Booking.com

Friday, November 27

PRODUK WHITEKISH MAGIC CHARCOAL MAMPU MEMUTIHKAN GIGI

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua.

Hari ini k mid nak kongsi dengan korang semua satu produk pemutihan gigi iaitu Whitekish Magic Charcoal.  Sebelum nak kongsi nie sebenarnya k mid dah cuba dah dahulu,  sebab tue k mid nak share tentang kebaikan produk ini.

 

 


 Ada diantara kita malu atau tidak yakin nak senyum kerana :

> Masalah gigi kuning

> Masalah karang gigi

> Masalah mulut berbau

Kalau ada masalah- masalah ini tak rugi kalau mencuba produk Whitekish ini kerana produk ini dihasilkan daripada 100% bahan semulajadi iaitu arang dari tempurung kelapa dengan menggunakan teknologi Jepun.

Produk ini telah mendapat  kelulusan KKM(NOT200700K),  jadi sudah tentu ianya selamat digunakan dan adalah buatan Malaysia.

Mendapat kelulusan dari KKM (NOT200700100K)
 

Antara manafaat-manafaat dari Whitekish Magic Charcoal ialah :

1.  Dapat memutihkan gigi.

2.  Dapat membantu menghilangkan karang gigi

3.  Dapat meneutralkan tahap PH dalam mulut dan menyegarkan nafas.

4.  Tidak menggunakan bahan penghakis

Dengan penngunaan yang betul, keberkesanan akan dapat di lihat dalam masa 1 minggu

Berminat dengan produk ini  bolehlah Call/SMS/Whatsapp ke No. 017 8898878

Untuk info lanjut layari  : www.whitekish.com

#Whitekish     #WhitekishJm

#Jamumall     #WhitekishFeedback

 



Salam sayang,

Sunday, September 27

APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua.

Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke IpohPerak.  K mid berfikir,  apalah yang ada kat Ipoh nie tapi tak apalah k mid ikutkan aje kerana k mid tahu anak-anak k mid biasanya akan buat research dulu sebelum nak pergi ke mana-mana. 

Jom tengok apa yang k mid buat di Ipoh dalam masa sehari nie.  Menarik ke tidak???

Mula-mula sekali bila sampai di Ipoh,  kami bersarapan pagi dulu di Restoran New Holly wood

1. RESTORAN NEW HOLLY WOOD


Konsep restoran ini ialah menyediakan banyak gerai-gerai dengan pelbagai jenis makanan. Ianya serupa aje dengan kedai-kedai kopi biasa yang lain namun makanan yang disajikan dari masakan melayu dan masakan cina menjadikan ia pilihan pelbagai bangsa untuk datang ke sini.

Memang terbaik makan di sini,  walaupun terpaksa beratur panjang bukanlah masalah bagi yang ingin menjamu selera di sini.

Tengok tue..pagi-pagi dah ramai beratur tapi taklah lama beraturnya sebab kerusi meja banyak kt dalam restoran tue
Keadaan dalam restoran New Holly wood

 Antara menu-menu di sini :

  • Roti Goyang
  • Kueh Teow Kerang
  • Nasi Lemak
  • Mee Kari
  • Mee Wantan
  • Chee Cheong Fun
  • Cakoi
  • Yong Tau Foo 

Ini yang kami makan untuk breakfast,  keoy teow kerang, roti goyang, chee cheong pan , yong tau foo
 
Makanan Signature disini ialah Roti Goyang..memang terbaik

Lokasi  : Taman Canning, Ipoh, Perak.

Selesai bersarapan merangkap lunch sekali rasanya (makan banyak sangat rasa nak tidur balik😆) kami pun menuju ke satu lagi destinasi iaitu Tasik Cermin.

2.  TASIK CERMIN

Tasik Cermin ini terletak di Gunung Rapat, Ipoh.
Tasik ini agak tersorok di sebalik bukit batu kapur,  orang Ipoh sendiri pun ada yang tidak tahu kewujudan tasik ini.  Untuk sampai ke tasik perlu berjalan kami dalam 50 meter dan melalui bawah terowong.
Ketika berjalan kaki akan melalui kawasan seperti ini dulu

Kemudian akan masuk terowong bukit ini
Kalau dulu,  ramai yang cakap susah nak parking sebab jalan untuk ke Tasik Cermin kerana menjadi laluan lori kuari yang lalu lalang tapi sekarang ini sudah ada tempat parking yang dijaga oleh abang RELA dan bayaran RM5 dikenakan pada kenderaan yang parkir di situ.  Kalau dahaga pun dah tak susah untuk membeli air minuman atau air mineral sebab dah ada yang menjual minuman di situ.
Barulah jumpa Tasik Cermin nie

Korang rasa cantik tak gambar ni ?


Kenapa tasik ini dinamakan Tasik Cermin??
Air Tasik Cermin ini berwarna hijau dan berkilat.  Kita akan nampak pantulan bayangan bukit sekeliling terhasil di permukaan tasik tersebut seperti cermin,  jadi sebab itulah ianya dinamakan Tasik Cermin.

Lokasi  :  Tasik Cermin,  Gunung Rapat, Ipoh, Perak

Selesai Tasik Cermin,  kitaorang ke lokasi ke 3 iaitu :

3. CONCUBINE LANE

Mengikut cerita,  Concubine Lane dulunya milik Tycoon bijih timah Ipoh yang mempunyai 3 isteri dan memberi setiap sorang isterinya satu lorong kawasan rumah dan menamakan lorong-lorong tersebut sebagai Wife Lane, Concubine Lane dan First Concubine Lane.

Ada pula yang mengatakan Concubine Lane ini tempat orang kaya Cina menyimpan gundik mereka. 

Tak kisahlah apa pun ceritanya, yang pasti Concubine Lane ini telah menjadi lorong yang famous di Ipoh nie. Bangunan-bangunan lama telah di tukar menjadi pasar kraf dan cafe-cafe.

Bagi k mid kawasan ini seakan sama seperti Petaling Street, Kuala Lumpur cuma yang menarik minat kmid selain bergambar ialah ingin ke sebuah Cafe yang berkonsep ala Harry Potter.  Nama cafe itu ialah Platform 9 1/2 Cafe.

Pintu masuk ke Cafe.  Biasa jer tapi dalamnya macam Hogwarts beb!!

Kredit pic : platform9halfcafe

Kredit pic : platform9halfcafe

Cafe ini dibuka dari jam 9 pagi hingga 6 petang setiap hari kecuali hari Jumaat dan Sabtu di buka hingga 10 malam.

Kunjungan k mid ke sini baru-baru ini amat menghampakan kerana Cafe tersebut terlalu penuh hingga tidak memungkinkan diri untuk melepak sambil minum Butterbrew atau merasa ais krim Butterscotch sampai berposing ala ala berada di Hogwarts..hahaha. 

Tidak mengapa..next time datang pada hari-hari biasa bukan hujung minggu.

Lokasi : Platform 9 1/2 Cafe,  22,  Lorong Concubine, Ipoh, Perak.

4. TAMAN REKREASI GUNUNG LANG

Taman Rekreasi Gunung Lang ini terletak hanya 5km sahaja dari bandar Ipoh.  Mempunyai tasik yang sangat cantik dan dikelilingi dengan kehijauan pohon-pohon serta bukit batu kapur yang unik.

Tasik yang luas ini sebenarnya ialah bekas lombong satu ketika dahulu,  kini telah dimajukan dan dijadikan salah satu destinasi pelancongan di Ipoh.

SOP tetap di titik beratkan walaupun naik bot 5 minit aje

Pengunjung boleh menaiki bot dengan bayaran RM3 untuk dewasa dan RM1.50 untuk kanak-kanak untuk ke taman rekreasi sebenar yang terletak di seberang tasik. Hanya kira-kira 5 minit menaiki bot,  kita sudah sampai ke lokasi.

Di seberang tasik ini ada Mini Zoo yang menempatkan binatang-binatang seperti burung unta, burung merak, itik, lembu dan rusa.  Walaupun tidak banyak binatang di pelihara di Mini Zoo ini
 namun keadaan yang tenang pasti membuat para pengunjung berasa selesa untuk beriadah disini.

Berehat sebentar di "Rumah Perak"

Di tengah Taman Rekreasi ini ada terdapat sebuah rumah kecil yang cantik yang di panggil "Rumah Perak". Bolehlah berehat sekejap di rumah kecil ini selepas penat berjalan-jalan.  Walaupun tiada perabut di dalam rumah ini namun terdapat lampu dan kipas angin.

Salah sebuah dari Menara Tinjau yg terdapat di sini
 Lokasi  : Taman Rekreasi Gunung Lang,  Gunung Rapat, Ipoh, Perak.

 5. ROJAK & CENDOL PADANG IPOH


Sudah puas berjalan-jalan,  tekak pun dah terasa kering jadi eloklah singgah di Restoran Rojak dan Cendol Padang Ipoh.
Antara menu yang ada disini adalah cendul biasa,  cendul durian,  cendul pulut, abc, rojak, pasembor, nasi bryani dan masakan panas.


Lokasi : No.17,  Jalan Tun Sambanthan, Ipoh, Perak.

6.  HOKKAIDO ICE CREAM PUFF IPOH

Kalau terasa nak makan sesuatu yang lagi sweet dan sejuk,  boleh cuba ke Hokkaido Ice Cream Puff Ipoh.
Ada pelbagai perisa ais krim tersedia seperti perisa green tea, mint,rasberry durian coklat, tutty fruity, keladi dan lain-lain lagi.  Ais krim ini akan diapit dengan puff yang ranggup.  
Bagi k mid sebiji ais krim puff nie tak cukup 😃



Lokasi : No.36, Jalan Yau Tet Shin, Taman Jubilee, Ipoh, Perak.

Begitulah trip k mid bersama anak-anak kali ini,  banyak tempat-tempat menarik di Ipoh sebenarnya. Tempat menjamu selera pun banyak.  
Dengan keadaan dunia yang belum pulih dari wabak Covid-19,  eloklah kita pulihkan industri pelancongan domestic dengan melancong dalam negeri. 
Sudahkah anda habis menjelajahi Seluruh Malaysia??  Kalau belum...bolehlah bawa family jalan-jalan,  mulai dengan tempat-tempat menarik berhampiran rumah anda dulu.
Wow! IPOH
.
Salam sayang,


#Travellocal    #TravelPerak #KitaJagaKita
#StaySafe      #TourismMalaysia
#CutiCutiMalaysia




PRODUK WHITEKISH MAGIC CHARCOAL MAMPU MEMUTIHKAN GIGI

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Hari ini k mid nak kongsi dengan korang semua satu produk pemutihan gigi iaitu Whitekish Magic ...