Booking.com

Friday, March 8

MINUM PETANG BERSAMA KEK PELANGI

Sabtu - 23 Feb 2013

Tiba-tiba sibuk 2 beradik ke kedai bahan membuat kek,  sibuk di dapur..... rupanya nak buat kek untuk minum petang katanya....Kek apa ???? Mama tengoklah nanti....pandai jugak anak-anak aku nie...Meh kita tengok kek diorang nie...................

KEK PELANGI rupanye.........


SEDAP OOO......

Sila abaikan kecomotannya...yang penting sodap.....



Oklah....kat sini aku letakan resipinya kepada yang berminat nak mencubanya.  Bayangkan yang tak pernah buat kek pun boleh membuatnya...dah tentu kita pun boleh......yang penting cubakan....




Resepi Kek Pelangi:
 
- 3 cawan tepung gandum*
- 4 sudu kecil baking powder*
- secubit garam halus*
- 1 buku butter
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 1 1/2 cawan susu segar
- 5 biji telur
- 2 sudu esen vanila
pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu
topping:
- 1 buku creamcheese
- 1 cawan gula ising
- 1/2 cawan butter



Cara-caranya :
  1. Panaskan oven 15minit dengan suhu 170c.
  2. Ayak semua bahan yang bertanda *
  3. pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
  4. masukkan putih telur dan pukul sehingga gebu
  5. masukkan esen dan pukul sebati
  6. masukkan bahan diayak tadi selang seli dengan susu segar.. dan pukul perlahan.
  7. bahagikan adunan kepada 6 bahagian. masukkan warna dan kacau sebati.
  8. masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yang dialas dan digris.. bakar selama 10-15 minit dalam suhu 170c.
  9. ulang sehingga habis semua warna. 
Untuk setiap layer, boleh sapukan dengan creamcheese. [boleh gunakan fresh cream atau butter cream].boleh juga sapukan dengan jem.
-untuk topping pukul semua bahan sehingga kembang dan sapu ke seluruh kek.


Selamat Mencuba



TQ my love,


Miedajaz







No comments:

Post a comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke Ipoh ,  Perak...