Skip to main content

EXPEDESI BERKAYAK KUALA KANGSAR KE PARIT

Assalamualaikum semua..

Ya Allah lama nya tak menaip di Blog nie...Entahlah kenapa?..mood tak ada agaknye...nak kata sibuk tu e tidaklah...

Oklah..jomlah tengok entry k mid kali nie., setelah sekian lama tak jengok dan menaip di blog nie...

Ingatkan suka2 aje mendayung...tak sangka kena mendayung sejauh 65km...
Kak mid rasa k. mid buat kerja gila tapi menyeronokkan... Ingatkan hanya suka2 aje mendayung...dengan tak ada basic mendayung dan tak training apa.apa...pi join mendayung sejauh 65Km di Sg Perak....


Ini dia kawan k mid si ayie yang mengajak...mentang2 member nie ada sijil mendayung.....tak apa ayie..k mid nie banyak stamina...hehehe

Program bermula di Dataran Lembah Kuala Kangsar..Ada liputan dari RTM  tau....
Seawal 4.30 pagi k mid drive dari KL ke Dataran Lembah Kuala Kangsar...sampai di sana lebih kurang 8.30 pagi..semua dah berkumpul untuk memulakan xpdc.


Kami masuk TV rupanya...hehehe...kami sebenarnya mengiringi athlit paralimpik..Adam...

Bergambar bersama Adam

Sebenarnya...k mid dah give up dah..tak nak teruskan kayuhan tapi melihat semangat Adam yg begitu bersemangat membuatkan k mid mengambil keputusan menamatkan kayuhan.



Keindahan dan toleransi sepasukan menyebabkan k mid berjaya jugak.....

Gigih berkayuh...hehehe

Tak tahu bila lagi nak sambung XPDC seterus nya


Hari pertama berkayak sejauh 40 km dan singgah di Kem Rekuda  untuk bermalam  dan makan malam.  Kem nie terletak di tepi Sg Perak.




Ini dia signboard  Kem Rekuda,  Terletak tepi Sg Perak...tempat persinggahan kami  denagan segala kemudahan yang memang asas sahaja....

Esok paginya selepas bermalam di Kem Rekuda,  kami pun meneruskan lagi 25km kayuhan hingga ke pekan Parit.




Aksi.aksi melempar adam ke dalam sungai....dia enjoy sungguh

Sebelum sampai ke Parit,  kami berhenti kejap di tengah2  Sungai Perak...ada pulak tempat mandi-manda...apa lagi k mid pun lupa lah diri sekejap..


Hahaha...k mid melepaskan jugak gian zaman kanak2...melompat kat sungai....


Toleransi berpasukan....Adam di kendonng oleh seorang anggota expedisi


Tepat jam 12.30 tengahari tibalah di Pekan Parit.......................

Akhirnya setelah berhempas pulas menamatkan kayuhan (ayat nie untuk k mid aje tau)....smpai dah di pekan Parit.....Tugu jam nielah buktinya...


Bergambar kenangan bersama sahabat yang lain....


Terima kasih wahai sahabat...walaupun usia persahabatan masih baru....dia banyak beri semangat untuk terus berjuang sebagai T. guide yang berjaya...........




Kepuasan bila berjaya menamatkan Expedisi........walaupun kulit legam selama sebulan....tak apalah...inilah cabaran namanya....

Akhirkata....MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA....MALAYSIA BOLEH ....


Usia bukan penghalang ..............










Salam sayang,

Kak Mid


Comments

  1. best xpdc ever and got chance to meet new friend and learn new skills.

    ReplyDelete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan