Booking.com

Monday, February 1

EXPEDESI BERKAYAK KUALA KANGSAR KE PARIT

Assalamualaikum semua..

Ya Allah lama nya tak menaip di Blog nie...Entahlah kenapa?..mood tak ada agaknye...nak kata sibuk tu e tidaklah...

Oklah..jomlah tengok entry k mid kali nie., setelah sekian lama tak jengok dan menaip di blog nie...

Ingatkan suka2 aje mendayung...tak sangka kena mendayung sejauh 65km...
Kak mid rasa k. mid buat kerja gila tapi menyeronokkan... Ingatkan hanya suka2 aje mendayung...dengan tak ada basic mendayung dan tak training apa.apa...pi join mendayung sejauh 65Km di Sg Perak....


Ini dia kawan k mid si ayie yang mengajak...mentang2 member nie ada sijil mendayung.....tak apa ayie..k mid nie banyak stamina...hehehe

Program bermula di Dataran Lembah Kuala Kangsar..Ada liputan dari RTM  tau....
Seawal 4.30 pagi k mid drive dari KL ke Dataran Lembah Kuala Kangsar...sampai di sana lebih kurang 8.30 pagi..semua dah berkumpul untuk memulakan xpdc.


Kami masuk TV rupanya...hehehe...kami sebenarnya mengiringi athlit paralimpik..Adam...

Bergambar bersama Adam

Sebenarnya...k mid dah give up dah..tak nak teruskan kayuhan tapi melihat semangat Adam yg begitu bersemangat membuatkan k mid mengambil keputusan menamatkan kayuhan.



Keindahan dan toleransi sepasukan menyebabkan k mid berjaya jugak.....

Gigih berkayuh...hehehe

Tak tahu bila lagi nak sambung XPDC seterus nya


Hari pertama berkayak sejauh 40 km dan singgah di Kem Rekuda  untuk bermalam  dan makan malam.  Kem nie terletak di tepi Sg Perak.




Ini dia signboard  Kem Rekuda,  Terletak tepi Sg Perak...tempat persinggahan kami  denagan segala kemudahan yang memang asas sahaja....

Esok paginya selepas bermalam di Kem Rekuda,  kami pun meneruskan lagi 25km kayuhan hingga ke pekan Parit.




Aksi.aksi melempar adam ke dalam sungai....dia enjoy sungguh

Sebelum sampai ke Parit,  kami berhenti kejap di tengah2  Sungai Perak...ada pulak tempat mandi-manda...apa lagi k mid pun lupa lah diri sekejap..


Hahaha...k mid melepaskan jugak gian zaman kanak2...melompat kat sungai....


Toleransi berpasukan....Adam di kendonng oleh seorang anggota expedisi


Tepat jam 12.30 tengahari tibalah di Pekan Parit.......................

Akhirnya setelah berhempas pulas menamatkan kayuhan (ayat nie untuk k mid aje tau)....smpai dah di pekan Parit.....Tugu jam nielah buktinya...


Bergambar kenangan bersama sahabat yang lain....


Terima kasih wahai sahabat...walaupun usia persahabatan masih baru....dia banyak beri semangat untuk terus berjuang sebagai T. guide yang berjaya...........




Kepuasan bila berjaya menamatkan Expedisi........walaupun kulit legam selama sebulan....tak apalah...inilah cabaran namanya....

Akhirkata....MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA....MALAYSIA BOLEH ....


Usia bukan penghalang ..............










Salam sayang,

Kak Mid


1 comment:

  1. best xpdc ever and got chance to meet new friend and learn new skills.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

KLEENSO KILLS GERMS DISINFECTANT - Cecair Pembasmi Kuman Untuk Kesejahteraan Seisi Keluarga

Asssalamulaikum dan salam sejahtera semua. Dunia telah  di kejutkan dengan penularan wabak Covid 19 dan  negara kita telah mengumumkan pe...