Skip to main content

Pembelajaran Sepanjang Hayat

Assalamulaikum........
Cuba-cuba curi-curi masa menulis blog........dah mula rasa kepenatan walau baru 2 hari bergelar pelajar separuh masa...cuba mengejar semula keinginan yang di tinggalkan sementara........dan tentunya tekad dan azam tahun 2014 ini untuk melaksanakan dan menjayakan keinginan tersebut..

Jadi misi pertama ialah menambah ilmu...........hanya dengan ilmu sahajalah yang dapat mengubah hidup kita.....betul tak???



K.mid tak ambik course yang gempaq pun..hanya ambik course yang k.mid minat .........kak mid kan suka jalan-jalan...jadi k.mid fikir eloklah ambik course pasal tourism........Course nie pun taklah lama sangat,  klu ikut jadual mungkin kurang dari 6 bulan. (Lama-lama dah tak mampu..otak dah beku)


Jadual waktu bulan Januari pun dah dapat.....

Nak ceritalah sikit masa hari pertama ...........INTRODUCTION DAY...........
Lecturer ada bertanya pada kami para pelajar senior ( memang senior pun....rata2 sudah menginjak usia 4 siries)............Kenapa nak buat course ni...so semua cakap sebab MINAT.........jadi adik-adik semua ambiklah kursus pengajian berdasarkan minat bukanlah kerana paksaan keluarga ke atau sebab-sebab lain sebab dengan minat yang mendalam tentu kita ENJOY pada apa yang akan pelajari atau lalui............

Dan dengan MINAT sahaja....bolehkah kita berjaya?? K. mid rasa tentulah tidak.............kita mestilah ada DISPLIN yang tinggi.  Kita mesti berusaha untuk berjaya mencapai cita-cita kita , kita berusaha hadir ke kelas.  berusaha menyiapkan tugasan dan sebagainya...

Dan yang terakhir sekali kita mestilah IKHLAS.... bila kita ikhlas nak belajar ..insyaalah akan di permudahkan kita menerima ilmu.......Lecturer pun cakap...dia sendiri ikhlas mengajar jadi dia nak kami juga ikhlas menerimanya...barulah ilmu itu menjadi manafaat untuk semua.........

Jadi k.mid rumuskan,  klu nak berjaya mengejar keinginan dan cita-cita kita mestilah ada 3 benda nie...... MINAT.....DISPLIN........IKHLAS............So tepuk dada tanyalah selera....wasallam semua.


"Aku bukanlah orang yang hebat,
tapi ku mahu belajar dari orang-orang yang hebat,
Aku adalah orang biasa,
tapi aku ingin menjadi orang yang luar biasa.
Dan aku bukanlah orang yang istemewa,
tapi aku ingin menjadi seorang yang istimewa di mata semua orang"


With Love

Comments

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan