Booking.com

Thursday, January 31

THE BIRD CURRY FISH HEAD HOUSE


Hari ini nak bawa keluarga makan kari kepala ikan.  Si adek sangat sukakan kari... Cari tempat yang berdekatan dengan rumah iaitu di The Bird Curry Fish Head House di Kota Damansara.  Sebenarnya The Bird ni ada beberapa cawangan lain seperti di Bangsar dan di Publika.



Dekorasi cantik.........

Kaunter Receptionnya juga cantik..
Menu-menu kat sini amat menyelerakan tapi harganya pun boleh tahan juga.  5 orang makan hampir mencecah RM200.
Inilah simbol The Bird





Sekali-sekala membawa keluarga makan kat sini ok jugak.  Si adek makan bertambah-tambah sebab karinya memang sedap.  wallah!!!!

Service OK...Cepat....





Satu mangkuk besar kari berharga RM49.90.
  
Ais kacang dia....memang sedap...harganya RM9.90


Rojak buah ...memang sedap...macam makan kt Gurney Drive Penang..Wallah!!!

Memang tak larat habiskan Ais Kacang Sorang2......


Kalau siapa-siapa yang berminat bolehlah merasa kari kepala ikannya.  Alhamdulillah dapat menjamu selera bersama keluarga adalah saat yang indah bersama................

SWEET MEMORY - JAZ FAMILY




Wednesday, January 30

APAM GULA HANGUS

Assalamulaikum

 Rasanya boring je tak buat apa kat rumah jadi bila tengok loyang-loyang yang tergantung kat dinding tue....apa lagi buatlah kueh-kueh yang senang-senang untuk minum petang. Apam gula hangus jadilah...

   
Sesiapa yang berminat, bolehlah cuba resipi nie...

  •  2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 cawan tepung gandum

 Cara-caranya :

  1. Gula di hanguskan kemudian di campurkan dengan air,   kemudian disejukkan




 2.  Di dalam  blender masukkan telur,  susu, minyak dan marjerin,  kisarkan anggaran 3 minit.
 3.  Di masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

 
 4.  Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.


5.  Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.  Boleh juga menggunakan acuan plastik yang kecil-kecil.



 Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

Dah pun siap untuk di makan.....Selamat mencuba






Tuesday, January 8

BERSANTAI DI EAGLE RANCH

Assalamulaikum...........
Tahun baru cina dah nak dekat...biasalah ramai yang planning nak bercuti maklumlah cuti raya tahun baru cina tahun nie jatuh pada hari Ahad,  jadi boleh semua cuti dari hari Sabtu hingga hari Selasa (4 hari tue), bagi yang bekerja dengan Company Cina lagilah lama,  entah-entah 2 minggu korang berehat......
Dah hampir setahun berlalu baru teringat nak cerita pasal percutian aku di Eagle Ranch,  Port Dickson. Tempat percutian ala cowboy di Port Dickson.....bukan apa bolehlah siapa-siapa yang berminat survey-survey...  Aku pun sedang survey-survey jugak...nak bawa family pergi mana cuti tahun baru cina nie...kalau poket lebat jauhlah perjalanannya,  klu poket kempis dekat jelah jawabnya.
 
Korang akan lihat benda nie kat simpang sebelum masuk ke resort,  lepas sikit dr Tiara Resort


Nielah tempat penginapan kami - Bandwagon

Happy sungguh- lepas breakfastlah tue...





Penginapan di sini biasanya termasuk breakfast....ok jugak breakfast yang di sediakan.  Kalau rasa-rasa nak makan kt gerai-gerai di luar resort. Boleh aje...ada banyak gerai nasi lemak dan roti canai di sepanjang jalan PD tue..


Ini penginap ala-ala red indian (Tepee)


Aku tak lepas peluang berposing....malam pun malamlah...



Penginapan jenis Tepee nie yang paling murah kat sini,  kalau tak silap RM80.00 semalam.


