Booking.com

Wednesday, September 23

PG MALL DENGAN KEMPEN WOW STORE MENAWARKANN POTONGAN HINGGA 80% DAN FREE SHIPPING

 Assalamulaikum dan salam sejahtera semua.

K mid baru aje balik dari menjelajah kampung,  penat pun tak habis lagi nie..tapi tak apa kerana keseronokan dan kepuasan dapat menikmati kedamaian alam semulajadi di kampung membuat kepenatan itu hilang.

Tapi harinie k mid bukan nak cerita mengenai kampung lagi tapi nak cerita mengenai keseronokkan dan kepuasan membeli belah atas talian..dah lah hanya di hujung jari anda dapat pulak macam-macam pulangan.

Shopping dekat mana?

Itulah pertanyaan yang akan di tanya..betul tak?

Shopping di Platform PG Mall .  Korang mesti dah pernah dengarkan.

PG Mall merupakan platform e-dagang tempatan No.1 di Malaysia yang dah established sejak 2017 lagi.

Pg Mall merupakan antara website shopping yang dipercayai ramai dan adalah top 3 platform e-dagang di Malaysia  seperti yang disenaraikan di website Iprice.

Nak shopping melalui PG Mall tidak susah kerana menerima semua pembayaran secara e-wallet dan payment gateway (gerbang pembayaran secara internet seperti FPX, Paypal, MOLpay dll.)

Jom kita jengah ke beberapa seksyen di website PG mall untuk lihat promosi serta diskaun-diskaun yang diberi kepada para pelanggan. Antara seksyen yang k mid nak tunjukkan pada korang ialah Wow Store,  Super Brand Sales dan Health & Beauty Essential Week.

1. WOW STORE

Bila kita klik aje seksyen Wow Store tue,  kita akan dapat melihat banyak tawaran-tawaran menarik dari kedai-kedai berjenama yang mengambil bahagian.  Pelbagai tawaran istemewa yang di beri hingga kadang-kadang susah nak di lepaskan. Antara tawaran menarik di Wow Store nie :

  • Diskaun sehingga 80% OFF di kesemua kedai yang terlibat
  • Bagi pembelian minimum RM30 akan mendapat penghantaran percuma (Free Shipping)
  • Pulangan tunai sehingga 3.5%

Antara kedai-kedai berjenama (Top Merchant)yang ikut serta ialah :-

2. SUPER BRAND SALES

Untuk kempen ini,  ianya bermula dari 21hb. September hingga 30hb. September 2020 dengan menawarkan :

  • Bagi pembelian minimum RM100 akan mendapat potongan RM20

3. HEALTH & BEAUTY ESSENTIAL WEEK

Bagi kempen ini pula,  bermula pada 15hb. September hingga 27hb. September 2020 dengan memberi tawaran :

Jadi..apa tunggu lagi,  jangan sampai tawaran promosi habis nanti baru rasa menyesal. 

Cepat-cepat shopping di  https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=584

Untuk infomasi lanjut :

Website  : https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=584

Facebook : www.facebook.com/PGMallMalaysia

Instagram  :  www.instagram.com/pgmall.my/

Salam sayang,

 
 #PGMall    #onlineshopping  #MalaysiaNo1ecommerceplatform
 #Freeshipping   #Wowstore  #Superbrandsales   #healthnbeautyessentials


 


Tuesday, September 22

RINDU SUASANA KAMPUNG -JOM KITA KE KAMPUNG

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua.

Korang rindu tak nak balik Kampung???

Orang yang tak ada kampung macam k mid pun rindu nak balik Kampung,  inikan pula yang ada kampung halaman,  lebih-lebih lagi jika masih ada ayah dan ibu di kampung.

Masa sambutan Aidil Fitri tahun ini,  ramai yang tension tak dapat rentas negeri untuk balik ke kampung sebab negara kita PKP.  Lepas PKP,  kadang-kadang cuti hujung minggu penuh kereta kat highway semata-mata nak balik kampung kan,  mesti ada sebab kenapa semua orang suka balik  kampung. Bagi kak mid memang suka balik kampung tapi k mid memang tak da kampung hanya menumpang kampung belah suami jer,  nak buat macamana...lahir di Kuala Lumpur☺

Baru-baru ini,  k mid berpeluang merasai suasana kampung ketika mengikuti Program " Kita Ke Kampung 2.0 " anjuran Unit Perancangan Ekonomi Negeri Selangor (UPEN), Majlis Kebudayaan Negeri Selangor (MKN)  dan Gaya Travel.

Program ini adalah satu program bagi menonjolkan keunikkan sesebuah kampung di Selangor . Di Selangor sahaja ada 368 buah "kampung tradisi"dan 107 buah kampung yang kewujudannya melebih 100 tahun.

"Kampung tradisi  merupakan kawasan penempatan warisan turun temurun orang melayu yang mempunyai latar alam sekitar dan seni bina berkonsepkan melayu".

Ok ..jom kita terokai keunikan yang terdapat di Kampung Parit2, Sungai Haji Dorani, Sg Besar, Sabak Bernam.

Pengalaman pertama k mid bila sampai aje ke sini ialah terpaku melihat keindahan alamnya :

* SAWAH PADI

Orang lain k mid tidak tahu tapi k mid mula-mula sekali keluarkan kamera untuk capture gambar sawah padi, lebih-lebih ketika matahari terbenam ...cantiknya..rasa syahdu sangat. Sebenarnya tak kira waktu pun Kawasan sawah memang cantik time pokok padi sedang menghijau dan time sebelum menuai ketika kekuningan.

Pemandangan menghampiri senja
k mid sentiasa suka bergambar di sawah padi

* LADANG JAGUNG

Selain dari mengerjakan sawah,  penduduk-penduduk di sini menanam tanaman kontan.  Tanaman kontan  merupakan jenis tanaman singkat masa selain sayur-sayuran dan tujuan untuk di jual seperti Jagung, ubi keledek dan ubi kayu.

Tak pernah masuk ladang jagung,  jadi teruja pulak..hahaha

Berpeluang petik sendiri jagung
Jagung yang di tanam di sini adalah jenis jagung manis jadi ianya amat manis dan berlemak.
Kami menikmati makanan berasaskan jagung sangat enak
Jagung-jagung manis yang di petik di buat air jagung, cucur jagung, lepat jagung, bubur jagung dan ada yang di rebus sahaja.  Kulit dan bulu  jagung juga boleh di buat bunga hiasan.

* MAKANAN KAMPUNG

Makanan kampung macam nie pun dah cukup enak


Setiap hari kami di jamu dengan makanan dan masakan cara kampung yang simple tapi sedap.

Ada ikan keli , sayur -sayuran kampung seperti kangkung, sayur keladi dan ulam-ulaman seperti pucuk jagus serta sambal belacan,  yang semuanya senang didapati di kampung.


*BELAJAR BUAT KUEH-MUEH KAMPUNG DAN MASAKAN KAMPUNG MASYARAKAT JAWA

Di waktu petang k mid berpeluang melihat demotrasi membuat kueh tradisional masyarakat Jawa.

Mak Iti sedang menyiapkan bahan-bahan
Kueh-mueh atau makanan tradisi nie semakin tidak di buat oleh generasi sekarang. Kata Mak Iti lagi,  eloklah makanan ini diperkenalkan dan di ajar semula pada anak cucu kita.

Antara makanan yang ditunjukkan oleh Mak Iti :

1. Ubi Getuk


Ubi Getuk adalah makanan orang jawa dan ianya amat mudah di sediakan.  Lazimmya dimakan ketika waktu petang atau disajikan ketika hujan dan tidak dapat turun ke sawah.

Tiga bahan utama ubi kayu rebus, gula & kelapa parut


Ubi kayu di rebus kemudian dicampurkan gula, kelapa parut dan sedikit garam ,  kemudian di tumbuk hingga lumat.  Setelah itu di mampat di dalam bekas...kemudian bolehlah dipotong untuk dihidangkan.

Selepas di ketuk, di tekan dan di mampatksn dalam bekas

Siap dah untuk di makan

Jika ingin di goreng bolehlah di bentuk bulat-bulat,  kemudian dicelup dalam tepung yang telah di bancuh cair lalu di goreng.  Ubi Getuk boleh di makan begitu saja sebab ianya telah dicampur gula dan kelapa parut tapi kalau nak cicah dengan sambal ikan bilis atau sambal kicap pun boleh.  Sambil menaip nie pun k mid dah terbayang kesedapannya☺.  Selamat mencuba

2. Ketiwul

Ketiwul juga sejenis makanan orang Jawa yang unik juga diperbuat dari ubi kayu.

Cara membuatnya k mid lihat senang aje tapi prosesnya rumit jugak.  Ubi kayu yang telah di kupas perlu di rendam selama 4 atau 5 hari,  selepas itu perlu dihiris nipis-nipis dan di jemur selama 3 atau 4 hari atau hingga kering.

Bila ubi kayu betul-betul kering bolehlah di kisar hingga menjadi tepung kemudian tepung ubi kayu ini  di bancuh dengan air dan sedikit garam  menjadi ketulan kecil.  Dikukus selama lebih kurang 15 -20 minit,  diangkat dan digaul dengsn gula serta kelapa parut..Taraa...Siap untuk dinikmati.

Boleh juga di gaul dengan gula perang

3.  Punten


Lagi satu menu orang jawa yang sempat k mid pelajari ialah Puten.
Cara memasaknya seperti nasi lemak cuma sukatannya  1 cawan beras 3 cawan santan.

Cara memasaknya :
Bila sudah kering santan, keluarkan dan masukkan nasi ke dalam loyang dan tekan hingga padat.  Kemudian bolehlah dipotong ikut cara masing-masing atau boleh guna acuan yang di gemari untuk kelihatan lebih menarik.

Kami juga  dapat belajar cara menyediakan Sambal Taun Kulit Lembu dan Sambal Hijau

4. Sambal Taun Kulit Lembu

Wak Yatim sedang menunjuk ajar kami😍

Ada yang sebut Sambal Tahun tapi di pendekkan kepada jadi Sambal Taun aje,  lebih senang menyebutnya bagi orang jawa.
Kenapa di panggil Sambal Tahun?
Mengikut cerita Wak Yatim yang membuat demotrasi masakan pada kitaorg,  masakan in boleh bertahan agak lama,  iaitu semakin dipanas setiap hari makin sedap dan sebati dan makin tahan lama.  Itulah sebabnya di namakan Sambal tahun tapi bukanlah bertahan sampai bertahun-tahun hanya "tahun" menunjukkan masa yang lama.
Bahan terpenting dalam penghasilan Sambal Taun ini adalah Chili Api dan Lengkuas Muda. Memang amat pedas kerana pengunaan Chili Api yang banyak.  Masakkannya seakan sama seperti masak lemak putih.
Jom kita lihat bahan untuk membuat Sambal Taun Kulit Kulit Lembu.


1 mangkuk Kulit Lembu yang telah direbus dan di potong nipis.
1 mangkuk chili api kampung
1 mangkuk udang kering
1 mangkuk besar lengkuas muda yang telah dihiris     nipis
 Bawang merah, bawang putih, halia
 Garam dan asam keping
 Santan Pekat

Tumis bawang merah, bawang putih & halia dulu
Kemudian masuk udang kering, chili api, lengkuas & kulit lembu berserta santan. Masak hingga mendidih

Sedia untuk di makan..walla😋😋

5. Sambal Hijau

 Cara masak sambal hijau agak sama dengan masakan kita cuma ikan bilisnya dimasuk sekali tidak di goreng dahulu

kak mid tolong kacau aje😂

*MENONTON TARIAN KUDA KEPANG

Malamnya pulak,  kami dapat menyaksikan Tarian Kuda Kepang yang di persembahkan oleh penduduk Kampung.

Tarian Kuda Kepang merupakan sejenis tarian pahlawan berkuda yang berasal dari Tanah Jawa.  Bila berlaku penghijrahan orang-orang Jawa keTanah Melayu,  kesenian ini telah di bawa masuk bersama.

Pada zaman dahulu,  persembahan Kuda Kepang  dimainkan dalam upacara pemujaan .  Ada yang percaya Kuda Kepang dimainkan bertujuan untuk menjalinkan hubungan orang yang hidup dengan roh orang yang telah mati.  Kepercayaan lain pula ada yang mengatakan Kuda Kepang dimainkan bertujuan untuk membersihkan desa dari gangguan roh-roh jahat,  penyakit dan malapetaka.

Ada sesetengah keadaan di mana pemain Kuda Kepang naik "Syeikh"  iaitu mereka menjadi tidak terkawal atau di rasuk. Mereka akan menjadi lebih agresif seperti melompat atau menendang.  Jika keadaan  menjadi bertambah liar dan tidak terkawal,  Tok Bomoh akan mengarahkan pengawal-pengawal yang ditempatkan di setiap sudut untuk menangkap dan merebahkan pemain ke tanah dan Tok Bomoh akan membaca jampi bagi memulihkan mereka semula. Memang agak seram bagi yang lemah semangat.

Tok bomoh sedang memulihkan pemain yang naik "syeikh".(sumber : orangkata.com)

Begitulah  keadaan di Parit 2, Kampung Sungai Hj Dorani.  Keadaan kampung yang sangat mendamaikan dan pengalaman menyeronokkan menanti para pengunjung yang ingin menikmati suasana kampung.

Tunggu ya ...sambungan coretan k mid mengenai aktiviti-aktiviti dan lawatan yang sempat k mid kunjungi untuk 4 hari 3 malam berkampung di sini.

Salam sayang,

#kitakekampung   #kitakekampung2

#kitasekampung  #travellocal

#pusingselangordulu  #budayaselangor


PG MALL DENGAN KEMPEN WOW STORE MENAWARKANN POTONGAN HINGGA 80% DAN FREE SHIPPING

 Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. K mid baru aje balik dari menjelajah kampung,  penat pun tak habis lagi nie..tapi tak apa kerana ...