Booking.com

Friday, May 17

PULAU MABUL- MENGAMIT RINDU UNTUK BERKUNJUNG LAGI

Tiba-tiba hati ini dibalut rasa rindu pada Pulau Mabul. Kenangan 2 tahun lalu ketika berkunjung kesana bersama sahabat-sahabat tidak mungkin dapat dilupakan.  Walaupun sudah berlalu namun keindahan Mabul sentiasa dalam ingatan..............

Kami menginap di Scuba Jeff guesthouse masa kami pergi tahun 2010. Inilah guesthouse dia masa tue......sekarang nie dah di renovate menjadi lebih selesa dan besar.  Sesiapa yang berminat bolehlah ikut package abang Jeff Nie.....Berpatutan...untuk percutian budget macam kami ini saya syorkan www.scubajeffsipadan.com   100%.... tapi percutian budgetlah...kalau percutian mewah dean tak jamin.......


Ini depan ScubaJeff Guesthouse je....bila air surut boleh menapak sampai tengah-tengah laut.....bestnye!!!!

Seronok duduk kt sini...bukak tingkap je dah boleh tengok laut.....terjun laut pun boleh....

Permandangan depan guesthouse abang Jeff

Snookeling time...depan guesthouse pun dah cukup cantik........................ tapi ada 2 tempat yang lebih cantik akan di bawa untuk snookeling...dah tak ingatlah nama tempat dia...tapi betul2 awesome..






Lihatlah keindahannya....

Ingin ku kembali lagi ke sini...........

Suasana petang ketika matahari terbenam.......menikmatinya di hadapan guesthouse betul-betul mengasyiknya....

Meniti senja di Mabul................

Serious suka gambar ni macam lukisan..lepak2 sampai melihat matahari terbenam................

berlatarkan matahari terbenam.............dah boleh pose majalah magga...huhuhu...
 
 Malam  BBQ sambil mendengar alunan si pemetik guitar.............

Ikan-ikan yang fresh di jual oleh Bajau laut.....


Inilah abg Jeff ..tuan punya Scubajeff.........sedia melayan anda.....
Esoknya kami di bawa ke perkampungan Bajau Laut...........memberi kami peluang melihat kehidupan masyarakat Bajau laut. Kehidupan mereka yang bergantung hidup pada lautan sebagai sumber rezeki.....Kehidupan yang begitu damai tanpa perlu tersangkut dalam kesibukan, kesesakan di bandar tiap-tiap hari...

Nielah kehidupan mereka... bot-bot nielah juga rumah mereka........


Anak-anak riang bermain sesama sendiri...


Rumah-rumah di perkampungan Bajau Laut...tanpa TV, ASTRO.WIFI.....cukuplah begini...

Sampan-sampan untuk ke laut.....

Sedih...bila lihat mereka berebut nak ambik jajan dari kami.....kita bermewah-mewah mengejar kebendaan...

Inilah serba sikit jualan cenderahati bagi menampung kehidupan mereka

Banyak lagi gambar-gambar kenangan semasa di Pulau Mabul...Kami juga berpeluang melihat upacara perkahwinan masyarakat Bajau Laut...sungguh unik dan menarik...nantilah aku cari gambar-gambarnya dan buat entri pasal perkahwinan mereka........Insyaallah...



-------------------------MABUL.....AKU PASTI KEMBALI...................................

No comments:

Post a comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

PG MALL DENGAN KEMPEN WOW STORE MENAWARKANN POTONGAN HINGGA 80% DAN FREE SHIPPING

 Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. K mid baru aje balik dari menjelajah kampung,  penat pun tak habis lagi nie..tapi tak apa kerana ...