Skip to main content

FILEM SERAM TEMPATAN ‘DON’T LOOK AT THE DEMON’ MENJADI FILEM MALAYSIA PERTAMA MEMASUKI PASARAN AMERIKA

Assalamualaikum dan salam sejahtera

YB Datuk Zahidi Zainul Abidin, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) meraikan tayangan global ‘Don’t Look at the Demon’ -sebuah filem seram tempatan yang unik menampilkan pelakon-pelakon Hollywood yang akan ke pawagam di lebih 20 negara. ‘Don’t Look at the Demon’ juga merupakan filem Malaysia pertama yang ditayangkan di Amerika Syarikat, sekali gus membuka jalan untuk kejayaan antarabangsa dalam produksi tempatan masa hadapan.

Filem ini mengikuti kisah sekumpulan penyiasat paranormal Amerika yang telah mengembara ke Bukit Fraser, Malaysia, untuk menyiasat kejadian ghaib di sebuah rumah yang dibina pada awal 1970-an. Apa yang lebih mengejutkan, kru mendapat lebih daripada yang ditawarkan sekiranya mereka berjaya membongkar rahsia gelap tentang rumah yang penuh dengan larangan ritual Thai kuno.


Selebriti Hollywood - Fiona Dourif (terkenal dengan peranannya dalam francais Chucky & BBC America's Dirk Gently, The Blacklist, Christopher Nolan's Tenet, dll.), Harris Dickinson (terkenal dengan wataknya dalam Maleficent: Mistress of Evil, The King's Man, Triangle of Sadness -pemenang Palme d'Or 2022, dsb.) antara personaliti terkenal lain yang turut menghidupkan filem itu dengan persembahan bertaraf dunia yang pasti memukau sesiapa yang menontonnya.

Berdasarkan peristiwa sebenar, pengarah dan penerbit filem 'Don't Look at the Demon', Brando
Lee telah melakukan banyak perkara untuk meneliti dan memahami proses ritual purba untuk menggambarkan representasi yang paling tepat dari segi budaya bagi ‘hantu’ tersebut.
Beberapa perundingan telah dibuat dengan sami Thai yang sangat berpengalaman dalam
eksorsisme untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang prosedur dan ‘senjata’
yang digunakan untuk menghalau roh-roh itu. Penambahan bintang Hollywood membolehkan
filem itu boleh dikaitkan dengan sebahagian besar orang di dunia dan menjana minat global
dalam pendekatan uniknya untuk menggambarkan perspektif Amerika tentang cerita rakyat tradisional Asia.
Sememangnya, filem ini telah memikat penonton dari seluruh dunia dan akan ditayangkan di lebih 20 negara termasuk - Vietnam, Thailand, Filipina, Singapura, Mongolia, Kemboja, Amerika
Syarikat, Kanada, United Kingdom, Poland, dan beberapa negara lain. Selain itu, filem ini juga
menetapkan penanda aras untuk produksi tempatan kerana ia membuat debut di Amerika,
menjadikannya filem Malaysia pertama yang pernah ditayangkan di pawagam Amerika, dan
lebih menakjubkan, ianya akan ditayangkan di lebih daripada 250 pawagam di rantau Amerika
Utara.

YB Datuk Zahidi Zainul Abidin, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM)
berkata, “Filem ini memberi peluang kepada orang dari negara lain untuk mempelajari dan
memahami budaya, tradisi dan tarikan pelancong di Malaysia, yang seterusnya boleh
menyumbang kepada peningkatan sektor pelancongan. Memandangkan kami telah memasuki pasaran Amerika, kami boleh berusaha untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dengan menyasarkan untuk memperoleh anugerah seperti Oscar, Emmy, dan sebagainya, dalam masa
terdekat.”
YB Datuk Zahidi Zainul Abidin
Brando Lee, Pengarah dan Penerbit 'Don't Look at the Demon' berkata, "Dengan keluaran
global 'Don't Look at the Demon' saya berharap dapat memberi inspirasi kepada pengeluar
tempatan untuk mencapai bintang dan terus maju untuk mewakili Malaysia di peringkat
antarabangsa. Penerbitan filem ini bukan sahaja kejayaan saya, tetapi ia adalah kejayaan kita
semua di Malaysia, dan saya amat berbangga untuk menetapkan penanda aras ini dan
membawa kebanggaan kepada negara kita. 
Brando Lee
"Don’t Look at the Demon’ selama-lamanya akan
menjadi lambang untuk mengingatkan Malaysia bahawa tiada matlamat yang terlalu besar jika
anda menetapkan fikiran anda kepadanya.”

‘Don’t Look at the Demon’ berada di pawagam seluruh negara mulai 6 Oktober 2022, sila  layari https://www.dontlookatthedemonfilm.com/
Salam sayang,

Comments

  1. Sebuah filem yang menarik yang akan membawa nama Malaysia ke persada dunia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita dia boleh tahan..tapi tak cukup seram bagi kakmied

      Delete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan