Skip to main content

NASI AYAM PERAP

Assalamualaikum...

Nasi Ayam memang biasa menjadi sajian semua.  Ada macam-macam jenis nasi ayam biasanya Nasi Ayam Hainanlah yang terkenal. Kita semua pun boleh masak Nasi Ayam yang simple ikut citarasa masing-masing kat rumah.  Macam keluarga aku suka makan nasi ayam tapi bukan ayam yang biasanya di rebus kemudian di perap dengan kicap tapi diorang lebih suka ayam yang di perap dan di goreng.  

 So,  beginilah gayanya nasi Ayam Perap keluarga aku...............




Nasinya di masak begini :



Bahan untuk masak nasi ( untuk 5 orang makan)
  • **Beras (guna beras biasa je) guna dalam 3 sukat
  • Sedikit planta untuk menumis, klu tak da boleh gunakan minyak biasa
  • ½ cm halia
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Bunga lawang & kulit kayu manis
  • Sedikit garam
  • sedikit kunyit
Lepas semua bahan2 tadi di tumbuk,  tumislah di dalam rice cooker hingga garing lalu di masukkan beras dan masaklah nasi seperti biasa


Beras dimasukkan selepas bahan-bahan di tumis




Bahan untuk perapan ayam
  • **1 ekor ayam (di potong 18)
  • 2 cm halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah/besar
  • 3 batang serai
  • Garam dan kunyit secukupnya
Semua bahan2 tersebut di blend dan di perap di atas ayam selama 45 minit.  Lepas tue di goreng.

Ayam yang di perap

Ayam perap yang sudah di goreng....



Untuk  chilinya aku gunakan sambal belacan .  Boleh juga buat chilinya seperti berikut :
·         5 biji chili merah
·         1 ulas bawang putih
·         Garam dan gula secukup rasa
·         Sedikit cuka

Chili dan bawang putih di blend…jgn pakai air banyak
Kemudian letak cuka, garam dan sedikit gula
Untuk buat supnya :  ambil kaki ayam dan di rebus serta di buat sup seperti biasa



Senangkan............dah siap Nasi Ayam Perap ... Menu simple lagi mudah.........hahaha...




With Love

Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

BERCUTI DI HATYAI : TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG BOLEH DIKUNJUNGI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera. Hari ini k.mied nak share mengenai tempat -tempat yang k.mied kunjungi sewaktu ke Hatyai baru-baru ini. ' Hatyai ' sebuah bandar terletak di Wilayah Songkhla, Thailand . Merupakan bandar yang paling berdekatan dengan sempadan Thailand-Malaysia . Kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai?? Perjalanan hendak kesini tidaklah jauh mana ,  makanan yang sedap, pelbagai serta menepati citarasa rakyat Malaysia serta penginapan yang murah menjadi sebab kenapa orang Malaysia suka ke Hatyai. Kiranya Hatyai nie ' Syurga Makanan'. Bagi mereka yang tinggal di negeri berhampiran sempadan seperti Perlis, Kedah dan Kelantan ulang-alik Hatyai mungkin perkara biasa. Pelancong dari Malaysia boleh memasuki daerah Songkhla melalui beberapa pintu masuk seperti Padang besar, Bukit Kayu Hitam, Wang Kelian dan Durian Burung . Setelah lebih dua tahun terperap akibat Covid-19,  bila dah ada kelonggaran boleh melancong kembali sudah tentu Hatyai menjadi pilihan