Skip to main content

PERCUTIAN KELUARGA DI HATYAI/SONGKLA (Part 1)

Tarikh :  11 Oktober - 14 Oktober 2013
Kami sekeluarga sebenarnya berpakat nak melawat Pak Long yang sakit di Padang besar,  Perlis. Dah beberapa bulan dia sakit,  jadi bila anak-anak dapat bersama maka bermulalah perjalanan kami ke utara Semenanjung.....


9.30 mlm (11 okt)- kami memulakan perjalanan dari rumah melalui Lebuhraua Utara Selatan.  Perjalanan berjalan lancar,  walaupun di khuatiri lebuhraya akan sesak maklumlah mungkin ramai akan mengambil cuti pada hari Isnin sebab raya Aidil Adha jatuh pada hari Selasa. Kami hanya berhenti sekejap di perhentian Tapah untuk minum dan ke Tandas.

2.30 pagi - sampai di perhentian Juru - itu maknanya dah nak sampai Penang....pemandu-pemandu semua dah mengantuk...kelopak mata dah tak boleh di angkat??? apalagi tidur dalam kereta.........kroh..kroh...kroh.....

6.30 pagi - bangun (lama gak tidur dalam kereta)...pergi tandas basuh muka.....amboi2...detail sungguh entry nie...sebenarnya nak cerita sikit pasal kejadian di tol Juru nie... Kami di kejutkan dengan keadaan seorang pakcik yang memang duduk kat kerusi berhampiran aku..Aku nampak pakcik nie batuk2..aku ingatkan dia sejuklah...naik motor pagi2...berhenti rehat sekejap.....tiba2 dok rehat2 tue terus terkulai atas pangkin depan tandas........

Masa gambar ni di ambil..aku rasa pakcik ni macam dah x da tapi ada yang dengar paramedic ckp tinggal nyawa2 ikan.....
Selepas ambulan datang,  kami pun meneruskan perjalanan kami....entahlah...tidak diketahui samaada pakcik nie masih panjang umur ke tidak...apa2 pun aku doakan yang terbaik untuk pakcik nie...

Dan sampai pun Kuala Sanglang..........huhuhu

Cari dulu sarapan...yang paling aku suka kat Perlis nie...kueh2 dan makanan dia murah2..nasi lemak nie tetap RM1...makan nasi lemak dgn coke botol...tak..tak...aku saja nak ambik gambar botol coke nie...dah x nampak kt KL...


Persinggahan kami dah sampai,  Simpat Empat Kuala Perlis............berehat sekejap petang nanti nak merayap kat Padang Besar...............


Dah sampai dah padang besar,  aku tetap dengan laksa...mulanya nak pekena laksa Kuala Perlis...tak palah laksa Padang Besar pun ok gak.....


Motif sebenarnya bukan nak tunjuk gambar nie....cuba tengok belakang tue...tulah sempadan Thailand..rumah PakLong sebelah jalan je....nak panjat gi Thailand pun boleh...kalau berani lah......

Awal plan nak masuk ke Hat Yai melalui Padang Besar tapi akhirnya tukar fikiran bila semua orang nak balik semula ke Simpang Empat untuk tidur........jadi esoknya bermulalah perjalanan ke Hatyai bukan melaui Padang besar tapi melalui Bukiit Kayu Hitam......Nanti aku ceritakan cara-cara membawa kereta ke Hatyai............Good Night.......

With love,
miedajaz




Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

PENGALAMAN SAMPAI KE PARADISE 101 LANGKAWI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera "PARADISE 101 LANGKAWI" Korang semua dah pernah sampai ke sini ke???  K mid baru aja sampai ketika mengikuti Famtrip baru-baru ini. Paradise 101 adalah pulau persendirian dan  pulau buatan manusia.  Di urus dan di miliki oleh NAAM Sdn Bhd,  ia nya merupakan Pulau yang ke 101 di Langkawi. Berlantarbelakangkan Laut Andaman, pulau eksklusif ini hanya berkeluasan 2 ekar,  dikelilingi dengan pasir pantai yang memutih serta pohon pinus yang tentunya menjanjikan permandangan indah. Ada banyak aktiviti air yang ditawarkan di sini seperti main jet ski,  main taman tema mini Aqua, Banana bot, snorkelling , zipline dan lain-lain lagi. Disini juga terdapat kemudahan lengkap yang lain seperti Dewan untuk menglansungkan majlis perkawinan, Cafe, tandas dan sebagainya, Bagaimana cara hendak ke sini?? Senang aje nak ke Paradise 101 nie,  kena naik bot di jeti Paradise 101 yang terletak di Pantai Kok berhampiran dengan Telaga Harbour Marina Langkawi. D