Booking.com

Friday, October 11

PERCUTIAN DI LOMBOK 2013

Dari Bali ke Lombok - 5 Julai 2013
Kami bertiga berhasrat nak ke Lombok dari Bali..nak cuba konon-kononnya. Lagi pun kalau gunakan fast boat hanya sekitar 1 jam aje tapi dengan cost 400,000 Rupiah(RM140.00)..jadi untuk jimat apalagi guna perkhidmatan ferry,  cuma sekitar 40,000 rupiah (RM14.00). Bezakan harga dia????


Ini dia tiket Ferry dari Padang Bai ke Lembar


Macam naik feri Pulau Pinang tapi lagi dahsyat....waktu malam ada tilam boleh baring2 kt lantai..
Kami menaiki feri pada waktu tengah malam untuk menjimatkan masa kerana penyeberangan akan mengambil masa selama 4 jam..jadi untuk sampai pagi kami ambil feri pukul 12.30 tengah malam..inilah yang membezakannya dengan fast boat yang mengambil masa sekitar 1 jam.

Suasana di atas feri.. waktu nie masa penyeberangan balik ke Bali(iaitu Lembar ke Padang Bai).Perasan macam naik cruise...huhuhu
Paginya kami sampailah di Lombok dan di jemput oleh supir yang boleh di percayai...kenapa cakap di percayai...huhuhu...korang semua kena faham..orang Malaysia kalau cerita pasal Lombok mesti teringat berapa ramai anak gadis yang terlah lari mengikut pemuda Lombok. Nanti aku ceritakan kenapa dorang suka bawak lari anak dara orang......

Lepas cari hotel dan bersihkan diri sekejap...kami pun memulakan sesi pengembaraan kami....mula-mula kami di bawa ke Pantai Sengigi......cantik pantai nie...




Perahu tradisional Lombok

Gambar-gambar dipantai sengigi...awesome


Merasa satay di Pantai Sengigi....rasa boleh tahan, yg uniknya nasi impit di balut dengan sejenis daun...abg supir dah ckp daun apa..tapi biasalah aku lupa..yg pasti kt M'sia x da orng balut camgini......

Ada satu pantai lagi yang cantik kat Lombok nie...pantai Malimbu ..bukan Malibu kt Miami tue tau..



 
Aku rasa pantai Lombok lagi cantik dari Pantai Bali...sbb kurang di terokai lagi...


Habis bergambar, makan2 di pantai Sengigi kami pun di bawa ke melawat rumah teradisional orang Lombok....SASAK VILLAGE




Di Sasak Village nielah kami di terangkan tentang cara hidup orang Lombok...masa nielah aku tahu kenapa lelaki Lombok suka larikan anak dara orang....sebenarnya memang adat dorang macam tue..klu dorang suka dan jatuh cinta dengan anak dara orang tue dorang mesti bawa lari ke rumah dorang dulu..lepas tu baru meminang......bagi dorang tak salahpun..anak dara kitalah yang jangan ikutkan hati sangat....

Nielah..rumah tradisional orang Lombok
Lawatan seterusnya........ke perusahan kopi dan teh. Kami di terang bagaimana kopi-kopi di proses di sini.
khusyuk mendengar cara2 pemerosesan kopi luwak




Semua teh dan kopi aku rasa....ada yang kena dengan tekak aku dan ada yang tidak....


Ada kopi yang memang aku tidak lalu nak minum..iaitu kopi luwak...kopi dari najis musang...tapi itu kopi terbaek

Jika masa mencukupi mungkin kami dah sampai ke Pulau Gili.......dari review blogger memang menarik tempat nie...mungkin trip ke 2 akan sampai kat sini....insyaallah

Seterusnya,  Pantai Kuta Lombok....Layan gambar-gambar kami di sini.... Bagi ku Pantai Kuta Lombok lagi indah dan bersih....yang penting tidak crowded macam Kuta Bali.






Saat air surut...............


Saat matahari mulai terbenam...................


Masa yang singkat nie kami cuba menikmati keindahan Lombok...Yang pasti akan kembali lagi jika di izinkan allah............Percutian singkat namun indah .........


With Love

51 comments:

  1. boleh saya tahu, macam mana nk dptkan no supir tu ye? sy nk melawat lombok bulan 3 nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf dek, lambat reply nya
      OK, nie no Pak supir di Bali (Agung Ngurah) - h/p : 08 133 8131212
      Pak Supir lombok ( Agung Jaya) - 62 817 5768911 n 62 812 37242132...mereka nie adek beradek.

      Delete
    2. baru perasan kak. sowy. btw tqsm! cuma sy nk tnya lagi sikit, brp harga sehari pak supir ni dan dia akan bawak kita ke mana2 yg kita suka ke? sy harap sy leh berbual bnyk lg ngan akak ttg percutian ke lombok nie..hihi

      Delete
  2. Salam..ade itinery x perjalanan kl bali lombok?blh emel sy nurulfazrinna@yahoo.com
    Tq

    ReplyDelete
  3. Boleh puan email kepada saya itinery kepada saya, bercadang mahu bercuti ke Lombok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dek, nie no tel Pak Supir di Lombok...jugak kenalan kami..
      Pak Agung Jaya tel ; 62 817 57 68911 atau 62 812 372 42132..
      insyaallah dia boleh aturkan itenary nya

      Delete
  4. Sy pun nk itinerary boleh? shahdrahman@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intinerary boleh aje tolong buatkan...tapi kena tahu ke mana awak nak pergi ..berapa hari ...

      Delete
  5. menarek nye...mmg teringin kesana...kat lombok ade chalet x? pantai bole mndi? brapa awak byr supir? noraishahzaini@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply,.. kat Lombok ada chalet damn pantainya mmg bole mandi...bayaran tuk supir lebih kurang sama dengan supir di Bali

      Delete
  6. bestnya... :)

    ReplyDelete
  7. terbaik la artikel awak ni. :)

    ReplyDelete
  8. Salam Kak,

    Berapa rate Supir di Lombok untuk sehari?

    ReplyDelete
  9. Assalam Kak,

    Saya berminat dgn scenery di Lombok. Boleh emailkan:-

    - No contact supir
    - Aktiviti yang boleh dijalankan di sana eg visit perkampungan etc
    - Apa2 info berkaitan.

    email saya mshahahmad10@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zulombok...maaf nih saya nama zul sopir wisata di pulau lombok...bagi kawan kawan yg mo datang ke lombok silahkan kunjungi alamat website kami di www.lombokwisatatransport.com
      email : zullombok73@gmail.com
      contact person or sms : + 62 8223 7711 304

      zullombok siap menunggu kedatangan nya

      salam zul

      Delete
  10. As salam,kak email sy detail2 prctian?

    Lgi satu akak g sndiri ke ikot agen travel?? Tq

    Mukhika@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. salam kak...
    sy n suami berhakat utk ke lombok thn dpn
    blh akak emelkan intinerary ke emel sy intan_duratul@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal dari zul lombok....maaf nih sblomnya...saya sopir wisata yg ada di pulau lombok bagi kawan kawan yg mo datang lanciongan ke pulau lombok silahkan kujngi alamat website kami di www.lombokwisatatransport.com
      email : zullombok73@gmail.com
      contact person or sms : +62 8223 7711 304
      zullombok siap menuggu kedatangan nya

      wassalam

      zullombok

      Delete
  12. As salam. kak boleh tak emelkan intinerary psl percutian ke Lombok ni? Sebab saya dan rakan2 rancang nak ke sana tahun depan. Ni emel saya e_tabs91@yahoo.com. Terima kasih kak. :)

    ReplyDelete
  13. Salam.sis biasa buat trip dgn kwn2 ke?next time Ada blh saya join?

    ReplyDelete
  14. saya orang lombok timur.. thank's ya atas kunjungan anda... Pantai mawun recomended bgt ama pantai pink di lombok timur, air terjun sendang gile juga..

    ReplyDelete
  15. Salam sis blh emailkan contact no pak supir n intinery percutian nie ke email sy fai.5rose@gmail.com.my

    ReplyDelete
  16. salam kak. terima kasih dgn perkongsian perxutian akak yg sgt menarik ni. kalau tak keberatan, boleh bagi saya intinerary akak kul bali lombok?? thankss

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. salam zullombok untuk itenirariy yg complit silahkan kunjungi layanan website kami di www :lombokwisatatransport.com
      di sini anda bisa pilih program tour selama menginap di pulau lombok dan juga ada program tracking gunung rinjani dengan ketinggian 3726 absl

      salam zul

      Delete
  17. salam kak. terima kasih dgn perkongsian perxutian akak yg sgt menarik ni. kalau tak keberatan, boleh bagi saya intinerary akak kul bali lombok?? thankss

    ReplyDelete
  18. SLM kak..boleh BG details kos percutian ke pulau ni..email sy..safix_jsjk@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. kalau flight kita ke Lombok terus..boleh ke kita naik bot express trus ke pulau tersebut?

    ReplyDelete
  20. SALAM PELANCONGAN DARI MELANCONG_MURAH_BALOI menyediakan pakej melancong ke Lombok dengan harga yabg cukup awesome dan berbaloi-baloi 😊 yang penting urusan di Malaysia, diyakini

    contact : 0175367426 Nurul Insyirah
    Email : melancongmurahbaloi@gmail.com
    Instagram : melancong_murah_baloi

    ReplyDelete
  21. SALAM PELANCONGAN DARI MELANCONG_MURAH_BALOI menyediakan pakej melancong ke Lombok dengan harga yabg cukup awesome dan berbaloi-baloi 😊 yang penting urusan di Malaysia, diyakini

    contact : 0175367426 Nurul Insyirah
    Email : melancongmurahbaloi@gmail.com
    Instagram : melancong_murah_baloi