Nie pula penginapan jenis Kampung House
Ada lain-lain jenis penginapan..ada je di snap tapi biasalah dah setahun....semua gambar entah kemana...bolehlah korang tengok dekat website Eagle Ranch tue....


Kakak menunjukkan skil memanah..............ada gaya ke???

3 beradik nie memang suka perabih duit mamakan.......

Kolam renang dia pun ok....nie freelah....


Banyak aktiviti yang boleh di buat kat sini sambil merehatkan minda....sediakan duet ajekan....Seronok juga bersantai kat sini sekali sekala selain dari mandi laut je kalau pergi PD tue...Kadang-kadang kena cuba yang lain jugak.   Wassalam...........





Wednesday, January 2

BANDUNG lagi...........

Assalamualaikum
Dah 2 kali ke Bandung tapi satu entri pasal Bandung pun tak da..... Bagi yang belum pernah menjejak kami ke Bandung dan rasa-rasanya nak pergi...aku nak bagi tips...tempat-tempat menarik yang boleh di kunjungi selain dari dok perabih duit bershopping.................
  1.  Kawah putih - Tempat yang cantik yang harus di lawati.  Kali pertama pergi bersama kawan-kawan pada tahun 2010,  pengangkutan dibenarkan di bawa hingga ke lokasi kawah putih tapi tiba-tiba lak bila aku pergi kali ke dua bersama famili, kami terpaksa naik pengangkutan seperti van yang di namakan "Ontang Anting"...mungkin pemerintah nak menambahkan peluang pekerjaan bagi penduduknya...yalah bolehlah orang yang bawa Ontang Anting nie cari rezeki sikit. Tapi bila anak gadisku pergi pada bulan September yang lalu, telah di benarkan pulak transport mereka di bawa ke atas...entahlah.....anyway enjoy je naik Ontang Anting tue...kelakar pun ada....
Ini dia van yang di panggil 'Ontang Anting"






Nie gambar masa kali ke 2 ke sini..



Nie Gambar masa kali pertama pergi....apa lagi berjimba lah...



Subnaallah...tempat nie memang cantik

Kalau tidak tahan dengan bau sulfur,  cepat-cepatlah naik ke atas ya...

2.   Tangkuban Perahu - Tangkuban Perahu nie maksudnya perahu yang terbalik dan menurut lagenda Orang Sunda, nie adalah warisan Sangkuriang. Menjadi satu kemestiaan  kalau berkunjung ke Bandung mesti pergi ke Tangkuban perahu nie.







Antara cenderahati yang boleh di beli di sini....ukiran original dari pokok.....


3.  Kampung Daun - aku suka lanskap Kg. Daun nie..ramai pelancung Malaysia suka lepak2 dan makan kt sini.. tenang dan penuh dengan kehijauan....


Gambar kali 1 pertama ke Kampung Daun
Kali ke 2 ke Kampung Daun....kali ni bersama yang tersayang



4.  Tasik Situ Patengang - Situ dalam bahasa Indonesia maksudnya danau. Jadi ini adalah danau yang manawarkan pemandangan yang indah.  Bolehlah menaiki perahu ke tengah-tangah danau.





Sempat jugak naik perahu ke tengah tasik pada kunjungan kali pertama


5.  Safari Bogor/Safari Puncak - Bagi yang bawa anak-anak kecil,  rasa ini tempat yang sesuai. Kanak-kanak pasti teruja dapat melihat dan memberi makan kepada binatang-binatang yang di lepaskan di persekitaran.  Kawasan nie juga dingin kerana kedudukan di puncak dan mengambil masa kira-kira 2 - 3 jam perjalanan dari Bandung.





Best safari nie...binatang ada kat mana-mana..........

Ada beberapa tempat lagi yang boleh di kunjungi  seperti Ciater Hot Spring dan Trans Studio. Tepuk dada tanya selera ...............

'Alangkah indahnya ciptaan tuhan........Jauh berjalan luas permandangan....Terima kasih Ya Allah kerana masih di beri peluang untuk menikmati keindahan alam ciptaan mu.........."

with love,
miedajaz


APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke Ipoh ,  Perak...