Skip to main content

Percutian di Cameron Highland

Assalamualaikum semua 

Pada Cuti tahun Baru Cina tahun ini yang jatuh pada 31 Januari 2014 serta cuti 1 Februari  2014yang merupakan hari Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur,  k.mid berkesempatan membawa family ke Cameron Highland.  Walaupun k mid tahu jalan menuju ke sana,  tentunya jem teruk tapi k mid tetap nak pergi juga kerana k mid dah pun ada tempat penginapan iaitu Di Rumah Peranginan Kerajaan Cameron Higland.

- 10 pagi (1.2.2014) sabtu,  kami bertolak dari rumah.  Kami melalui Exit Tapah.  Pada mulanya perjalanan cukup selesa hingga selepas Lata Iskandar....perjalanan semakin tersekat-sekat dan ada kalanya tak bergerak langsung.  Akhirnya dengan penuh keboringan sampai jugak ke Rumah Peranginan Persekutuan Cameron Highland kira-kira hampir pukul 3.00 patang.





suasana tenang di sini

Inilah dia rumah peranginan kerajaan Cameron Highland


Ada taman permainan di belakang


Penginapan yang selesa untuk kaki tangan kerajaan dengan harga yang memang berbaloi

**** Credit untuk anak buah yang kerja di Jabatan Kerajaan (Acap Al Pacino)


Lepas urusan check-in selesai,  kami sekeluarga ke Ladang Strawberry berhampiran iaitu (Healthy Strawberry Farm) untuk menikmati air krim dan melihat bunga-bungan serta buah strawberry segar dari ladang.
Healthy Strawberry Farm nie depan Rumah peranginan Kerajaan


Lama dah x makan ais krim gather2 nie......


 Kemudian kami ke ladang teh Sg Palas.
 

Dah lama tak bergambar di ladang teh bersama keluarga...kali terahir dulu bergambar di Ladang teh Surabaya...
 Ketika kami sampai di sana , tak dapat nak masuk ke kilang dan beli teh kerana ketika itu dah pukul 5...dah tutup semuanya...jadi tangkap gambar di ladang teh sahaja...



Senyuman Anak-anak ,  senyuman ku jua..........

Malam nye singgah di Pasar malam Berincang...........semua ada di sini........





Macam-macam yang kami beli,  sayur-sayaran, strawberry, makanan, bantal2, baju panas... fridge magnet pun murah kat sini...

Esoknya ..... sambung lagi

Beli teh di sini Cameron Valley


Lepas tue ke Bee Farm..



Antara produk2 berasaskan madu boleh di beli di sini...

Dilarang buka...tapi nak juga buka,  nak juga tengok lebah katanya

Last sekali mestilah gambar k.mid...bukti telah pun sampai ke sini...

Sebenarnya banyak tempat boleh di lawati di sini, Taman Rama-rama, Taman Orkid dan macam-macam tempat lagi...

"SELAMAT BERCUTI"

Luv,

Comments

  1. syira pun pergi cameron sabtu, Ahad, isnin lepas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh ye ke...sejuk gila bila waktu malamkan syira

      Delete
  2. tengah survey2 hotel di cameron ni..sebab nak gi ramai takdapatlah nak sewa umh kerajaan..lagi pun kalau nak sewa umh kerajaan ni tengok nasiblah sebab memang susah nak dpt...jarang ada kekosongan.

    ikuti pengalaman mengandung,berpantang dan menyusukan Harazz...boleh singgah di blog kite ya..tq

    ReplyDelete
  3. Salam Sejahtera dan Assalamualaikum wbt…

    Saya mohon izin dan maaf pada TT untuk buat promosi sedikit disini.Dengan rendah diri saya(ejen di Malaysia) mewakili agensi Pesona Wisata-Indonesia ingin menawarkan pelbagai pakej menarik percutian ke Destinasi Pilihan di Indonesia.
    Perkhidmatan kami adalah professional dan Syarikat yang sah disisi undang2.

    Pakej yang kami tawarkan kepada anda adalah dengan harga yang amat berpatutan dan lebih rendah di bandingkan dengan mana2 Ejen di Malaysia. Namun kami tetap akan memberikan servis yang terbaik utk anda. Harga masih boleh nego selagi tidak rugi…InsyaAllah.

    Semua urusan dijalankan di Malaysia supaya dapat memberi keyakinan dan kemudahan untuk anda berurusan. Semua urusan akan disertakan dengan resit dan invoice sebagai bukti pembayaran.

    Temujanji juga boleh diatur(kaw. Lembah Klang) untuk sesi perjumpaan/pembayaran atau perbincangan jika anda mempunyai group yang besar untuk melancong.

    Untuk maklumat lanjut tentang Pakej Pilihan, boleh layari Blog kami di:

    http://inspiratourism.blogspot.com/

    Untuk pertanyaan pakej,anda boleh terus menghubungi saya di talian:
    Call/SMS/Whatsapp - 011 3291 2648 (Zainizam)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. yesss...saya awal bln 2 ni pon akn nginap kt sini...

    ReplyDelete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan