Booking.com

Wednesday, September 19

BISKUT ALMOND LONDON

Assalam
Bulan Syawal pun dah nak habis,  aku baru sibuk nak posting resipi aku buat Biskut Almond London bukan apa...aku nie bukan raya je suka buat biskut tapi ikut mood...kalau ada mood hari-hari pun boleh buat kueh,  masak rendang dan masak apa je masakan yang digemari oleh suami dan anak-anak... Kita akan bersemangat masak kalau masakan kita habis dimakan....betul tak!!!!
Biskut Almond London resepi aku nie simple  dan senang je... Cubalah...pasti anak-anak suka...Hari Raya biskut nie yang cepat habis.....




Badam yg telah siap di goreng tanpa minyak






Boleh bulatkan..boleh jugak lonjongkan..ikut citarasa masing-masing





Ada siap...taburkan badam hancur di atasnya.......







Nie dia resipi dia.....

Bahan-bahannya :
250 gm mentega
300 gm gula Castor
2 biji telur
300 gm tepung
200 gm Badam ( di goreng tanpa minyak)
1 camca teh esen vanila
badam kisar

Cara-caranya :

Pukul gula dan mentega hingga rata
Masuk telur sebiji demi sebiji
Masukkan esen vanila dan kacau rata,  kemudian masukkan tepung
Gaul sehingga sebati
Ambil adunan sebesar ibu jari dan bulat-bulatkan.  Masukkan Badam dan bakar hingga masak
Biarkan sejuk kemudian salut dengan coklat ( aku guna coklat compound)
Taburkan kisaran kecil badam di atasnya...

Sedia untuk dimakan.....SELAMAT MENCUBA






No comments:

Post a comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke Ipoh ,  Perak...