Skip to main content

PULAU MABUL- MENGAMIT RINDU UNTUK BERKUNJUNG LAGI

Tiba-tiba hati ini dibalut rasa rindu pada Pulau Mabul. Kenangan 2 tahun lalu ketika berkunjung kesana bersama sahabat-sahabat tidak mungkin dapat dilupakan.  Walaupun sudah berlalu namun keindahan Mabul sentiasa dalam ingatan..............

Kami menginap di Scuba Jeff guesthouse masa kami pergi tahun 2010. Inilah guesthouse dia masa tue......sekarang nie dah di renovate menjadi lebih selesa dan besar.  Sesiapa yang berminat bolehlah ikut package abang Jeff Nie.....Berpatutan...untuk percutian budget macam kami ini saya syorkan www.scubajeffsipadan.com   100%.... tapi percutian budgetlah...kalau percutian mewah dean tak jamin.......


Ini depan ScubaJeff Guesthouse je....bila air surut boleh menapak sampai tengah-tengah laut.....bestnye!!!!

Seronok duduk kt sini...bukak tingkap je dah boleh tengok laut.....terjun laut pun boleh....

Permandangan depan guesthouse abang Jeff

Snookeling time...depan guesthouse pun dah cukup cantik........................ tapi ada 2 tempat yang lebih cantik akan di bawa untuk snookeling...dah tak ingatlah nama tempat dia...tapi betul2 awesome..






Lihatlah keindahannya....

Ingin ku kembali lagi ke sini...........

Suasana petang ketika matahari terbenam.......menikmatinya di hadapan guesthouse betul-betul mengasyiknya....

Meniti senja di Mabul................

Serious suka gambar ni macam lukisan..lepak2 sampai melihat matahari terbenam................

berlatarkan matahari terbenam.............dah boleh pose majalah magga...huhuhu...
 
 Malam  BBQ sambil mendengar alunan si pemetik guitar.............

Ikan-ikan yang fresh di jual oleh Bajau laut.....


Inilah abg Jeff ..tuan punya Scubajeff.........sedia melayan anda.....
Esoknya kami di bawa ke perkampungan Bajau Laut...........memberi kami peluang melihat kehidupan masyarakat Bajau laut. Kehidupan mereka yang bergantung hidup pada lautan sebagai sumber rezeki.....Kehidupan yang begitu damai tanpa perlu tersangkut dalam kesibukan, kesesakan di bandar tiap-tiap hari...

Nielah kehidupan mereka... bot-bot nielah juga rumah mereka........


Anak-anak riang bermain sesama sendiri...


Rumah-rumah di perkampungan Bajau Laut...tanpa TV, ASTRO.WIFI.....cukuplah begini...

Sampan-sampan untuk ke laut.....

Sedih...bila lihat mereka berebut nak ambik jajan dari kami.....kita bermewah-mewah mengejar kebendaan...

Inilah serba sikit jualan cenderahati bagi menampung kehidupan mereka

Banyak lagi gambar-gambar kenangan semasa di Pulau Mabul...Kami juga berpeluang melihat upacara perkahwinan masyarakat Bajau Laut...sungguh unik dan menarik...nantilah aku cari gambar-gambarnya dan buat entri pasal perkahwinan mereka........Insyaallah...



-------------------------MABUL.....AKU PASTI KEMBALI...................................

Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan