Skip to main content

PERCUTIAN DI TASIK KENYIR - KEINDAHAN ALAM SEMULAJADI

Assalamulaikum
Kisah percutian kami sekeluarga pada cuti tahun baru cina kali ini adalah ke Terengganu. Disamping berjumpa kakak kesayangan yang menetap di Kuala Berang kami sekeluarga juga telah menempah Rumah Peranginan Persekutuan di Pulau Sah Besar Tasik Kenyir.

Perjalanan kami sekeluarga bermula pada pukul 11.30 mlm hari Khamis (7 Feb 2013) dari Kuala Lumpur  melalui Lebuhraya Pantai Timur - Lebuhraya Jerangau Jabour - Bandar Al-Muktafi Billah Shah - Kuala Berang(Leih kurang (415km).  Perjalanan yang sunyi di waktu malam dengan kenderaan yang masih belum bersesak-sesak (mungkin belum sesak sebab cuti bermula hari sabtu ),  perjalanan kami tidak memenatkan.

My hubby siap berhenti beberapa kali di sepanjang perjalanan... katanya buat apa kita kelam kabut..slow and steady..kita nak bercuti jadi tenangkan diri dan jangan kelam kabut.. betul jugak tu!!!

Subuhnya kamipun sampai ke Pekan Kuala Berang untuk menikmati sarapan pagi bersama kakak dan abang ipar yang sedia menunggu kami.



Inilah sungai di belakang rumah kakak di Kuala Berang. Boleh memancing kat sini



Selepas solat jumaat kami sekeluarga bersama kakak serta anak2nya (pada mulanya kakak tak nak ikut katanya suasana kenyir sama je dengan kampungnya - sunyi je) tapi akhirnya ikut jugak .....
Kami berkereta ke Pengkalan Gawi untuk menaiki bot ke Tasik Kenyir.


Pengkalan Gawi - tempat menaiki bot ke tasik Kenyir

Banyak bot-bot memancing yang sedia menunggu bagi yang ingin memancing sambil menginap di atas bot

Salah seorang pengusaha bot yang suruh promote bot dia...insyaallah akan syorkan...
Perjalanan menaiki bot ke Pulau Sah Besar, Tasik Kenyir hanya mengambil masa 30 minit. 








Anak2 dan anak2 buah yang ceria disepanjang perjalanan.....








Letih betul mendaki ke rumah penginapan kami
 



 
 
 Itulah kisah di Hari Pertama di Tasik kenyir.  Akan bercerita lagi tentang aktiviti-aktiviti yang kami lakukan di sana...




Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan