Booking.com

Thursday, March 20

D' MANGGIS STEAMBOAT & BBQ CAFE

Assalamulaikum,

15.3.2014


Belanja anak-anak makan di D' Maggis Cafe sempena menyambut Hari Lahir puteri kedua  k mid ...
Jom kita terjah............
Cafe nie terletak di Batu 17, Kuang Selangor

Kami pergi pada  malam Jumaat jadi taklah penuh...Jika hari Sabtu Ahad..eloklah tempah dulu....takut datang jauh2 tiba-tiba penuh

 Nie dia alamat dia  :  

254, Batu 17,
Lorong Manggis,
 Kampung Cempedak,
 Kuang 48050 Rawang, Selangor Darul Ehsan
BUTIRAN NOMBOR TELEFON
Tel.: +603-6038 6844
Cik Min: +6019-233-1973
Nie dia girl comel sambut birthday yg ke23 ......macam sweet 13 jer......buat kejutan untuk dia..siap belon2 lagi....


Makanan kat sini seperti biasa ada Steamboat & BBQ dengan harga RM25 seorang bagi dewasa serta RM10 (4-12) untuk kanak-kanak.  Kuah  tomyam steamboat dia memang sedap... bagi ranking 4/5...hehehe... tapi udang dan sotong dia memang kecik sangat...sotong lepas di grill tinggal besar jari keliking...mana puas makan.  Rojak buah dia memang marvellous......tahap kepedasannya boleh meleleh air mata....air hidung dsbnya...(terlupalak nak snap pic..sebab sedap sangat)
Kalau tak nak makan steamboat ada juga menu-menu lain yang boleh di order.

Inilah gambar kami sekeluarga di D'Manggis

Dan seperti biasa mak dia Interprim lebih...............huhuhu


Luv,

Thursday, March 13

Little India Walking Tour



Assalamualaikum semua.....

Tanggal 22 Feb 2014 ,  kak mid bersama kawan-kawan yang bakal menjadi TG professional (insyallah)... berkesempatan mengikuti walking tour yang di adakan di Little India,  Brickfield.
Seawal 9.00 pagi kami pun berkumpul di Vivekanda Ashram tempat di mana bermulanya walking Tour nie.


Tempat meeting point :  Vivekanda Ashram



Vivekanda Ashram masih teguh berdiri.....akan kekal teguh jika tak dirobohkan....


Ini dia tour brochure




Mengenai Brickfields

Dibangunkan oleh Yap Kwan Seng (Kapitan terakhir Kuala Lumpur), Brickfields satu masa dahulu adalah kawasan industri batu bata untuk kegunaan bangunan-bangunan baru di bandar ini.
Tetapi tidak ramai yang mengetahui yang Brickfields menyimpan banyak mercu tanda bersejarah bandar ini. Terdapat 17 tanda tempat bersejarah yang disenaraikan di dalam lawatan berpandu Little India @ Brickfields dengan setiap institusi mempunyai sejarah dan keunikan tersendiri.
Peserta akan dibawa ke sekurang-kurangnya 9 tempat ibadat – dari Biara Ortodoks Syria St. Mary dan Gereja Holy Rosary, Tokong Buddha Maha Vihara dan kuil Hindu Sri Sakthi Vinayagar Karpaga.
Selain daripada itu, peserta juga akan diperkenalkan kepada hidangan makanan India seperti roti, nasi daun pisang dan tosai.
Pelancong juga akan melawat Temple of Fine Arts, satu pusat muzik dan tarian tradisi India serta Persatuan Orang Buta Malaysia di Jalan Tun Sambanthan dan melihat kemahiran mereka sebagai tukang urut.






Salah sebuah kuil yang terdapat di sini -KUIL SRI KANDASWAMY




Selain dari di bawa ke kuil2, juga akan di bawa melawat Buddhist Temple, Church, rumah tradisional orang Melayu.
Little India :  Dekorasi  Lampu dia pun bentuk Muruku....hehehe

Sebenarnya banyak tempat yang akan di bawa oleh TG yang dilantik  tapi kami tak dapat mengikuti ke semua tempat tersebut...almaklumlah banyak assignment yang kami perlu siapkan.. jadi kami pun minta diri dulu..


Seterusnya kami ke Bukit Robson yang berhampiran......... Disini terletaknya Thean Hou Temple yang terkenal tue...........


Tiang-tiang berwarna merah adalah simbol kekayaan dan nasib yang baik. Ukiran naga pula adalah simbol kekuatan dan tuah.

Temple nie ada 4 tingkat- kak mid masuk kat tingkat yang bawah sekali je...untuk beli cenderahati...tingkat lain x masuk pun...tak larat naik tangga


Terdapat 12 arca haiwan zodiak cina di sini.....setiap haiwan mewakili ramalan nasib & personaliti berdasarkan kepercayaan kaum cina


"This is one of the largest Chinese temples in South-East Asia and is located on top of Robson Hill.  This temple belongs to the Malaysian Chinese community in Malaysia and public donations made it possible to open the temple in 1989.

This is a spectacular place and a first class example of the beauty of Chinese architecture. Before you enter the temple grounds you have the fountain of Kuan Yin, the Goddess of Mercy and statues of gods and lions. The main shrine with Thean Hou Goddess, the Goddess  of the Sea/Ocean, you find on the third floor of this four levels temple.  Even if this is a place for worship there are more than 100 cultural activities annually with the Chinese 15 days New Year celebration, when the temple is decorated with thousands of red lanterns, as the main event.

Thean Hou Temple is a perfect place to just sit down and relax and watch the majestic Kuala Lumpur skyline behind the spectacular pagoda roofs of the temple. The temple is very popular among newly married couples to take their wedding photos. On the second level you can find the marriage registration office, a service that more than 5000 couples are using annually."


 Inilah inasetif kitaorang untuk majukan diri...nak membaca nota dan Portfolio otak dah tak boleh terima. Nampaknya kena gilap dengan cara pratical...

 Kesimpulannya :  banyak rupanya tempat bersejarah dan menarik di Malaysia nie...nie baru Kolumpur jerrr..........




Best betul2 kawan2 intake nie....sampai sanggup bawa bas persiaran just untuk buat training smbil siapkan assignment....really appreciate them!!!!!



With luv,

KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...