    ReplyDelete
  22. salam.. leh minx contact supir? mohd_fadzrin@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zullombok saya zul sopir wisata di lombok ....bagi kawan kawan yg mo lancongan di lombok silahkan kunjungi website kami di www.lombokwisatatransport.com
      email : zullombok73@gmail.com
      contactperson or sms : +62 8223 7711 304

      salam zullombok

      Delete
  23. Assalam Kak,

    Saya berminat dgn scenery di Lombok. Boleh emailkan:-

    - No contact supir
    - Aktiviti yang boleh dijalankan di sana eg visit perkampungan etc
    - Apa2 info berkaitan.

    email saya : eviadyaffiq@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal dari lombok ....saya nama zul sopir wisata di lombok intuk tman tman yg mau lancongan ke lombok untuk info lengkap nya silahkan kunjungi alamat website kami di www.lombok wisatatransport.com
      email ; zullombok73@gmail.com
      sms or call +62 8223 7711 304

      salam zullombok

      Delete
  24. Salam kak, jika x keberatan
    Boleh tak saya nk mintak itenary trip bali dan lombok.
    Ini email saya papedome@gmai.com
    Thanks

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum kepada semua Percutian ke Bukittinggi Padang Saya Mukhlis Tourist Guide Kat Bukittinggi Padang,
    Bukittinggi Merupakan Destinasi Percutian Yang menarik untuk dikunjungi selain View yg cantik, makan sedap dan tempat Shopping Embroidery banyak pilihan dan penduduknya Muslim senang untuk cari makan
    Saya Mukhlis Driver cum Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya boleh bantu uruskan sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan bagi yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akan bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 untuk buat tempahan
    Dan saya Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang Tidak mengatas namakan Travel Agent Manapun untuk Promote saya punya khidmad, 
    Dan saya ucapkan banyak terima kasih pada Blog yg di buat atas share Percutian dengan adanya blog ni boleh berbagi Informasi dan khidmad

    Wassalam 
    Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum kepada semua Percutian ke Bukittinggi Padang Saya Mukhlis Tourist Guide Kat Bukittinggi Padang,
    Bukittinggi Merupakan Destinasi Percutian Yang menarik untuk dikunjungi selain View yg cantik, makan sedap dan tempat Shopping Embroidery banyak pilihan dan penduduknya Muslim senang untuk cari makan
    Saya Mukhlis Driver cum Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya boleh bantu uruskan sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan bagi yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akan bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 untuk buat tempahan
    Dan saya Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang Tidak mengatas namakan Travel Agent Manapun untuk Promote saya punya khidmad, 
    Dan saya ucapkan banyak terima kasih pada Blog yg di buat atas share Percutian dengan adanya blog ni boleh berbagi Informasi dan khidmad

    Wassalam 
    Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang

    ReplyDelete
  27. Salam ...Bagi rekan" Malaysia yg mo bercuti ke lombok dan Gili trawangan
    Zullombok transport siap menemani perjalanan Anda sampai tujuan..info
    Call or via watshapp
    + 62 8223 7711 304

    Zul lombok siap menunggu ke datangan anda....salam

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  30. salam kak. terima kasih dgn perkongsian perxutian akak yg sgt menarik ni. kalau tak keberatan, boleh bagi saya intinerary akak kul bali lombok?? thanks
    qateq92@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bali pada kadar sewa yang bepatutan dan murah.
    Telefone/WhatsApp : +62 811 387 010
    Wechat ID : astawa-krishna
    RM 160 Sehari sudah termasuk petrol, bayaran letak kereta, pemandu, dan cukai.
    Sewa Kereta Murah Kat Bali
    Ingin melancong dengan pakej termurah? Kami berikan anda jawapanya. Pakej Pelancongan & Pakej Percutian Murah Kat Bali dijamin termurah dan memuaskan!
    We offer Halal Bali Tour & Travel Packages for Muslim travelers. Included of halal food(حلال), prayer facilities, and etc.

    ReplyDelete
  32. Kalau teman-teman yang ingin bercuti ke Lombok boleh menggunakan perkhidmatan kami, WA +62 877 88 555 153 :)

    ReplyDelete
  33. Salam ...Bagi rekan" Malaysia yg mo bercuti ke lombok dan Gili trawangan
    kami Elang Lombok Tour siap menemani perjalanan Anda sampai tujuan..info
    Call or via watshapp
    +62 82237716583
    Elang Lombok Tour siap menunggu ke datangan anda....salam thank you

    ReplyDelete
  34. Yang punya plan cuti ke Lombok, jom bertanya info destinasi yang bagus kat Lombok, info hotel, harga transport, atau harga pakej Lombok sama kami je.
    via WA: +62-878-6000-1036 atau
    email: info.lombokfun@gmail.com
    Web: www.lombokfuntravel.com

    PROFESIONAL | TERPERCAYA

    ReplyDelete

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

PG MALL DENGAN KEMPEN WOW STORE MENAWARKANN POTONGAN HINGGA 80% DAN FREE SHIPPING

 Assalamulaikum dan salam sejahtera semua. K mid baru aje balik dari menjelajah kampung,  penat pun tak habis lagi nie..tapi tak apa kerana ...