Skip to main content

Dataran Merdeka Heritage Tour

Assalamulaikum...
Lama dah k. mid rasa tak update blog nie...rindu rasanya.
Nak buat macamana....terkejar-kejar masa sekarang nie...nak jadi TG lah pulak...untuk dapatkan lesen TG.. .(kalau sesiapa yang tak tahu TG tue...Tourist Guide) jadi terpaksalah k. mid bertungkus-lumus sedikit selama beberapa bulan nie....siapkan assignment ....hadiri tutorial...kerja lagi...pukul 11.00 malam baru sampai rumah....demi cita-cita.... dan dah boring kerja kat office.....

Oklah,  k mid nak cerita sikit ....baru-baru nie kak mid berkesempatan mengikuti Kuala Lumpur City Tour yang di anjurkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur....Tour nie setengah hari aje... lecturer k mid yang dapat assignment ini, jadi dia ajaklah student-student ikut sekali .Sempena tahun melawat Malaysia 2014,  DBKL menganjurkan tour free pada sesiapa yang berminat tak kiralah pelancong dalam negeri atau luar negeri untuk mengikuti tour ini.  Ianya bermula di KL Galeri Dataran Merdeka hingga Royal Selangor Club. Biasanya setiap hari Sabtu, Isnin dan Rabu setiap minggu ada seorang TG yang dilantik oleh DBKL untuk membawa pelancong ke tempat -tempat bersejarah sekitar Dataran Merdeka.  Tour ini mengambil masa kira-kira 3 - 4 jam. Inilah salah satu inisetif  DBKL untuk mempromosi Kuala Lumpur sempena Tahun melawat Malaysia 2014.


Dataran Merdeka Guide Map


Perjalanan bermula di Galeri Kuala Lumpur.
Serba sedikit info mengenai Galeri Kuala Lumpur .

"Kuala Lumpur City Gallery is one of KL's newest tourist attractions. 
It is owned by ARCH, a Malaysian commercial concern which makes and sells 3D wooden pictures and models of famous landmarks from around the world and other gifts and collectables.
The gallery is housed in the 115 year old former Government Printing Office, one of KL's finest heritage buildings located on Merdeka Square.
ARCH deserves credit for doing a good job in helping to preserve Malaysia's heritage, in particular with the creative use of this historic building."
KL City Gallery is not really a museum as such but it is a great place to buy some genuine made-in-Malaysia souvenirs and an opportunity to see inside one of KL's top heritage buildings. Recommend a visit here.

Opening Hours and Admission Charges

The Gallery is open daily from 9am to 6.30pm.
Admission is FREE!"


Depan KL Galeri



Banyak souvenior cantik-cantik kat dalam KL galeri nie...selama nie tak pernah pun masuk ....

nie model  KL waktu malam.....ada satu lagi bangunan tertinggi sedang di bina.....
Dari KL galeri kami ke Muzium Tekstil pula...
Info mengenainya
"The National Textile Museum showcases the origins, development and techniques of local textiles and the role they have had in the rich and diverse heritage of Malaysia.
It is housed in a beautiful old heritage building on Merdeka Square in the heart of Kuala Lumpur's main tourist area. The Mughal style building was designed by AB Hubback (who designed so many of the city's most famous landmarks) and was completed in 1905 as headquarters for the Federated Malay States Railways. In 1917 the building was subsequently handed over to the Selangor Public Works department and over the following decades it served as premises for the Selangor Water Department, the Central Bank, Agricultural Bank, Malaysian Craft and the High Court before being refurbished as a museum. The National Textile Museum opened to the public in 2010. It was gazetted as a historical building in 1983."

Opening Hours
Open Daily 9:00 am - 6:00 pm
Closed on the first day of Eid Al Fitr and the first day of Eid Al Adha.

Admission Charges

FREE!

Location

National Textile Museum
26 Jalan Sultan Hishamuddin
50500 Kuala Lumpur.
Phone: 03 2694 3457/3461 Fax: 03 2494 3466




Sambil jalan-jalan di Dataran Merdeka, boleh juga singgah di sini

Cara-cara menenun dan menekap batek di pamerkan


Nie pula...aksesori pakaian masyarakat melayu



Melalui depan Bangunan Sultan Abdul Samad......
"The Sultan Abdul Samad Building"
Built between 1894 and 1897, it is the first example of Moghul architecture in Malaysia and features a 41-metre high clock tower, arched colonnades and copper domes. Before serving as the office for the Ministry of Information, Communications and Culture, it used to be an administrative office, a High Court and a Supreme Court."


Gambar k mid di depan Bangunan Sultan Abdul Samad..siap buat cara menyambut tetamu...........

Kemudian ke Panggung Bandaraya...
Completed in 1904, the Panggung Bandaraya was built to host productions such as musicals, plays and opera. It is located near the Jamek mosque as well as 2 min walk to the Independence Square. Although not as magnificent as the Istana Budaya, it is the oldest theatre in Kuala Lumpur."

Address:
Panggung Bandaraya
Jalan Tuanku Abdul Rahman
50100 Kuala Lumpur

 

Seni jugak rekabentuk dia.......Syiling berbentuk Wau Bulan..cantik

Tempat di mana pementesan teater diadakan


 Seterusnya melintas jalan.......di sebelah Royal Selangor Club...rupanya ada sebuah Cathedral Bersejarah iaitu St.Mary's Cathedral.

"The Cathedral of St Mary (built in 1895)
This is the first brick church in the Federated Malay States and it is also one of the oldest Anglican churches in the region. It was rebuilt in its English Gothic style after a fire in 1922. The church's pipe organ is a masterpiece from 1895 built by one of the greatest organ makers in the world, Henry Willis - and it still works!".

Address and Contact of St Mary's Cathedral

St Marys Anglican Cathedral

Jalan Raja (Dataran Merdeka), 50050 Kuala Lumpur
Tel: +60 3 2692 8672 , 26945470
Fax: +60 3 2693 7821

 
Dihadapan St.Mary's Cathedral

Tak pernah2 masuk cathedral ...hari nie melawatlah pulak........
nielah keadaan di dalam nya

Last sekali ...Royal Selangor Club...
Sedikit info tentang Selangor Club :
"Royal Selangor Club or The Dog (built in 1884)
The Royal Selangor Club was established as an exclusive club for the growing expatriate community back in the day but has since been open to Malaysian membership as well. Its Mock Tudor stylings fronting an expanse of well-trimmed green lawn harks back to its English beginnings and is a refreshing change from the modern skyscrapers of Kuala Lumpur. Tourists registered under this heritage tour have the exclusive privilege of entering the premises for refreshments at the "Long Bar" as they imagine what it was like to witness a live and thrilling rugby or cricket match at the Padang!".





Banyak sejarah di Royal Selangor Club nie...


Keratan-keratan suratkhabar mengenai Royal Selangor Club




Kak mid...apa lagi ambik peluang merayau dan posing2 .......
Sebenarnya banyak tempat-tempat menarik di Kuala Lumpur....bila dah nak jadi TG nie...barulah tahu...
Kita kena bangga dengan negara kita dan jangan biar anasir-anasir jahat yang merosakkan keamanan dan kehormanian kita.  Sama-sama kita mempromosi Malaysia Di mata dunia

" I AM PROUD TO BE MALAYSIAN"


With Love

Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan