....esoknya nak menjelajah pulau2 yang cantik pulak....tunggu ya....entah bilalah datang mood nak update lagi....hehehe...


Bye...Bersambung


Begitulah hari pertama... bersambung di hari kedua pulak...


With luv,

Comments

  1. salam, kak nk tnye popeye guest house tu ok x, selesa x.. dkt ngn pantai ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf Nana, lmbat nye akak reply...ya popeye guest house tue dekat dengan pantai..

      Delete
  2. Assalamualaikum Mr / Mrs
    We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
    The units are offered:
    Suzuki Apv
    Toyota Avanza
    Inova
    Toyota Hiace
    Isuzu short Elp
    Isuzu long Elp
    Amenities:
    Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
    Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
    For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
    Call: +6281312767300
    +6281573307300
    WA: +6281809692300
    Fb: Kyrantrans
    Email: Kyrantrans@gmail.com
    Website: Kyrantrans.com
    Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
    "Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mr / Mrs
    We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
    The units are offered:
    Suzuki Apv
    Toyota Avanza
    Inova
    Toyota Hiace
    Isuzu short Elp
    Isuzu long Elp
    Amenities:
    Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
    Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
    For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
    Call: +6281312767300
    +6281573307300
    WA: +6281809692300
    Fb: Kyrantrans
    Email: Kyrantrans@gmail.com
    Website: Kyrantrans.com
    Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
    "Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

    ReplyDelete
  4. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete
  5. Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

    ReplyDelete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan