Booking.com

Friday, April 12

IFTAR WARISAN KAMPUNG DI MOVENPICK HOTEL & CONVENTION CENTRE, KLIA

Assalamulaikum semua

Alhamdulillah ...kurang dari sebulan lagi kita bakal menyambut kedatangan bulan mulia iaitu bulan Ramadhan...tentu ramai yang tercari-cari kat mana nak berbuka puasa dengan family ke..atau kawan-kawan pejabat ke.. Apakata kita mencuba berbuka puasa di Movenpick Hotel & Convention Centre yang terletak kira-kira 10 minit dari KLIA. Bagi meraka yang tinggal berhampiran seperti Daerah Sepang, Putrajaya atau Cyberjaya  boleh membawa famili atau kawan-kawan berbuka di sini.


Inilah Hotel Movenpick & Convention Centre Klia.  Unikkan reka bentuknya.
Baru-baru ini kak mid berkesempatan dan di jemput untuk preview hidangan buffet Ramadhan oleh Hotel Movenpick & Convention Centre Klia.  Ini adalah kali pertama Hotel ini mengadakan  Buffet Ramadhan kerana hotel ini baru di buka pada bulan Oktober 2018.
Hotel ini juga bersebelahan dengan Masjid Sultan Abdul  Samad, Klia,  jadi mudah bagi para tetamu untuk mengerjakan sholat di situ.  Walau bagaimanapun surau di sediakan oleh Hotel untuk kemudahan para tetamu.


Ada lebih dari 120  menu yang akan di sajikan sepanjang bulan puasa ini.  Menu2 ini akan ditukarganti bagi tetamu merasaikan menu2 yang berlain setiap hari.


Tema pun Warisan Kampung...jadi siaplah dengan Kain batiknya
K mid nie memang pengemar masakan kampung,....jadi semua menu masakan kg di sini kegemaran kak mid..huhuhu
Menu-menu pula di sediakan oleh Chef-chef yang profesional dan berpengalaman

Ok...jom kita tengok menu2 yang di sajikan....

Di mulakan dengan PEMBUKA SELERA

 KERABU
Aneka jenis kerabu seperti Kerabu Mangga, kerabu tougeh dengan kerang, kerabu makanan laut, kerabu pucuk paku dengan udang,  kerabu Daging Ala Thai,  Kerabu Ayam,  kerabu Perut, kerabu nangka, Tauhu Sumbat, Acar Mentah,  Acar Buah,  gado-gado, rojak Buah-buahan.



JERUK
Jeruk Cernai,  Jeruk Mangga,  Jeruk Betik,  jeruk kelubi, jeruk Buah pala,  Jeruk Sengkuang, Jeruk  Anggur

RASA SAMPINGAN
Keropok ikan,  Keropok Papadum, keropok Belinjau,  Keropok Udang,  keropok ubi merah, keropok ubi kau.
Ikan Gelama Masin,  Ikan Masin Sepat, Ikan Masin Bulu Ayam,  Ikan Masin Talang, Tempe Goreng Berlada bersama ikan bilis,  Telur Masin,  Paru Goreng Berlada,  Serunding Ayam,  Serunding Ikan,  Serunding Daging,


SAMBAL TRADISI
Sambal Belacan,  Sambal Mangga, Sambal Limau Kasturi,  Sambal Tomato,  Sambal Belimbing,  Sambal Tempoyak. Budu, Cencaluk

My favourite nie..
ULAM ULAMAN DESA
Timun, Petai, Jering, Kacang Botol, Pegaga, Daum Selom, Ulam Raja, Jantung Pisang, Bendi, kacang Panjang, Pucuk Ubi, Terong Bakar dan Daun Gajus


COLD PLATTER
Smoked Mackerel,  Chicken Lyoner ,  Beef Salami

SALAD
Iceberg Lettuce Lolla Rossa Frisse,  Romaine, Endive, Tomato, Onion Ring, Crunchy carrot

DRESSING
House Dressing,  Italion, French,  1000 Island and Vinaigrette

DIDIHAN SEMASA
Pumpkin Soup with Almond'
Chinese Seafood Soup
Assorted Bread Roll and Butter

HIDANGAN UTAMA
Nasi Putih
Nasi Bukhari
Bubur Lambok Ayam
Asam Pedas Ikan Tenggiri
Rusuk Kambing Masak Kurma
Ketam Bercili Geylang Serai
Rendang Tok Daging Sapi
Udang Masak Lemak chili Api dan Belimbing Buloh
Ayam Bakar Bumbu Rojak
Ikan Goreng Berlada
Sambal Sotong Sumbat
Assorted Vegetables dan Mushrooms
Dalca Tetel Sapi











MOVENPICK HOTEL & CONVENTION CENTRE CHEF ISTIMEWA GULAI KAWAH DAN KARI KEPALA IKAN




Hidangan Rusa Golek  juga hidangan istemewa disini yang akan di sajikan sepanjang  bulan ramadhan

SHOW KITCHEN COUNTER
Selection of Pasta
Margherita Pizza
Sharwarma
Assorted Cucur
Roti John




MAMAK COUNTER
Roti Canai, Murtabak,  Roti telur
Vegetables Dhall,  Sambal Ikan Bilis,  Sambal Sardin,  Chicken Curry dan Tandoori Chicken
Pasembor Padang Kota


NOODLES & YOUNG TAU FOO COUNTER
Mee kari George Town
Bihun Sup Utara
Assorted Yong Tau Foo
Mee Goreng Mamak
Penang Char Kway Teow



HAWKERS STALL

STALL 1
Roasted Whole Venison Arabic Style with Rice,  Herbs Gravy and Mint Sauce

STALL 2
Ikan bakar Kuala Selangor,  Sayap Ayam Pasar Malam, Beef Steak,  Kepah Bakar


STALL 3
Teh Tarik,  Kopi Kampong,  Nescafe,  Air Tebu, Air Bandung, Air Soya,  Air Teh Bunga,  Air Jagung, Air Sarsi,  Air Cicau,  Air Sirap Selasih


STALL 4
Pak Dollah Sate dan Ketupat,  Kuah Kacang dan otak2 kempas


STALL 5
Ice Kacang Istimewa,  Cendol Chawrasta, Ice cream with sauce & condiment, Pancaje with sauce & condiment



PENCUCI MULUT

HOT DESSERT
White Chocolate Bread and Butter Pudingand Vanilla Sauce
Bubur Cha cha
Bubur Kacang Hijau
Assorted Kueh melayu



CHOCOLATE FOUNTAIN
Served with Cube Fruits, cakes. Marchmallows and cookies





DESSERTS
Pandan Gula Melaka Cake
Red Velvet Cake
Pavlova with Fruit
Lemon Meringue Tart
Chocolate Tart
Tiramisu
Honeydew Fruit Pudding
Strawberry Fruit Jellies
Coconut Pudding with Raspberry Sauce
Cream Caramel
Sliced Cut Fruits



Inilah sebahagian hidangan yg sempat k mid snapkan.  Pada yang berminat  beriftar di sini bolelah segera dapatkan early bird voucher sebelum 30hb April 2019 dan promotion 9 + 1 (untuk 9 orang dewasa berbayar dapat percuma satu dewasa).

EARLY BIRD SEBELUM 30 APRIL 2019    RM90 nett per person

NORMAL PRICE   RM125 nett per person

Keterangan lanjut dan tempahan  : 03 - 86618661  EXT. 8728

Buffet Ramadhan ini bermula dari  8 Mei 2019  hingga 2 Jun 2019
dari jam 6.30 petang hingga  10.30 mlm. di TEMASYA (Hotel's Signature Venue) dengan tema "Iftar Warisan Kampung".




Selamat Berpuasa pada semua muslimin dan muslimat


Salam sayang
 





21 comments:

  1. meriahnya menu dia.. hee~ saya tertarik dengan gulai kawah tu 😅 dapat makan dengan nasi panas memang tak toleh kiri kanan dah.. diet pun boleh lupa..

    ReplyDelete
  2. OMG PETAI!!! hahahha feveret tu xpnh lg sy nmpk buffet ada petai ni hahahah wow abgusnya n dekat je ngn umah parents ni bole try tgk ni!!

    ReplyDelete
  3. Belum pernah lagi sampai ke sini tapi memang rasa teringin sebab senibina dia nampak unik. Ni ada pula promosi Ramadan lagilah rasa nak pergi. Lagi2 tengok gambar-gambar tu semua. Fuh rusa golek tu paling tak menahan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa tempat lain kambing gole..sini spesial sikit Rusa Golek

      Delete
  4. wahh bestnyaa ada pelbagai pilihan makanan kat situu semuanya nampak sedap2 belaka pulak tuu hehe. dessert tu lg laa memanggil2 betul huu terliur dh bulan2 puasa ni

    ReplyDelete
  5. Selalu hanya melalui hotel ini je tapi tak pernah lagi masuk ke dalam.
    Banyaknya pilihan menu berbuka dia, dan nampak sedap pula tu.
    Nampak gaya kena selit dalam jadual berbuka gak tu.

    ReplyDelete
  6. aduhaiiii..laparnya tengok menu2 tu semua..my favourite lauk kampung..rusa golek tu memangil-manggil laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rusa golek tue sedap..testur dagingnya lembut dan padat

      Delete
  7. bestnya. dah lama kita ushar hotel ni sebab rekaan bentuk hotelnya sangat cantik. bila tengok dia under tabung haji lagila excited...wahh ada buffet ramadhan juga ya di sini. not bad juga dengan pilihan makanan yang ditawarkan

    ReplyDelete
  8. selalunya buffet ramadhan hotel lain buat kambing golek, dekat sini rusa golek! Memang rare ni, bukan selalu dapat merasa daging rusa. Desserts dia pun nampak menarik

    ReplyDelete
  9. Tak pernah lagi jejak kaki kat hotel ni, apatah lagi makan kat sana, beruntung dapat makan sedap2 time berbuka ya. Tengok hidangan pun banyak jugak. Nak ke sana jauh..so mampu tengok aje le..hehehe

    ReplyDelete
  10. Wah banyak pilihan masakan kg. AM suka.. Nak nak ada disajikam petai.. Perghh.. Jarang2 org serve nie..

    ReplyDelete
  11. Award winning Chef-chef ni, mesti hidangan semua sedap-sedap punya. Rusa golek, memang unik ni! Dekat area KLIA, boleh pergi ni.

    ReplyDelete
  12. Kalau ada trip yang perlu ke KLIA, sure cari tempat ni. Boleh berbuka puasa dulu kan. Hehehe.

    ReplyDelete
  13. wahhh tak tahu pula di sini juga ada sediakan buffet ramadhan. bolehlah singgah nanti sebab dekat je dengan rumah. cantik tempat dia. makanan pon nampak best je

    ReplyDelete
  14. Sedapnya semua makanan ini. Rasa lapar pula padahal baru tadi makan lunch. I should go try this buffet too.

    ReplyDelete
  15. Wah sedapnya berbuka puasa disini. Saya x pernah lagi ke sini

    ReplyDelete

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

AKTIVITI MENARIK YANG BOLEH DILAKUKAN DI KAMPUNG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Seperti yang di janjikan k mid nak sambung lagi cerita k mid ke kampung aritue dalam program &q...