Booking.com

Wednesday, January 15

MELAWAT MUZIUM POLIS JALAN PERDANA, Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan salam Mulidur rasul semua.

Sempena cuti Mulidur rasul,  k mid terpaksa keliling-keliling K.Lumpur untuk mencari bahan untuk assignment...so k mid rasa bagus juga dapat ronda-ronda KL semalam sebab jalan tak jem...jadi tak lah sakit kepala nak menghadap traffic jem di KL nie. 

Dalam perjalanan melalui Lake Garden tue,  k mid terpandang signboard terpampang Muzium Polis, lagipun dah memang lalu situ...so k.mid pun decide nak singgah dan lihat apa yang ada kat Muzium Polis tue.

Sebelum nie k mid ada terbaca kat blog mengenai Muzium Polis Diraja Malaysia yang terletak di Jalan perdana iaitu di sebelah aje KL Bird Park. 




Di bahagian depan Muzium




Antara pemandangan yang terdapat di luar Muzium



Besar juga Muzium nie...

Banyak juga koleksi artifak dan maklumat bersejarah di pamerkan di dalam dan di sekitar Muzium ini. Juga ada di pamerkan  kisah Tragedi Bukit Kepong,  senjata yang di rampas dari pihak komunis dan sebagainya.



Di salah satu sudut Muzium

Dua orang remaja yang asyik  melihat persembahan Audio visual PDRM...ia ke berminat sangat???

Tengok kita orang...tak lepaskan peluang duduk di kerusi Ketua Polis....


Antara koleksi-koleksi yang terdapat disini


I like this antic police bike.....huhuhu
Mentanglah patung..k.mid tonjol2 je kepala..cuba betul2..siap kau!!!
 
Waktu melawat muzium nie ialah  dari Selasa hingga Ahad  dari pukul 10.00 pagi hingga 6.00 petang dan pada hari Jumaat di tutup untuk solat Jumaat dari pukul 12.30 hingga 2.30 petang. Jangan pulak datang pada hari Isnin sebab hari Isnin tutup.  Tidak ada apa-apa bayaran di kenakan.

Kat sini k mid letaklah alamat nya,  manalah tahu mungkin ada sesiapa nak membuat lawatan.

MUZIUM POLIS DIRAJA MALAYSIA
NO.5, JALAN PERDANA,
50480 K.LUMPUR\

TEL  ; 03-22725689/22725690





With Love

2 comments:

  1. Alhamdulillah tqvm kak mid

    Hari ni sekolah anak saya buat lawatan ke muzium polis ni

    Subuh tadi saya google cari info

    Jumpa blog kak mid


    Saya salwa dari blog superibu


    Terima kasih sebab menulis tentang muzium ni

    Dapatlah saya banyak gambaran ttg lawatan sekolah anak saya

    Jazakillah kak mid

    Salam kenal dRi saya blogger tahap baby pramatang


    Hehe

    ReplyDelete

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

AKTIVITI MENARIK YANG BOLEH DILAKUKAN DI KAMPUNG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Seperti yang di janjikan k mid nak sambung lagi cerita k mid ke kampung aritue dalam program &q...