Skip to main content

KLUANG TRAIN TRIP

Assalamulaikum..........

4 April 2014

Apa ada kat Kluang tue kawan-kawan........sampai nak buat trip gi Kluang nie....nama pun nak explore apa lagi jom jelah berangkat ke sana...
Tiket keretapi pun dah di beli...hotel pun dah booking...........Let's Explore!!!
Pada yang nak rasa bersarapan di Kluang Rail Station yang old scool nie....bolehlah jadikan trip kami nie sebagai panduan.
10 malam  :  berkumpul lah  3 wanita nie di KL Sentral
(k.mid sampai kul 8.45 mlm).......terawallah pulak.......keretapi delay pulak..kul 11.15 baru bertolak....


Dah lama tak naik train..tue yang teruja sikit...
Tempat menunggu Keretapi antara bandar di KL Sentral

Setelah 2 jam keretapi terkandas di Gemas........akhirnya sampai juga di Kluang

Patutnye pukul 4.30 pagi dah sampai pekan Kluang..tapi enjin keretapi di panah petir jadi tiba di pekan Kluang pukul 6.00 pagi.


Kluang merupakan nama sebuah bandar dan daerah yang terletak lebih kurang di tengah negeri Johor. Ia terletak 105 km di utara Johor Bahru, tenggara Batu Pahat, barat Mersing dan selatan Segamat. Bilangan penduduk daerah Kluang kini melebihi 350,000 orang dan kawasan bandar itu sendiri mempunyai 200,000 penduduk. Kluang merupakan bandaraya ketiga terbesar dalam negeri Johor selepas metropolitan kedua terbesar Malaysia iaitu Johor Bahru dan bandaraya kedua terbesar Johor, Batu Pahat.
Nama Kluang berasal daripada perkataan Melayu 'keluang', yang bermaksud sejenis kelawar besar ataupun kelawar buah. Haiwan-haiwan sebegini pernah wujud dalam bilangan yang banyak di daerah Kluang beberapa dekad yang lalu; tetapi kini hampir tiada lagi disebabkan aktiviti pemburuan dan pemusnahan habitat semulajadinya.


I'm here Pekan Kluang

Nie dia Stesyen Keretapi Kluang........kecik je...


Stesen Keretapi Kluang merupakan sebuah stesen kereta api di Kluang, Johor yang turut memberi perkhidmatan kepada orang ramai di Batu Pahat dan Mersing. Kedua-dua bandar ini tidak mempunyai stesen KTMB. Stesen Kluang merupakan stesen terdekat. Jarak dari Bandar Batu Pahat ke Kluang 50 kilometer manakala Mersing 85 kilometer. Semua kereta api antara bandar berhenti di stesen ini.


Pukul 7.00 pagi ...lepas basuh muka..rasa2 tak gosok gigi pun terus gi Kluang Rail Coffee...depan tue je...


Nasib baik kami yang paling awal...lepas tue beratur orang nak makan kat situ...kopi dia memanglah sedap...tapi rasanya sedap lagi kopi vietnam...entahlah nie selera k.midlah...selera orang lain tak tahu pulak.

Nie dia kami melantak kat Kluang Rail Cafe.......Roti bakar, meehoon, nasi lemak.......nasi lemak bungkus tu baru 70sen...sedap2..


Kluang RailCoffee.  Kedai ini sememangnya sangat popular, cawangannya merata satu Malaysia.  Terletak di tengah tengah bandar Kluang iaitu di Stesen Keretapi Kluang, ia adalah salah satu tempat yang menjadi tumpuan bagi mereka yang berkunjung ke Kluang. Untuk maklumat lebih lanjut, lawat laman web rasmi Kluang RailCoffe


Pukul 8.00 pagi,  kak Mas yang baik hati datang jemput kami untuk di bawa ke hotel..

Kami booking Anika Inn hotel jer........RM65.00 semalam.

Ok tak hotel kami...ok jugak tapi biasalah tidur 3 orang......nak budget dan jimat....Best jugak tidur sempit2 nie sambil peluk2........


Rehat-rehat sekejap.....nak pusing Pekan Kluang....mula-mula sekali nak pergi Gunung Lambak..
Apa ada kat Gunung Lambak tue...........nanti!!!!








Comments

  1. lamanya akak terkandas dalam keretapi.. hikmah dia sampai2 dapat terus breakfast kan...haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul dek..klu tidak tidur dulu kat stesyen keretapi..huhuhu

      Delete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

PENGALAMAN SAMPAI KE PARADISE 101 LANGKAWI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera "PARADISE 101 LANGKAWI" Korang semua dah pernah sampai ke sini ke???  K mid baru aja sampai ketika mengikuti Famtrip baru-baru ini. Paradise 101 adalah pulau persendirian dan  pulau buatan manusia.  Di urus dan di miliki oleh NAAM Sdn Bhd,  ia nya merupakan Pulau yang ke 101 di Langkawi. Berlantarbelakangkan Laut Andaman, pulau eksklusif ini hanya berkeluasan 2 ekar,  dikelilingi dengan pasir pantai yang memutih serta pohon pinus yang tentunya menjanjikan permandangan indah. Ada banyak aktiviti air yang ditawarkan di sini seperti main jet ski,  main taman tema mini Aqua, Banana bot, snorkelling , zipline dan lain-lain lagi. Disini juga terdapat kemudahan lengkap yang lain seperti Dewan untuk menglansungkan majlis perkawinan, Cafe, tandas dan sebagainya, Bagaimana cara hendak ke sini?? Senang aje nak ke Paradise 101 nie,  kena naik bot di jeti Paradise 101 yang terletak di Pantai Kok berhampiran dengan Telaga Harbour Marina Langkawi. D