Skip to main content

PERCUTIAN KE UNIVERSAL STUDIO, SINGAPORE

Keinginan hendak berkunjung ke Universal Studio Singapore akhirnya terlaksana bila di ajak pergi kesana menaiki bas (kiranya lebih kurang macam rombongan Cik Kiah lah...) Dengan kadar bayaran RM100 untuk transpot,  aku pun terima ajakan anak untuk meneroka USS,  yang sememangnya diimpikan lagipun tidak pernah memijak kaki di bumi Singapura sebelum ini.......Kami pun bertolak pada pukul 10.00 malam )malam Jumaat) dan di jangka sampai ke Johor Bharu pada waktu subuh....Aku tidur je di sepanjang perjalanan,  lagipun bas tak penuh dapatlah duduk sorang2 sampai dua kerusi...ahaks!!

Nielah bas kami................





Pukul 7.30 pagi kami pun tiba di Emigresen Singapore,  aku di beritahu kami akan di bawa melawat sekitar Singapura dulu dan yang terakhir barulah di bawa melawat Universal Studio,,,,,Alamak.....berkecai rasa hati ,  sedangkan tiket ke USS telah di beli tapi perlu di ambil di depan pintu USS...Agent tunggu di depan pintu masuk Kul 10.30 pagi....apalagi mengelabahlah sekejap..... Rugi nya rasa kalau pukul 3.00 petang baru dapat masuk USS,  dahlah tiket mahal...berapa pernainan je dapat kami teroka....tak boleh jadi nie...mesti tukar plan...Lepas bincang-bincang dengan ketua rombongan Cik Kiah dan lepas dapat kebenaran akhinya kami decide tak nak ikut rombongan tersebut cuma kami minta driver bas hantar ke Stesen MRT yang berhampiran dan tolong ajar kami macamana nak pergi USS dari town.....Dan bermulalah episod gamble2 naik MRT ke USS......


Sempat bergambar sebelum naik MRT.




 Kami naik MRT sampai HarbourFront....siap tanya -tanya orang (masa nie perpatah melayu kalau malu bertanya sesat jalan sangat berguna....hahaha....) lepas tue naik ke tingkat 3 mall VIVO CITY...beli tiket ke Sentosa Island (Sentosa Express)

 


Dari dalam train nampak Sentosa Island, cable Car pun nampak tapi tak sempat nak snap..
Dengan penuh kesabaran,  akhinya kami berlima sampai gak ke USS walaupun waktu tue dah pukul 12.00 tengahari....Gambar2 nie menceritakan segalanya...

Gambar wajib bagi setiap pengunjung USS






Kalau berani cubalah roller coaster nie......


 Inilah sebahagian gambar-gambar kami ke USS,   memang best.....insyaalah akan berkunjung lagi next year...terimakasih buat seorang kawan ....ROSMANIZAH    yang jual e- ticket...sesiapa yang berminat nak beli tiket yang murah dari pasaran boleh lah pergi ke fb beliau......ROSMANIZAH ABDUL RAHMAN

Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan