Skip to main content

MINUM PETANG BERSAMA KEK PELANGI

Sabtu - 23 Feb 2013

Tiba-tiba sibuk 2 beradik ke kedai bahan membuat kek,  sibuk di dapur..... rupanya nak buat kek untuk minum petang katanya....Kek apa ???? Mama tengoklah nanti....pandai jugak anak-anak aku nie...Meh kita tengok kek diorang nie...................

KEK PELANGI rupanye.........


SEDAP OOO......

Sila abaikan kecomotannya...yang penting sodap.....



Oklah....kat sini aku letakan resipinya kepada yang berminat nak mencubanya.  Bayangkan yang tak pernah buat kek pun boleh membuatnya...dah tentu kita pun boleh......yang penting cubakan....




Resepi Kek Pelangi:
 
- 3 cawan tepung gandum*
- 4 sudu kecil baking powder*
- secubit garam halus*
- 1 buku butter
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 1/2 cawan susu segar
- 5 biji telur
- 2 sudu esen vanila
pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
topping:
- 1 buku creamcheese
- 1 cawan gula ising
- 1/2 cawan butter



Cara-caranya :
  1. Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
  2. Ayak semua bahan yang bertanda *
  3. pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
  4. masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu
  5. masukkan esen dan pukul sebati
  6. masukkan bahan diayak tadi selang seli dengan susu segar.. dan pukul perlahan.
  7. bahagikan adunan kepada 6 bahagian. masukkan warna dan kacau sebati.
  8. masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yang dialas dan digris.. bakar selama 10-15 minit dalam suhu 170c.
  9. ulang sehingga habis semua warna. 
Untuk setiap layer, boleh sapukan dengan creamcheese. [boleh gunakan fresh cream atau butter cream].boleh juga sapukan dengan jem.
-untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.


Selamat Mencuba



TQ my love,


Miedajaz







Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

UMRAH PERTAMAKU : BARANG KEPERLUAN UMRAH

 Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Diri ini bersyukur kerana mendapat peluang menjadi tetamu Allah pada bulan Mac 2022 yang lalu.  Asalnya k mied ingin pergi bersama Arwah suami tapi apakan daya dia terlebih dulu di jemput ilahi. Jadi k mied pergi secara mengejut bersama bestie k mied serta ayah ibunya. Mereka merupakan jemaah yang tertangguh 2 tahun lalu akibat Pandemik Covid 19. Ya Allah..aku menyambut seruanmu Bila kak mied telah mendapat pengesahan akan  menunaikan umrah, k mied mulalah membeli dan menyediakan barangan-barangan sedikit demi sedikit. Ramai juga di antara kita yang risau tentang persiapan-persiapan yang perlu di lakukan,  barang yang perlu di bawa hingga kita asyik talipon atau bertanya pada saudara-mara dan kawan-kawan yang pernah sampai ke tanah suci. Kami berempat di Miqat Bir Ali Mengenai kursus pula, k mied tidak dapat sekali pun berkesempatan menghadiri kursus umrah yang di anjurkan oleh travel agensi,  bukan kak mied malas atau apa... tapi tarikh yang diad

APA YANG MENARIK DI LALAPORT BUKIT BINTANG CITY CENTRE(BBCC)

  Assalamualaikum dan salam sejahtera Baru-baru ini kak mied berpeluang mengikuti Famtrip ke Lalaport BBCC bersama pemandu-pemandu pelancong. Peluang ini membuat kak mied rasa teruja sebab kak mied belum sekali pun menjejakkan kaki ke sini walaupun Lalaport BBCC telah dibuka sejak Januari 2022 . Terletak di tengah-tengah Bandar, kawasan Bukit Bintang. Lokasi dahulunya adalah tapak Penjara Pudu yang terkenal.  Bagi generasi sekarang mungkin mereka tidak melihat atau mengetahui tentang kewujudan  Penjara Pudu namun pintu masuk atau pintu gerbang Penjara Pudu masih dikekalkan sebagai tinggalan sejarah lalu.   Mall ini mengenengahkan konsep " Modern Simplicity" yang sinonim dengan tradisi Jepun dengan gabungan fasiliti komersial, pejabat , kediaman, hotel dan lain-lain. Merupakan fasiliti luar negara yang pertama di  Asia Tenggara oleh Mitsui Fudosan Co. Ltd.(Mitsui Fudosan) .  Terdapat 400 kedai untuk penyewaaan di Mall ini,  serta penampilan kedai-kedai jenama-jenama terkenal