Skip to main content

Percutian Shenzen Guangzhou (Day 2)

Assalam semua

Day 2

Hari nie...cuaca tiba2 hujan pulak...nasib baik hanya lebat pada awal pagi...dan kira2 pukul 9.00 pagi beransur2 renyai...dalam bilik hotel masing2 ada di sediakan payung.. apa lagi pinjam jap.

Mula sekali melawat Shenzen Bay..Kat sini ada taman aje dan ukiran batu..Kalau musim buah banyaklah pokok Lychee dan Longan
Safiah dan maknya...Makcik nie kuat walaupun dah berusia 72 tahun, langsung x mengeluh penat...buatkan k mid lagilah semangat.


Asyik para jemaah mendengar info dr T guide....hujan2 bertambah sejuk lah...
Semuanya sporting belaka
Yang penting..gambat TL nie mesti ada...x kira..suruh jer siapa2 tolong ambik gambar..hehehe
Menghabiskan kira2 sejam di sini ...hanya pusing2 di taman ini..ada puncak tertinggi tapi x laratlah nak naik ke atas ..dengan hujan lagi so teruskan saja ke destinasi yang kedua..iaiti Window of the World.

Ini dia  window of the world..pandangan dari depan
Window of the world ialah sebuah theme park dengan keluasan 119 acres,..Ada banyak replika2 terkenal dunia ada di sini. Kalau nak berjalan kaki nak explore taman nie...sehari pun belun tentu habiskan..so kami decide naik train...ada beberapa option nak explore taman nie..bole naik basikal ..bole naik train ramai2 atau private train...semua dengan harga berbeza..kami semua naik train ramai dengan bayaran 150 yuen ..kira2 RM30 seorang. Klu naik train ramai2 nie dia akan berhenti kat beberapa spot aje ...dan setiap tmpat berhenti dalam 15 minit untuk tangkap gambar.

Gambar2 sekitar window of the world

Inilah train yang kitaorg naik ramai2..klu naik train private bole suruh driver berhenti jer mana2 suka..tapi tentu harga dia doublelah

Kita bersambung lagi........Banyak lagi nak menaip tapi  mood x da 😁



Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

PENGALAMAN SAMPAI KE PARADISE 101 LANGKAWI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera "PARADISE 101 LANGKAWI" Korang semua dah pernah sampai ke sini ke???  K mid baru aja sampai ketika mengikuti Famtrip baru-baru ini. Paradise 101 adalah pulau persendirian dan  pulau buatan manusia.  Di urus dan di miliki oleh NAAM Sdn Bhd,  ia nya merupakan Pulau yang ke 101 di Langkawi. Berlantarbelakangkan Laut Andaman, pulau eksklusif ini hanya berkeluasan 2 ekar,  dikelilingi dengan pasir pantai yang memutih serta pohon pinus yang tentunya menjanjikan permandangan indah. Ada banyak aktiviti air yang ditawarkan di sini seperti main jet ski,  main taman tema mini Aqua, Banana bot, snorkelling , zipline dan lain-lain lagi. Disini juga terdapat kemudahan lengkap yang lain seperti Dewan untuk menglansungkan majlis perkawinan, Cafe, tandas dan sebagainya, Bagaimana cara hendak ke sini?? Senang aje nak ke Paradise 101 nie,  kena naik bot di jeti Paradise 101 yang terletak di Pantai Kok berhampiran dengan Telaga Harbour Marina Langkawi. D