Skip to main content

MELAWAT MUZIUM POLIS JALAN PERDANA, Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan salam Mulidur rasul semua.

Sempena cuti Mulidur rasul,  k mid terpaksa keliling-keliling K.Lumpur untuk mencari bahan untuk assignment...so k mid rasa bagus juga dapat ronda-ronda KL semalam sebab jalan tak jem...jadi tak lah sakit kepala nak menghadap traffic jem di KL nie. 

Dalam perjalanan melalui Lake Garden tue,  k mid terpandang signboard terpampang Muzium Polis, lagipun dah memang lalu situ...so k.mid pun decide nak singgah dan lihat apa yang ada kat Muzium Polis tue.

Sebelum nie k mid ada terbaca kat blog mengenai Muzium Polis Diraja Malaysia yang terletak di Jalan perdana iaitu di sebelah aje KL Bird Park. 




Di bahagian depan Muzium




Antara pemandangan yang terdapat di luar Muzium



Besar juga Muzium nie...

Banyak juga koleksi artifak dan maklumat bersejarah di pamerkan di dalam dan di sekitar Muzium ini. Juga ada di pamerkan  kisah Tragedi Bukit Kepong,  senjata yang di rampas dari pihak komunis dan sebagainya.



Di salah satu sudut Muzium

Dua orang remaja yang asyik  melihat persembahan Audio visual PDRM...ia ke berminat sangat???

Tengok kita orang...tak lepaskan peluang duduk di kerusi Ketua Polis....


Antara koleksi-koleksi yang terdapat disini


I like this antic police bike.....huhuhu
Mentanglah patung..k.mid tonjol2 je kepala..cuba betul2..siap kau!!!
 
Waktu melawat muzium nie ialah  dari Selasa hingga Ahad  dari pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang dan pada hari Jumaat di tutup untuk solat Jumaat dari pukul 12.30 hingga 2.30 petang. Jangan pulak datang pada hari Isnin sebab hari Isnin tutup.  Tidak ada apa-apa bayaran di kenakan.

Kat sini k mid letaklah alamat nya,  manalah tahu mungkin ada sesiapa nak membuat lawatan.

MUZIUM POLIS DIRAJA MALAYSIA
NO.5, JALAN PERDANA,
50480 K.LUMPUR\

TEL  ; 03-22725689/22725690





With Love

Comments

  1. Alhamdulillah tqvm kak mid

    Hari ni sekolah anak saya buat lawatan ke muzium polis ni

    Subuh tadi saya google cari info

    Jumpa blog kak mid


    Saya salwa dari blog superibu


    Terima kasih sebab menulis tentang muzium ni

    Dapatlah saya banyak gambaran ttg lawatan sekolah anak saya

    Jazakillah kak mid

    Salam kenal dRi saya blogger tahap baby pramatang


    Hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

UMRAH PERTAMAKU : BARANG KEPERLUAN UMRAH

 Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Diri ini bersyukur kerana mendapat peluang menjadi tetamu Allah pada bulan Mac 2022 yang lalu.  Asalnya k mied ingin pergi bersama Arwah suami tapi apakan daya dia terlebih dulu di jemput ilahi. Jadi k mied pergi secara mengejut bersama bestie k mied serta ayah ibunya. Mereka merupakan jemaah yang tertangguh 2 tahun lalu akibat Pandemik Covid 19. Ya Allah..aku menyambut seruanmu Bila kak mied telah mendapat pengesahan akan  menunaikan umrah, k mied mulalah membeli dan menyediakan barangan-barangan sedikit demi sedikit. Ramai juga di antara kita yang risau tentang persiapan-persiapan yang perlu di lakukan,  barang yang perlu di bawa hingga kita asyik talipon atau bertanya pada saudara-mara dan kawan-kawan yang pernah sampai ke tanah suci. Kami berempat di Miqat Bir Ali Mengenai kursus pula, k mied tidak dapat sekali pun berkesempatan menghadiri kursus umrah yang di anjurkan oleh travel agensi,  bukan kak mied malas atau apa... tapi tarikh yang diad

APA YANG MENARIK DI LALAPORT BUKIT BINTANG CITY CENTRE(BBCC)

  Assalamualaikum dan salam sejahtera Baru-baru ini kak mied berpeluang mengikuti Famtrip ke Lalaport BBCC bersama pemandu-pemandu pelancong. Peluang ini membuat kak mied rasa teruja sebab kak mied belum sekali pun menjejakkan kaki ke sini walaupun Lalaport BBCC telah dibuka sejak Januari 2022 . Terletak di tengah-tengah Bandar, kawasan Bukit Bintang. Lokasi dahulunya adalah tapak Penjara Pudu yang terkenal.  Bagi generasi sekarang mungkin mereka tidak melihat atau mengetahui tentang kewujudan  Penjara Pudu namun pintu masuk atau pintu gerbang Penjara Pudu masih dikekalkan sebagai tinggalan sejarah lalu.   Mall ini mengenengahkan konsep " Modern Simplicity" yang sinonim dengan tradisi Jepun dengan gabungan fasiliti komersial, pejabat , kediaman, hotel dan lain-lain. Merupakan fasiliti luar negara yang pertama di  Asia Tenggara oleh Mitsui Fudosan Co. Ltd.(Mitsui Fudosan) .  Terdapat 400 kedai untuk penyewaaan di Mall ini,  serta penampilan kedai-kedai jenama-jenama terkenal