Skip to main content

MELAWAT MUZIUM POLIS JALAN PERDANA, Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan salam Mulidur rasul semua.

Sempena cuti Mulidur rasul,  k mid terpaksa keliling-keliling K.Lumpur untuk mencari bahan untuk assignment...so k mid rasa bagus juga dapat ronda-ronda KL semalam sebab jalan tak jem...jadi tak lah sakit kepala nak menghadap traffic jem di KL nie. 

Dalam perjalanan melalui Lake Garden tue,  k mid terpandang signboard terpampang Muzium Polis, lagipun dah memang lalu situ...so k.mid pun decide nak singgah dan lihat apa yang ada kat Muzium Polis tue.

Sebelum nie k mid ada terbaca kat blog mengenai Muzium Polis Diraja Malaysia yang terletak di Jalan perdana iaitu di sebelah aje KL Bird Park. 




Di bahagian depan Muzium




Antara pemandangan yang terdapat di luar Muzium



Besar juga Muzium nie...

Banyak juga koleksi artifak dan maklumat bersejarah di pamerkan di dalam dan di sekitar Muzium ini. Juga ada di pamerkan  kisah Tragedi Bukit Kepong,  senjata yang di rampas dari pihak komunis dan sebagainya.



Di salah satu sudut Muzium

Dua orang remaja yang asyik  melihat persembahan Audio visual PDRM...ia ke berminat sangat???

Tengok kita orang...tak lepaskan peluang duduk di kerusi Ketua Polis....


Antara koleksi-koleksi yang terdapat disini


I like this antic police bike.....huhuhu
Mentanglah patung..k.mid tonjol2 je kepala..cuba betul2..siap kau!!!
 
Waktu melawat muzium nie ialah  dari Selasa hingga Ahad  dari pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang dan pada hari Jumaat di tutup untuk solat Jumaat dari pukul 12.30 hingga 2.30 petang. Jangan pulak datang pada hari Isnin sebab hari Isnin tutup.  Tidak ada apa-apa bayaran di kenakan.

Kat sini k mid letaklah alamat nya,  manalah tahu mungkin ada sesiapa nak membuat lawatan.

MUZIUM POLIS DIRAJA MALAYSIA
NO.5, JALAN PERDANA,
50480 K.LUMPUR\

TEL  ; 03-22725689/22725690





With Love

Comments

  1. Alhamdulillah tqvm kak mid

    Hari ni sekolah anak saya buat lawatan ke muzium polis ni

    Subuh tadi saya google cari info

    Jumpa blog kak mid


    Saya salwa dari blog superibu


    Terima kasih sebab menulis tentang muzium ni

    Dapatlah saya banyak gambaran ttg lawatan sekolah anak saya

    Jazakillah kak mid

    Salam kenal dRi saya blogger tahap baby pramatang


    Hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan