Booking.com

Friday, October 22

HIKING RAWANG BYPASS


 Assalamulaikum dan Salam Sejahtera

Apa itu Rawang By Pass

Sebelum k mid cerita mengenai pendakian k mid ini,  mari kita ketahui serba sedikit mengenai Rawang By Pass ini.  Rawang By Pass adalah Lebuhraya yang paling tinggi di Malaysia.
  • Merupakan jalan pintasan 23km sepanjang Rawang ke Serendah yang direka oleh arkitek tempatan Tuan Haji Radzali Mokhtar.
  • Laluan ini memendekkan waktu perjalanan di waktu puncak ke KL dari 2 jam kepada 30 minit sahaja.  Dengan ini ianya dapat meningkatkan pembangunan di kawasan Serendah, Batang Kali dan Tanjung Malim.
  • Keunikan Jalan Pintas Rawang ini ialah pembinaan struktur tiang tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 58.2m dari aras tanah.
  • Laluan ini merentasi Taman Warisan Selangor yang padat dengan hutan.  Ia unik kerana tiang dibina tidak lurus bagi meminimakan impak kerosakkan terhadap ekosistem Taman Warisan Negeri Selangor,  juga untuk memastikan rezab hutan kekal terpelihara terutamanya spesis haiwan hutan yang kian pupus.
  • Pembinaan Rawang By Pass di bina sedemikian  juga kerana bagi memelihara sejenis pokok yang di kenali sebagai Giam Kanching kerana Hutan Simpan Kanching merupakan satu-satunya lokasi pokok tersebut boleh hidup dan ianya satu-satunya di dunia.

 Semua dah tahu serba sedikit tentang Rawang By Pass kan,  jadi apabila beberapa rakan yang mengajak untuk Hiking di sini membuat k mid terus nak ikut.

Dekat sini tempat parking kenderaan kitaorg ..Rawang Perdana

Seawal jam  7.30 pagi k mid memandu kereta berseorangan ke Rawang Perdana iaitu tempat semua sahabat yang lain berkumpul untuk memulakan pendakian.

Dengan otai2..first time hiking Rawang ByPass

Dengan anak & anak2 buah..2nd time hiking sini

Kami memulakan pendakian kami kira-kira jam 8.30 pagi..masing-masing bawa serba sedikit makanan untuk di makan di puncak..lepas mendaki mesti lapar dan dahaga..apa yg.penting kita semua mesti ingat jangan tinggalkan sampah merata atau buang sampah merata-rata..tidak pasal-pasal dari boleh mendaki terus di seal.😆

Okay..jom teruskan mendaki....

Jom start.  Permulaan start di jalan bertar dulu
akan melalui kawasan nie..

Pit stop pertama..jumpa kereta luyai nie..itu tandanya mmg tak sesat dah lah....

Jalan terus akan jumpa terowong ini..selinap masuk terowong ini dengan hati2 takut terantuk kepala sebab terowong nie rendah aje...lagi satu takut terkena sarang burung yg melekat kt dinding atas terowong nie...

Sebelum sampai terowong rendah

Pit stop ke 2..Terowong rendah

 Seterusnya akan start mendaki.....

Mula-mula nie simple jer😁

Dah start semakin tinggi dan tak larat....

Lepas segala kesukaran..jumpalah Pit Stop ke 3..hilang sikit kepenatan bila dapat bergambar

Seterusnya redah sedikit belukar akan sampai ke Puncak dan last Pit stop. Barulah boleh bukak bekalan..tapi ingat ..tolong bawak balik sampah anda!!!!

The Best View Comes After The Hardest Climb

Pit stop last ..di Puncak🥰

Okay dah sampai di puncak kan.....ada pulak yang tak reti-retilah manusia nie..still ada yang buang sampah merata-rata.

Malu kt binatang woii...dah ada org pacak ini sebagai peringatan..sedarlah wahai manusia

Untuk my bestie...3rd time hiking Rawang By Pass nie baru kau ada❤❤
Okaylah...dah rasa puas menikmati keindahan alam...dah puas hilangkan penat..bolelah beransur turun secara perlahan-lahan...Yang tak puas-puas bergambar seperti geng k mid boleh terus bergambar sambil menyusuri denai untuk turun


Kan dah kata....sambil turun boleh jumpa spot menarik😍



Titi kecik nie pun ada...


Menyelinap bawah highway...no problem🤣

Jangan lupa bergambar di bawah Highway semasa perjalanan turun

Walaupun pun trail nie nampak mudah tapi pecah lah peluh dan lemak untuk sampai ke atas...sangat sesuai untuk beginner yg baru nak cuba-cuba hiking.

Hingga jumpa lagi di next trail

Pulang ke pangkal jalan sambil membawang😅




Salam sayang,

Monday, October 4

BUTIK PAKAIAN SAIZ BESAR UNTUK LELAKI DAN WANITA DI SHAH ALAM

 Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua.

Alhamdulillah,  dah boleh jalan-jalan, dah boleh beriadah, dah boleh makan di luar dan dah boleh ke shopping mall. Walaupun masih belum di benarkan rentas negeri tidak mengapalah sementara ini asalkan dah boleh keluar dekat-dekat,  dapat release tension.

Yang mana dah boleh bekerja semua,  boleh berniaga semua bersyukur kan.

Macam k mid nie,  bila nak start bekerja semula, mulalah cari baju yang nak pakai waktu bekerja...terkejut akak tau...baju semua sendat-sendat..baju yang kecik atau akak yang besar, tak tahu lah..hehehe😍

Cerita pasal beli baju nie..ada butik yang memang kegemaran k mid iaitu Butik Bob Rock Love Lily ( BRLL) yang terletak di Plaza Shah Alam, Seksyen 9.  K mid suka jer datang ke sini sebab ada banyak kedai-kedai makan dan kedai-kedai lain serta kemudahan parking juga banyak

Alamat :  Lot F-15,  Aras 1,
Plaza Shah Alam,  Seksyen 9,
Shah Alam,  Selangor

Buat pengetahuan semua BRLL telah pun di buka semula dan waktu operasi.  Bermula bulan Oktober, BRLL  aka di buka setiap hari dari jam 10 pagi  hingga 10 malam.
 

Dengan tag line "Butik pakaian saiz besar lelaki dan wanita paling ohsem di Malaysia" sangat sesuai kerana kepelbagaian koleksi baju bermula dari baju pejabat hingga ke baju kasual untuk lelaki dan wanita terdapat di sini.

Banyak  terdapat koleksi baju-baju baru berserta corak-corak terkini serta T-shirt bercorak. Untuk T-shirt material yang digunakan adalah sangat sesuai untuk cuaca panas dan pada mereka yang berbadan besar dan cepat berpeluh.



Bagi yang berminat nak berkunjung ke Butik BRLL,  jangan risau sebab SOP memang perkara utama yang di ambil perhatian oleh pihak Butik.
* Butik dibersihkan setiap hari dan di sanitasi  sekali setiap minggu.
* Sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan oleh kerajaan.
* Pelanggan yang memasuki butik perlu memakai pelitup muka dan di sarankan dua lapisan
* Scan MySejahtera dan suhu sebelum memasuki Premis.
* Membersihkan tangan dengan hand sanitizer yang disediakan.
* Menjaga jarak diantara satu sama lain.
*10 orang pelanggan sahaja dalam butik pada satu- satu masa.

BRLL juga hanya membenarkan staff yang sudah lengkap 2 dos vaksin sahaja bekerja di butiknya  dan keselamataan pelanggan sangat di beri perhatian.

 

 

Bagi yang ingin mendapatkan koleksi pakaian dari BRLL tetapi masih belum habis tempoh vaksin,  jangan susah hati kerana boleh beli secara online sama ada membeli di website BRLL iaitu di https ://www.bobrocklovelily.com.my atau di platform Shopee di https://shopee.com.my/bobrockofficial

 

https://www.bobrocklovelily.com.my



https://shopee.com.my/bobrockofficial

k mid dah dapat baju yang diminati..korang bagaimana???

 #plussize   #plussizefashion  #bigsize
#bajubesar   #jumbosize   #localbrand
#local  #shoplocal  #malaysia  #bobrocklovelily
#brll  #iwearbobrocklovelily
 
 
 
Salam sayang,

HIKING RAWANG BYPASS

 Assalamulaikum dan Salam Sejahtera Apa itu Rawang By Pass Sebelum k mid cerita mengenai pendakian k mid ini,  mari kita ketahui serba sedik...