Skip to main content

Percutian Keluarga di Ho Chi Minh (Part 2)

Hari kedua (13/12/2013)
Assalamulaikum...let's Expore Ho Chi Mihn untuk hari kedua nie..

Seperti biasa sudah terbiasa bangun pukul 6.00 pagi,  lepas tue lupa pulak nak offkan alarm phone....jadi pukul 6.00 pagi alarm pun berbunyi tapi kat sini baru pukul 5.00 pagi...aduyai. jadi mata dah tak boleh lelap lagi terus bangun je..............

Pagi nie nak sarapan di hotel,  sebenarnya booking di Saigon Pink 2 Hotel tak masuk sarapan tapi bila dorang transfer ke Mifuki Inn,  depa dah upgredkan ...so termasuk sarapan.  Jadi pukul 7.20 pagi kami pun ke Tingkat 8 untuk bersarapan.


Banyak makanan yang di sediakan...tapi kami makan roti bakar dengan butter & jem je

Anak-anak makan telur rebus  dan roti bakar je ....... Semua tak berani nak makan makanan lain....



Tepat pukul 8.00 pagi seperti yang dijanjikan,  bas dari TNK Travel (nielah nama syarikat tour yang kak mid booking di hotel penginapan kami)berhenti di depan hotel untuk mengambil kami untuk Mekong river Cruise.


Dalam bas...pilih seat belakang sekali......
Sepanjang perjalanan kami di beri penerangan tempat cara hidup orang vietnam dan  mengenai tour kami.  Pemandu pelancung kami sangat happening..siap main gitar untuk hiburkan kami..almaklumlah 2 jam perjalanan..........

Untuk elakkan kitaorg boring kot....guide kami siap nyanyi lagu vietnam sambil di selang-seli dengan lawak jenaka.


Mula-mula kami di bawa ke Coconut Island. 
Sampai ke Coconut Island kami di jamu dengan buah-buahan tropika yang segar.


Menikmat buah-buahan sambil mendengar nyanyian tradisional orang Vietnam

Buah-buahan dia manis dan segar



tengok...t.guide kami join sekali main muzik dan nyanyi

Slimnye penyanyi dia..teringat masa zaman k.mid slim dulu2...hahaha
Lepas buat persembahan sesiapa nak beli CD lagu tradisional vietnam bolehlah beli sambil tue dermalah kat penyanyi dan permuzik tue ikut suka korang....

Sambung lagi berjalan kaki memasuki kampung, sebelum menaiki sampan.



Penat jugak jalan kaki tapi tak apa...HAPPY


tengah beratur tunggu sampan


Tue dia sampan kami dah sampai

Kesian si pendayung..kami lima beranak nak jugak naik satu sampan. Gigih dia mengayuh tersangkut-sangkut mungkin muatan berlebihan kot.. Kesian....bagi tip 2,000 Dong (RM3.40)


Tengok tue..boat orang lain maksimum 4 orang je...



Sungai Mekong nie ada buaya kata guide kami...entahlah ye kot!!!


Kayuhan sampan nie sampai ke destinasi seterusnya iaitu ke tempat pembuatan candy kelapa

Sedap gak candy kelapa nie...

Tak lah tradition sgt...alat  nie klu guna kacau dodol pun ok..

Kak mid asyik dok ambik yang dekat diorg packing....sebab baru masak ianya masih panas lagi..SEDAP


Boleh beli candy nie kat sini..ada macam2 perasa..beli 5 paket free satu paket -150,000 DONG (RM25.00)

Boleh beli lain2 cenderahati dari kepala kelapa
Lepas tue kami di beri rasa madu dan limau sambil di beri peluang pegang ular sawa...



kak mid bab2 mencuba nie memang tak fikir apa2 pun...sanggup je...sebenarnya geli nak mampus...tapi ramai gak yang terpegun tengok keberanian kak mid...hehehe..

Kemudian kami pun berjalan semula ke tebing sungai Mekong...tapi kali nie tak naik sampan tadi tapi naik boat besar sikit



nasib baik ada life jacket tak macam sampan tadi...........

Anak2 kak mid nie...senda gurau dalam bot...seronoklah tue!!!


Amboi t. guide kitaorg siap dapat lelapkan mata lagi,  sebelum boat nie berhenti di turtle island untuk lunch. kami tak ambik pun lunch nie sebab tak halal..kami hanya minum air kelapa muda...


Pemandangan di laluan bot


Pemandangan di pengkalan bot

Dah sampai di pengkalan bot......Jumpa lagi ye


Sempat bergambar berlima di pengkalan boat  sebelum berangkat balik ke hotel


Sampai di pengkalan bot ada kedai menjual cenderahati...k.mid tak sempat nak survey pun sebab bas dah tunggu untuk bawa kitaorang balik...takut tersangkut dalam kesesakan masa orang balik kerja pukul 5.00 nanti...

Tapi bas berhenti sekejap lebih kurang 20 minit di temple nie...k.mid tak tahu pulak nama tempat nie tapi ada patung sleeping buddha .




Rasanya nie patung dewa kekayaan
Patung sleeping buddha




Piss yeah!!!!


 Begitulah pengalaman seharian menjelajah Sungai Mekong.........sambung keesokkan harinya untuk Chu Chi Tunnel Tour...... Best!!  Best!!


With Love

Comments

Popular posts from this blog

PERJALANAN KE LANGKAWI MENGGUNAKAN ETS (ELECTRIC TRAIN SERVICE)

Assalamulaikum dan selamat sejahtera semua. Rasa-rasa ramai yang dah sampai Langkawi kan.  Macam k mid nie,  bole katakan setahun sekali atau dua kali sampai ke Pulau nie...selalunya terlajak pergi ke Pulau Langkawi ini kerana balik ke Kedah atau Perlis untuk memenuhi undangan perkahwinan sahabat atau saudara mara di sana.  Alang-alang dah sampai Kedah atau Perlis teruslah masuk ke Pulau Langkawi sehari dua kan.... Tapi kali nie pergi memang memenuhi undangan sahabat yang berkahwin di Pulau Mashuri . Selalunya k mid dan mr husban naik kereta atau naik flight lah.... tapi baru-baru nie kak mid dan mr husban mencuba perkhidmatan keretapi ETS( Electric Train Service) pula. Kami naik ETS jam 7.45 pagi yang berhenti di stesen Sg Buloh Kami memulakan perjalanan dari Stesen keretapi Sg Buloh kerana keretapi ada berhenti di sini jadi tak lah kami membazir untuk pergi ke KL sentral.  Jadi tengok jadual dan laluan ETS, kalau ada berhenti berhampiran dengan kediaman kita eloklah na

TEMPAT MAKAN BEST DI MANJUNG

Assalamulaikum dan salam sejahtera, Tengah buat apa tue?  mesti tengah lepak-lepak kat rumah tengok TV...Almaklum lah kena PKP nie kepala jadi tepu  tak tahu nak buat apa..makan tidur, tengok TV..pastu makan lagi..pastu tidur lagi,..hahaha. Tak pa sabar sikit ya...lagi 2 minggu kita sama-sama doakan PKP nie tidak di lanjutkan lagi dan sekarang kita duduk di rumah diam-diam kat rumah.  Jangan bagi PM kita dok merayu-rayu #STAYATHOME. Boring-boring nie k mid teringatlah tempat-tempat makan yang k mid pergi sewaktu kunjungan ke Manjung baru-baru ini. Manalah tahu kalau lepas-lepas nie dah bebas dari Covid 19 nie ,  sesiapa pergi ke Manjung atau pergi Pulau Pangkor ke bolehlah singgah di sini . # BIG WHALE CAFE Big Whale Cafe sebuah cafe yang Cozy dan mempunyai susunatur yang kemas .  Cafe ini menyajikan pelbagai menu menarik yang boleh di cuba.  Ada menu Western, Japanese dan Korean.   Pendekata,  boleh  cuba menu brunch, lunch dan dinner . Cafe ini terletak di  : 

PENGALAMAN SAMPAI KE PARADISE 101 LANGKAWI

 Assalamulaikum dan salam sejahtera "PARADISE 101 LANGKAWI" Korang semua dah pernah sampai ke sini ke???  K mid baru aja sampai ketika mengikuti Famtrip baru-baru ini. Paradise 101 adalah pulau persendirian dan  pulau buatan manusia.  Di urus dan di miliki oleh NAAM Sdn Bhd,  ia nya merupakan Pulau yang ke 101 di Langkawi. Berlantarbelakangkan Laut Andaman, pulau eksklusif ini hanya berkeluasan 2 ekar,  dikelilingi dengan pasir pantai yang memutih serta pohon pinus yang tentunya menjanjikan permandangan indah. Ada banyak aktiviti air yang ditawarkan di sini seperti main jet ski,  main taman tema mini Aqua, Banana bot, snorkelling , zipline dan lain-lain lagi. Disini juga terdapat kemudahan lengkap yang lain seperti Dewan untuk menglansungkan majlis perkawinan, Cafe, tandas dan sebagainya, Bagaimana cara hendak ke sini?? Senang aje nak ke Paradise 101 nie,  kena naik bot di jeti Paradise 101 yang terletak di Pantai Kok berhampiran dengan Telaga Harbour Marina Langkawi. D