Booking.com

Thursday, April 10

KLUANG TRAIN TRIP

Assalamulaikum..........

4 April 2014

Apa ada kat Kluang tue kawan-kawan........sampai nak buat trip gi Kluang nie....nama pun nak explore apa lagi jom jelah berangkat ke sana...
Tiket keretapi pun dah di beli...hotel pun dah booking...........Let's Explore!!!
Pada yang nak rasa bersarapan di Kluang Rail Station yang old scool nie....bolehlah jadikan trip kami nie sebagai panduan.
10 malam  :  berkumpul lah  3 wanita nie di KL Sentral
(k.mid sampai kul 8.45 mlm).......terawallah pulak.......keretapi delay pulak..kul 11.15 baru bertolak....


Dah lama tak naik train..tue yang teruja sikit...
Tempat menunggu Keretapi antara bandar di KL Sentral

Setelah 2 jam keretapi terkandas di Gemas........akhirnya sampai juga di Kluang

Patutnye pukul 4.30 pagi dah sampai pekan Kluang..tapi enjin keretapi di panah petir jadi tiba di pekan Kluang pukul 6.00 pagi.


Kluang merupakan nama sebuah bandar dan daerah yang terletak lebih kurang di tengah negeri Johor. Ia terletak 105 km di utara Johor Bahru, tenggara Batu Pahat, barat Mersing dan selatan Segamat. Bilangan penduduk daerah Kluang kini melebihi 350,000 orang dan kawasan bandar itu sendiri mempunyai 200,000 penduduk. Kluang merupakan bandaraya ketiga terbesar dalam negeri Johor selepas metropolitan kedua terbesar Malaysia iaitu Johor Bahru dan bandaraya kedua terbesar Johor, Batu Pahat.
Nama Kluang berasal daripada perkataan Melayu 'keluang', yang bermaksud sejenis kelawar besar ataupun kelawar buah. Haiwan-haiwan sebegini pernah wujud dalam bilangan yang banyak di daerah Kluang beberapa dekad yang lalu; tetapi kini hampir tiada lagi disebabkan aktiviti pemburuan dan pemusnahan habitat semulajadinya.


I'm here Pekan Kluang

Nie dia Stesyen Keretapi Kluang........kecik je...


Stesen Keretapi Kluang merupakan sebuah stesen kereta api di Kluang, Johor yang turut memberi perkhidmatan kepada orang ramai di Batu Pahat dan Mersing. Kedua-dua bandar ini tidak mempunyai stesen KTMB. Stesen Kluang merupakan stesen terdekat. Jarak dari Bandar Batu Pahat ke Kluang 50 kilometer manakala Mersing 85 kilometer. Semua kereta api antara bandar berhenti di stesen ini.


Pukul 7.00 pagi ...lepas basuh muka..rasa2 tak gosok gigi pun terus gi Kluang Rail Coffee...depan tue je...


Nasib baik kami yang paling awal...lepas tue beratur orang nak makan kat situ...kopi dia memanglah sedap...tapi rasanya sedap lagi kopi vietnam...entahlah nie selera k.midlah...selera orang lain tak tahu pulak.

Nie dia kami melantak kat Kluang Rail Cafe.......Roti bakar, meehoon, nasi lemak.......nasi lemak bungkus tu baru 70sen...sedap2..


Kluang RailCoffee.  Kedai ini sememangnya sangat popular, cawangannya merata satu Malaysia.  Terletak di tengah tengah bandar Kluang iaitu di Stesen Keretapi Kluang, ia adalah salah satu tempat yang menjadi tumpuan bagi mereka yang berkunjung ke Kluang. Untuk maklumat lebih lanjut, lawat laman web rasmi Kluang RailCoffe


Pukul 8.00 pagi,  kak Mas yang baik hati datang jemput kami untuk di bawa ke hotel..

Kami booking Anika Inn hotel jer........RM65.00 semalam.

Ok tak hotel kami...ok jugak tapi biasalah tidur 3 orang......nak budget dan jimat....Best jugak tidur sempit2 nie sambil peluk2........


Rehat-rehat sekejap.....nak pusing Pekan Kluang....mula-mula sekali nak pergi Gunung Lambak..
Apa ada kat Gunung Lambak tue...........nanti!!!!








2 comments:

  1. lamanya akak terkandas dalam keretapi.. hikmah dia sampai2 dapat terus breakfast kan...haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul dek..klu tidak tidur dulu kat stesyen keretapi..huhuhu

      Delete

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

APA YANG MENARIK DI IPOH?

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. Beberapa minggu yang lepas,  k mid di ajak oleh anak-anak untuk pergi jalan-jalan ke Ipoh ,  Perak...