Skip to main content

Cara-cara memasak DADIH

Assalamualaikum semua..
Rasa-rasa teringin nak makan dadihlah....alah..nanti orang cakap ..apalah dadih yang senang nie pun nak buat entry...suka hati akulah...kan..kan..klu sesiapa nak buat ikut aku,  silalah..
Aku memang suka buat dadih, lepas tue letak dalam petisejuk...anak-anak pun suka..Dorang nie pelik sikit...tak suka agar2 tapi suka dadih....jadi buatlah untuk  kudap-kudapan dorang.. Yang penting senang dan sedap untuk di nikmati....

  • Mula-mula belilah serbuk dadih dulu ye!! Ada macam2 perisa...ada coklat, strawberry, maggo, lychee  dan lain.lain lagi


Serbuk dadih ada berjenis.jenis...aku suka yang ini..ada lagi satu jenis yang ok tapi sorrylah...xda pula dalam simpanan
  •  Gula dan susu cair juga
 


  •  Bekas dadih jangan lupa jugak
 
 
  •  Nata de Coco nie additional.  klu tak letak pun ok jugak...tapi klu letak lagi sedap..
 Sekarang aku nak bagi tahu cara penyediaan nye :

  1. Mendidihkan 3000 ml air bersama 100gm gula dan 400ml susu cair
  2. Bila mendidih padamkan air dan kacau perlahan-lahan selama 5 minit
  3. Masukkan kandungan serbuk dadih itu tadi dan kacau sampai rata , jangan sampai berketul-ketul.
  4. Lepas tu tuangkan ke dalam acuan
  5. Dah siapkan...masuklah ke dalam peti sejuk
Nota  :  3000ml bersamaan dengan 2 botol mineral 1.5 litre


Senangkan...


Nie dia...sedia untuk di nyap....
 Selamat mencuba:-

With love,
miedajaz

 

Comments

  1. Hihi x jugak. Sy mmg x pnah buat dadih jd sy rase entry ni bagus.

    ReplyDelete
  2. nk cepat kene study dlu..nnt nk buat sng...tq

    ReplyDelete
  3. Cara ni utk brp hidangan tupperware kecik kak?

    ReplyDelete
  4. Cara ni utk brp hidangan tupperware kecik kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry dah setahun baru jawap..satu paket bole dapat 50 biji

      Delete

Post a Comment

TERIMA KASIH PADA YANG SUDI MEMBERI KOMEN

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan