Booking.com

Saturday, July 12

Parking Kereta Di KLIA 2

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1 Malaysia

Alhamdullilah dah hampir pertengahan Ramadan dan k mid pun telah mendapat sijil Pemandu Pelancong dan secara rasminya k mid akan menjadi Professional Tourist Guide....dan insyaallah lepas Aidil Fitri nie nak concentrate jadi Tourist Guide.

Oklah....let's talk about KLIA 2....semasa percutian sebelum puasa ke Sabah ..k mid telah pun menaiki flight dari KLIA 2..ya lah secara rasmi penerbangan AirAsia telah berpindah ke sana bermula pada bulan Mei 2014.  Secara amnya memang KLIA2 sangat besar dan selesa. Memang akan menjadi salah satu lagi mercu tanda Malaysia dan akan menjadi satu kemudahan bagi rakyat Malaysia serta bagi menyambut kedatangan 28 juta pelancong luar pada tahun ini dan tahun akan datang.

Seperti biasa...bergambar dulu baru naik flight
Besar sungguh KLIA 2 nie.  Banyak tempat makan tapi biasalah airport...harganye mestilah berganda...
Ada satu tempat yang k mid suka kat KLIA2 ni ialah tempat lepak yang bole baring-baring tue..macam oversea punya airport tapi sayang k mid tak sempat snap gambar sbb kelam kabut nak balik aritue...flight last dari KK....

Sorry!! gambar x memuaskan...almaklum guna talipon bimbit kokak....hehehe
Tempat Departure dan Arrival sangatlah jauh...kesian jugak klu pada makcik-pakcik yang dah berumur tue tapi tak pa ....jalan perlahan-lahan sampai jugak kan...hehehe..

Tempat parking pula sangatlah banyak...ok!!  tapi harga dia adalah RM46 sehari dan jika sejam adalah RM4...bole rujuk di www.klia2.info untuk mengetahui lebih lanjut  mengenai parking rate.

Setelah dicongkak itu dan ini dan dicampur  ditolak...jika  k mid parking selama 4 hari di Parking KLIA bersamaan dengan RM184.00.. Kalau k mid sekeluarga naik bas dari KLSentral memanglah jimat tapi flight kami tengah malam sampai sangatlah leceh...lepas tu nak naik komuter pulak... Tapi ada satu lagi tempat parking yamg lebih murah iaitu Long Term Car Park(LTCP) yang terletak di jalan KLIA1. Kadar bayarannya adala RM32 sehari atau RM2.50 sejam tapi perlu menaiki bas ulang-alik yang disediakan secara percuma pada setiap 15 minit...Aduyai satu kerja pulak nak tunggu bas malam-malam...manatau bas yang ditunggu tak kunjung tiba....kami tak mau ambik risiko oooi....
Lagi satu klu naik Limousin dari rumah kami di Sungai Buloh pun harga RM100 sehala...jadi pergi balik RM200 jugak lah...

Last2 kami mengambil keputusan parking di Tune Hotel  berhampiran KLIA2 tue...k mid terbaca review dari seorang blogger..katanya murah sikit dan ada walkway yang bersambung ke airport...jadi k mid decide nak cuba parking di Tune Hotel.




Inilah harga parking di Tune Hotel KLIA2 untuk 3 hari 5 jam 18 minit  = RM123.00 so k mid rasa k mid dah jimat RM50 dari k mid parking kat KLIA 2 parking terminal.

Jadi Tepuk Dada tanyalah selera... inilah serba sikit yang boleh k mid kongsikan dari pengalaman sendiri.

Bye! Bye!

With luv,

Sunday, July 6

Percutian ke Sabah : Kiram's Village

Assalamulaikum semua dan selamat menjalani ibadah puasa pada tahun ini..

Sebelum menyambut bulan Ramadan iaitu pada 26hb Jun hingga 29 Jun,  kak mid dan family sempat bercuti ke Sabah...

Kak mid nak buat review sikit pasal tempat penginapan kami di Kundasang, Sabah dulu ya....sebelum k mid cerita pengalaman lain... Nama tempat penginapan kami tue Kiram's Village... betul2 di kaki gunung Kinabalu...sejuk gila....

Perjalanan dari Kota Kinabalu k esini mengambil masa kira-kira 2 jam setengah menggunakan kereta yang kami sewa...kereta jenis Saga FLX..sebelum nie nak jimat konon nak sewa viva...nasib tidak sewa viva....dah lah lima orang, dan lagi perjalanan ke Kundasang tue macam perjalanan ke Cameron Highland..Naik saga pun merangkak-rangkak...inikan pulak Viva...

Sepanjang perjalanan kami kesini cuaca sangat elok...tidak hujan membuat perjalanan kami berjalan lancar...

Keindahan gunung kinabalu..subhanallah


Pemandangan dari Desa Dairy Milk a.k .a New Zealand Malaysia.........kiranya dah dekat dengan Kiram's....teruskan pemanduan

Kita semua akan sampai di Pekan Kundasang dulu sebelum sampai ke Kiram's Village...jangan jadi macam k mid terlanjak jauh jugak....Jadi k mid nak bagi peringatan ..jika sampai Pekan Kundasang tue...jika dari arah Kota Kinabalu,  sila belok ke kiri ye ...sebab tak da signboard Kiram's Village kat situ...signboard penginapan lain banyak...tue yang buat k mid terlajak...orang lain tak tahu lah terlajak ke tidak...Nak syorkan pada En Kiram supaya buat signboard kat Pekan Kundasang.


Selepas Desa Dairy Farm baru akan jumpa signboard Kiram's.....tak susah sangat nak cari...bole bertanya ....


Ini dia Kiram Village....tue reception area dia...simple je

Banyak bunga-bunga kat sini warna warni lagi....berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu...



Nama-nama sayur-sayuran di gunakan untuk chalet...k mid dapat chalet celery

Ini pintu gerbang dia...tengok tue...penuh dengan bunga2

Salah satu jenis penginapan di sini...ini nama apa entah...Brocolli rasanya




Ini dia penginapan kami Celery  berkembar dengan  Tomato    .  Sangat sesuai untuk keluarge kecil dalam 5 ke 6 orang



Pemandangan luar dari penginapan kami


Ini dia pemandangan dalam...ada  dapur bole memasak..kami masak maggi tuk sahur sebab hari pertama puasa masih di Sabah...sebenarnya Cafe dia bukak untuk bersahur pada pukul 3.00 pagi tapi semua malas nak keluar dari chalet sebab sejuk sangat

Simple aje Kiram Village nie tapi oklah jika memang inginkan percutian budget.......jika ada sesiapa berminat bolelah menginap di sini..masa k mid datang memang berhajat nak berkenalan dengan En Kiram tapi sayangnya dia ke Indonesia kata pekerjanya...jadi tak dapatlah berkenalan dengan dia hanya berurusan melalui email jer...oklah di sini k mid letakkan contact Kiram's Village jika sesiapa nak menginap di sini.

                      Email  : jamalulk@gmail.com
                      Tel  : 016-6950057 /019-8824546
                       www.kirams-village.com

With luv,

MUZIUM-MUZIUM BERSEJARAH DI NEGERI SELANGOR

Assalamulaikum dan Hi Semua. Korang semua buat apa waktu-waktu cuti hujung minggu?  Janganlah asyik balik Kampung aje...sekali sekala luangk...