Skip to main content

Percutian di Medan, Indonesia(Part 1)

Assalamulaikum...........
 
Perjalanan ku ke kota Medan kali ini ditemani oleh teman2  dan putri ku.  Impian untuk sampai ke Medan terlaksana jugak walaupun pada awalnya menolak pelawaan rakan2 untuk ke sana...


Pemandangan dari udara kota Medan

Penerbangan ke Medan hanya mengambil masa setengah jam..Baru je habis minum milo panas secawan dah pun sampai

Dah boleh jadi model AA dah.......................
 
Bertuahnye badan.....ada kawan yang tunggu di sana..TQ Deb...siap dengan tandanama.........
Tibanye di Lapangan Terbang Polonia, Medan kami di jemput oleh kawan yang sedia membawa kami ke tempat penginapan



Pemandangan dari depan villa kami



Macam tak percaya je...boleh duduk menginap di villa nie



Kami terkejut bila melihat villa penginapan kami...betul-betul mengadap Danau Toba. Sungguh indah pandangan di sini...Villa penginapan kami adalah rumah  Penginapan  Presiden Sukarno sewaktu beliau di dalam buangan di Medan dahulu.  Patutlah cantik.............


Akan menjadi kenangan terindah kerana merasa menginap di Vila bekas Presiden...huhuhu


Gambar2 Presiden Sukarno menghiasi dinding.......
Sebenarnya Villa nie dah di jadikan Rumah Peranginan bagi kakitangan kerajaan...jadi kawan kami adalah kakitangan kerajaan Indonesia jadi dia pun dapatlah menginap di sini dengan kadar yang murah...jadi dia bookinglah untuk kami...beruntungnye...



Pemandangan indah di depan Villa kami........Subhanallah...



Pemandangan pada pukul 6.30 pagi


Pemandangan pukul 9.00 pagi


Bergambar di hadapan villa sebelum menjelajah Pulau Somasir


Esoknye kami memulakan perjalanan ke Pulau Somasir dengan bot.


HORAS.....WELCOME......bergambar di Jetty ke Pulau Somasir


Pemandangan di Jetty



Sebelum menaiki bot ke Pulau Somasir


Inilah botnye...




Suasana dalam bot
Keindahan Danau Toba cuba kami dapatkan melalui lensa kami.....






 Indahnya alam ciptaan tuhan


 


Perjalanan ke Pulau Somasir mengambil masa kira-kira 40 minit.

Kita lihat nanti apa yang kami lawati di Pulau Samosir...............bersambung



With Love

Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

PENGALAMAN SAMPAI KE PARADISE 101 LANGKAWI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera "PARADISE 101 LANGKAWI" Korang semua dah pernah sampai ke sini ke???  K mid baru aja sampai ketika mengikuti Famtrip baru-baru ini. Paradise 101 adalah pulau persendirian dan  pulau buatan manusia.  Di urus dan di miliki oleh NAAM Sdn Bhd,  ia nya merupakan Pulau yang ke 101 di Langkawi. Berlantarbelakangkan Laut Andaman, pulau eksklusif ini hanya berkeluasan 2 ekar,  dikelilingi dengan pasir pantai yang memutih serta pohon pinus yang tentunya menjanjikan permandangan indah. Ada banyak aktiviti air yang ditawarkan di sini seperti main jet ski,  main taman tema mini Aqua, Banana bot, snorkelling , zipline dan lain-lain lagi. Disini juga terdapat kemudahan lengkap yang lain seperti Dewan untuk menglansungkan majlis perkawinan, Cafe, tandas dan sebagainya, Bagaimana cara hendak ke sini?? Senang aje nak ke Paradise 101 nie,  kena naik bot di jeti Paradise 101 yang terletak di Pantai Kok berhampiran dengan Telaga Harbour Marina Langkawi. D