Booking.com

Thursday, January 9

Pembelajaran Sepanjang Hayat

Assalamulaikum........
Cuba-cuba curi-curi masa menulis blog........dah mula rasa kepenatan walau baru 2 hari bergelar pelajar separuh masa...cuba mengejar semula keinginan yang di tinggalkan sementara........dan tentunya tekad dan azam tahun 2014 ini untuk melaksanakan dan menjayakan keinginan tersebut..

Jadi misi pertama ialah menambah ilmu...........hanya dengan ilmu sahajalah yang dapat mengubah hidup kita.....betul tak???



K.mid tak ambik course yang gempaq pun..hanya ambik course yang k.mid minat .........kak mid kan suka jalan-jalan...jadi k.mid fikir eloklah ambik course pasal tourism........Course nie pun taklah lama sangat,  klu ikut jadual mungkin kurang dari 6 bulan. (Lama-lama dah tak mampu..otak dah beku)


Jadual waktu bulan Januari pun dah dapat.....

Nak ceritalah sikit masa hari pertama ...........INTRODUCTION DAY...........
Lecturer ada bertanya pada kami para pelajar senior ( memang senior pun....rata2 sudah menginjak usia 4 siries)............Kenapa nak buat course ni...so semua cakap sebab MINAT.........jadi adik-adik semua ambiklah kursus pengajian berdasarkan minat bukanlah kerana paksaan keluarga ke atau sebab-sebab lain sebab dengan minat yang mendalam tentu kita ENJOY pada apa yang akan pelajari atau lalui............

Dan dengan MINAT sahaja....bolehkah kita berjaya?? K. mid rasa tentulah tidak.............kita mestilah ada DISPLIN yang tinggi.  Kita mesti berusaha untuk berjaya mencapai cita-cita kita , kita berusaha hadir ke kelas.  berusaha menyiapkan tugasan dan sebagainya...

Dan yang terakhir sekali kita mestilah IKHLAS.... bila kita ikhlas nak belajar ..insyaalah akan di permudahkan kita menerima ilmu.......Lecturer pun cakap...dia sendiri ikhlas mengajar jadi dia nak kami juga ikhlas menerimanya...barulah ilmu itu menjadi manafaat untuk semua.........

Jadi k.mid rumuskan,  klu nak berjaya mengejar keinginan dan cita-cita kita mestilah ada 3 benda nie...... MINAT.....DISPLIN........IKHLAS............So tepuk dada tanyalah selera....wasallam semua.


"Aku bukanlah orang yang hebat,
tapi ku mahu belajar dari orang-orang yang hebat,
Aku adalah orang biasa,
tapi aku ingin menjadi orang yang luar biasa.
Dan aku bukanlah orang yang istemewa,
tapi aku ingin menjadi seorang yang istimewa di mata semua orang"


With Love

2 comments:

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...